Wellicht sta je er niet bij stil wat de dieren die jij vandaag eet, gisteren zelf op het menu hadden staan. Toch maakt het veel verschil als het gaat om de voedingswaarde van het vlees. Hoe gezond vlees is, is dus mede afhankelijk van het voer dat de runderen gegeten hebben. Ik zou zelf altijd gaan voor grasgevoerd rundvlees. Niet alleen omdat het gezonder is, maar ook omdat het eerlijker en het meest natuurlijke vlees is als het afkomstig is van koeien uit de wei.
Hieronder vind je 7 gezondheidsvoordelen van grasgevoerd rundvlees.
1 Meer gezonde voedingsstoffen
Grasgevoerd rundvlees bevat meer gezonde voedingsstoffen dan vlees van graangevoerde dieren. Zo is het rijker aan omega-3 vetzuren en geconjungeerd linolzuur (CLA). Ook bevat het in vergelijking met graangevoerd rundvlees meer provitamine A en vitamine E, net als antioxidanten die je cellen beschermen.
2 Voor gezonde cellen
De antioxidanten in grasgevoerd vlees helpen schade aan je cellen door vrije radicalen te voorkomen. Op deze manier draagt grasgevoerd vlees bij aan gezonde cellen. Uit onderzoek blijkt ook dat geconjungeerd linolzuur (CLA) een positief effect heeft als het om de gezondheid van je cellen gaat.
3 Goed voor je gewicht
Rundvlees van grasgevoerde koeien bevat minder calorieën dan graangevoerd rundvlees. Dat heeft al een positief effect op je gewicht. Ook geconjungeerd linolzuur in grasgevoerd rundvlees draagt bij aan een gezond gewicht. Dit vetzuur helpt namelijk om op gewicht te blijven en spieren op te bouwen.
Als je meer spieren hebt, verbrand je meer energie. Dit helpt mee om op gewicht te blijven. Spieren wegen wel meer dan vetweefsel, dus op de weegschaal kan het een vertekend beeld geven. Het beste is dan ook om je tailleomvang in de gaten te houden.
4 Gunstig voor je hart en bloedvaten
Grasgevoerd vlees draagt op een positieve manier bij aan de gezondheid van je hart en bloedvaten. Dat komt door verschillende gezonde stoffen in deze vleessoort. Ook hier speelt geconjungeerd linolzuur een rol. Dit helpt namelijk om de aders schoon te houden, zodat het bloed goed kan blijven stromen.
Ook de vitamine E in grasgevoerd vlees is goed voor je hart. Deze vitamine helpt namelijk om het slechte cholesterol te verlagen. De omega 3-vetzuren in grasgevoerd vlees dragen eveneens bij aan de gezondheid van je hart. Dat doen deze vetzuren door de aanmaak van het zogenoemde goede HDL-cholesterol te stimuleren.
5 Beter voor je brein
Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor je hersenen. Zo helpen deze vetzuren om ons goed te kunnen concentreren. Daarnaast hebben ze een positief effect op onze stemming.
6 Voor gezonde immuunreacties
De omega 3 in grasgevoerd rundvlees kan ook bijdragen aan gezonde immuunreacties in ons lichaam. Er zijn namelijk aanwijzingen dat bij een omega-3-tekort overmatige en schadelijke ontstekingen kunnen ontstaan als ons lichaam probeert om een ziekteverwekker eruit te werken.
De meeste mensen krijgen niet voldoende omega 3-vetzuren binnen, zodat een tekort op de loer ligt. Lees hier hoe je een omega 3-tekort herkent.
7 Voor een gezonde bloedsuikerspiegel
Voldoende gezonde vetten in je dieet zijn nuttig om je bloedsuiker op een gezond niveau te houden. Als je bloedsuikerspiegel langere tijd regelmatig te hoog is, bijvoorbeeld doordat je veel suiker en andere geraffineerd koolhydraten binnenkrijgt, kan je lichaam minder goed gaan reageren op het hormoon insuline. We spreken dan van insulineresistentie. Als je hier meer over wil weten, lees dan dit artikel.
Insuline is het hormoon dat suikers uit je bloed haalt, zodat je suikerspiegel weer naar een gezond niveau zakt. Reageert je lichaam minder goed op het insulinehormoon, dan moet je lijf steeds meer insuline aanmaken om je suikerspiegel naar beneden te krijgen. Op deze manier kan diabetes type 2 ontstaan.
In een onderzoek keken wetenschappers naar het effect van geconjungeerd linolzuur (CLA) op de insulinegevoeligheid bij kinderen met ernstig overgewicht. Bij 40 procent van de kinderen die geconjungeerd linolzuur (CLA) binnenkregen, reageerde hun lichaam beter op het insulinehormoon. Doordat grasgevoerd rundvlees behoorlijke hoeveelheden CLA bevat, kan het helpen bijdragen aan een gezonde suikerspiegel en het voorkomen van diabetes type 2.
Bronnen
McAfee, A.J. et al. (2011). Red meat from animals offered a grass diet increases plasma and platelet n-3 PUFA in healthy consumers. British Journal of Nutrition;105(1):80-9.
Whigham, L.D. et al. (2007). Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta-analysis in humans. The American Journal of Clinical Nutrition;85(5):1203-11.
Van Elswyk, M.E. et al. (2014). Impact of grass/forage feeding versus grain finishing on beef nutrients and sensory quality: the U.S. experience. Meat Science;96(1):535-40.
Descalzo, A.M. et al. (2007). Antioxidant status and odour profile in fresh beef from pasture or grain-fed cattle. Meat Science;75(2):299-307.
Den Hartigh, L.J. (2019). Conjugated Linoleic Acid Effects on Cancer, Obesity, and Atherosclerosis: A Review of Pre-Clinical and Human Trials with Current Perspectives. Nutrients;11(2):370.
Castro-Webb, N. et al. (2012). Cross-sectional study of conjugated linoleic acid in adipose tissue and risk of diabetes. The American Journal of Clinical Nutrition;96(1):175-81.
Garibay-Nieto, N. et al. (2017). Effects of Conjugated Linoleic Acid and Metformin on Insulin Sensitivity in Obese Children: Randomized Clinical Trial. Journal of Endocrinology and Metabolism;102(1):132-140.
Annemiek
Laatste berichten van Annemiek (toon alles)
- 6 x het beste voedsel voor je brein - 24 juli 2024
- 6 opmerkelijke gewoontes van mensen die goed slapen - 24 mei 2024
- Wat is de gezondste slasoort? - 28 april 2024
Laat een reactie achter