Iedereen heeft vitamine B12 nodig. Vitamine B12 is belangrijk voor je bloed en je zenuwen. Heb je een tekort aan vitamine B12 dan kun je klachten krijgen zoals gevoelloze vingers en tenen. Daarnaast kun je problemen met je evenwicht krijgen. Je kunt je bewegingen minder precies uitvoeren. Hoe ontstaat een vitamine B12 tekort en wat kun je eraan doen?
Waar is vitamine B12 voor nodig?
Ieder lichaam heeft vitamines nodig om gezond te blijven. Vitamine B12 is een belangrijke vitamine. Vitamine B12 is onder andere nodig voor het aanmaken van DNA. DNA zit in iedere cel van het lichaam en bevat erfelijke informatie.
Vitamine B12 is ook belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen. Deze bloedcellen zorgen voor zuurstof en brengen dit via het bloed naar alle delen van je lichaam.
Waar vind je vitamine B12?
Vitamine B12 vind je in dierlijke producten zoals vlees, vis, melk en boter. Ook in kaas en eieren zit vitamine B12. Vitamine B12 krijg je dus binnen via voeding. Het wordt in de dunne darm opgenomen in het bloed. Via het bloed komt het vervolgens op plekken waar het nodig is.
Hoe ontstaat een vitamine B12 tekort?
Een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan wanneer je te weinig voedsel eet waar vitamine B12 in zit. Als je bijvoorbeeld veganistisch eet en dus geen dierlijke producten eet kan er een vitamine B12 tekort ontstaan.
Het is dan belangrijk om tabletten met extra vitamine B12 te gebruiken. Ook teveel alcohol drinken kan zorgen voor een vitamine B12 tekort. Drink je dagelijks alcohol en eet je weinig dan kan er een vitamine B12 tekort ontstaan.
Ook bepaalde ziektes, zoals de ziekte van Crohn en coeliakie kunnen zorgen voor een vitamine B12 tekort.
Daarnaast kun je last hebben van een opnameprobleem. Dan neemt je lichaam B12 niet goed op. Het beste is dan om regelmatig een injectie met B12 te krijgen in je bilspier. Je hebt dan namelijk B12 in hele hoge hoeveelheid nodig, om net genoeg opname te krijgen in je lichaam. Zoals jullie weten, krijg ik ook elke twee weken een injectie, omdat mijn lichaam niet goed B12 uit voeding kan opnemen. Hierdoor heb ik ernstige klachten gekregen, die nu grotendeels weg zijn. Helaas heb ik nog steeds problemen met de aansturing van mijn linkerkant (armen, benen).
Wat de laatste tijd veel in het nieuws was, is dat het gebruik van lachgas er ook om bekend staat dat het de werking van B12 permanent kan verstoren. Dit kan dus blijvende, ernstige gevolgen hebben, zoals het niet meer goed kunnen lopen.
Wat kun je doen om een vitamine B12 tekort te voorkomen?
Let goed op wat je eet en drinkt. Door gezonde voeding te gebruiken krijg je voldoende vitamine B12 binnen. Als je vegetarisch bent is het belangrijk om iedere dag melkproducten of eieren te eten. Als je veganistisch bent is het belangrijk om vitamine B12 tabletten te gebruiken. Vitamine B12 komt namelijk niet voor in plantaardige producten.
Welke klachten kun je krijgen door vitamine B12 tekort?
Als je een vitamine B12 tekort hebt kunnen er klachten ontstaan. Dat kan zich bij iedereen anders uiten. De eerste symptomen zijn vaak bleekheid en een slap gevoel. Je kunt je licht in je hoofd voelen en hebt weinig eetlust. Je loopt een hoger risico op bloedarmoede. Hierdoor kun je je zwak en moe voelen.
Je wordt ook sneller kortademig bij inspanningen. Je kunt het gevoel hebben flauw te vallen en duizelig worden. Een vitamine B12 tekort zorgt ook voor zenuwproblemen. Zo kun je minder gevoel in je vingers en voeten krijgen waardoor het kan aanvoelen alsof je op vilt voelt. Ook kan een been koud aanvoelen en kun je last krijgen van tintelingen.
Wanneer heb je een tekort?
Een vitamine B12 tekort ontstaat niet zomaar. Je lichaam maakt een voorraad B12 aan. Als je tijdelijk een tekort hebt, wordt deze voorraad aangesproken. Na een langdurige periode van maanden of zelfs een jaar van B12 tekort kunnen er klachten ontstaan.
Hoe kun je vitamine B12 tekort aantonen?
Vitamine B12 tekort kun je aantonen via een bloedonderzoek. Dat kun je aanvragen als je goede redenen hebt dat je mogelijk een B12 tekort hebt. Belangrijk is dat je hiervoor géén supplementen met B12 en/of foliumzuur hebt geslikt. Je krijgt anders een afwijkend beeld in je bloeduitslag.
Voor een bloedonderzoek kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kan je een verwijzing geven voor een bloedtest. Aan de hand van een onderzoek kan er vervolgens worden vastgesteld of er sprake is van een vitamine B12 tekort.
Is er sprake van een B12 tekort dan wordt vaak een hoge dosis B12 supplement voorgeschreven. Als de klachten ernstig zijn, zoals bij neurologische problemen, kan er gekozen worden voor het toedienen van B12 middels injecties. Meestal doet de assistente van de huisarts dat, sommige mensen leren dit zelf. Bij oudere mensen met een B12 tekort, wordt er ook vaak gekozen voor tabletten met hoge dosering B12. Dat komt doordat ouderen sowieso een hogere kans hebben op B12-tekort.
Kun je ook teveel vitamine B12 nemen?
Er zijn geen nadelige gevolgen bekend van een te hoge inname van vitamine B12. Er zijn wel richtlijnen. Deze zijn maximaal vijf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2,8 milligram. Bij injecties krijgen je een hoge hoeveelheid in één keer.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter