Mag je dit jaar het voorgerecht serveren? Lees dan verder, want we hebben deze gang helemaal voor je ontleed. De variaties van het voorgerecht lijken oneindig. Toch zijn er handvatten die je kunt gebruiken om elke variatie tot een succesvol voorgerecht te toveren. Tips & Tricks komen voorbij met hier en daar een paar inspiratie-gerechten. De invulling van wat je gaat serveren moet je zelf weten. Voorgerecht kerst: dit moet je weten om de eerste gang tot een succes te maken.
Vóórgerecht
Het voorgerecht moet niet te zwaar en te machtig zijn. De eerste gang heet niet voor niets een voorgerecht. Lichte ingrediënten krijgen de voorkeur, maar zware ingrediënten mogen ook, mits je niet teveel serveert.
Combinatie van gangen
Ga je ook soep naast een koud voorgerecht serveren? Serveer dit dan ná het koude voorgerecht. Warm komt altijd na koud. Wist je dat een koud voorgerecht kijkend naar keukenstress het gunstigst is? Je kunt dit namelijk alvast opdienen. Zo heb je in de keuken in ieder geval 1 zorg minder.
Neem bij het bedenken van je voorgerecht altijd de keuze van je hoofdgerecht in overweging. Heb je bijvoorbeeld een zoet hoofdgerecht, neem dan een fris voorgerecht. Is je hoofdgerecht niet heel vullend, kies dan voor een groter voorgerecht. Op deze manier balanceer je de gangen uit je kerstdiner.
Opmaak
Er gaat niets boven een mooi opgemaakt bord tijdens het avondeten met kerst. De smaak is belangrijk, maar de opmaak van je bord kan hier een groot effect op hebben. Om jouw voorgerecht fotowaardig te maken zijn hieronder een paar opmaaktips weergegeven:
- Kies voor kleur. Besteed aandacht aan verschillende kleuren en texturen.
- Ga de hoogte in. Je hoeft geen torens te bouwen, maar werk in laagjes van onderen op
- Denk aan het bord. Neem niet een te klein bord, want dat eet niet zo prettig. Neem ook niet een te groot bord, want dan valt het gerecht weg. Je kunt ook spelen met borden, door bijvoorbeeld iets in een glas te serveren in plaats van op een bord.
- Strooi of sprenkel als allerlaatste de kruiden, nootjes of de saus. Zo krijgt het voorgerecht de mooiste uitstraling.
Overige (gezonde) tips
Wil je het voorgerecht gezond houden, dan kan dat natuurlijk ook. Hieronder een paar tips om het voorgerecht gezonder te maken.
- Als je brood bij je voorgerecht wil serveren, gebruik dan niet te veel. Serveer ook eerder volkorenbrood dan witbrood.
- Vis is gezond en geeft vaak een licht, gezond en feestelijk tintje.
- Sla geeft vaak veel vulling van het bord, zonder dat het vulling van de maag geeft. Ideaal om je voorgerecht groots te doen lijken.
- Ook stukjes fruit zijn gezond en geven ook nog eens goede frisse tinten.
Lees ook: