• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • WellnessVakanties
U bevindt zich hier: Home   Gezond leven   Wat is insulinesensitiviteit en waarom is dit belangrijk?

Wat is insulinesensitiviteit en waarom is dit belangrijk?

Gepubliceerd op: 1 april 2021 - Door Annemiek | Leestijd ca. 4 minuten

Misschien denk je bij insuline aan datgene wat je moet spuiten om je suikerspiegel op peil te houden als je diabetes hebt. Toch is het vooral een lichaamseigen hormoon dat glucose uit ons bloed naar de cellen brengt en daarmee je suikerspiegel en het energiemetabolisme regelt. Wat is insulinesensitiviteit en waarom is dit belangrijk?

Wat is insulinesensitiviteit?

Insulinesensitiviteit staat voor de mate waarop onze cellen reageren op het hormoon insuline. Normaliter is het zo dat onze alvleesklier insuline afscheidt op het moment dat we iets eten wat koolhydraten bevat.

Het insulinehormoon reist naar ons bloed, waar de koolhydraten zich inmiddels bevinden in de vorm van glucose ofwel bloedsuiker. Onder invloed van insuline openen onze cellen als het ware hun poortjes en laten de glucose binnen.

Dit is de gezonde situatie, waarbij sprake is van insulinesensitiviteit. Insuline is in dit geval een soort sleutel naar je cellen.

Waarom is insulinesensitiviteit belangrijk?

Insulinegevoeligheid is essentieel voor een gezonde, stabiele bloedsuikerspiegel en het vermogen van ons lichaam om koolhydraten uit voeding te gebruiken als energiebron. Ook is het hormoon belangrijk om overtollige koolhydraten op te kunnen slaan.

Insuline helpt namelijk ook om koolhydraten die we niet meteen gebruiken netjes op te bergen in onze spieren en lever. Op deze manier blijft er niet te veel glucose in je bloed zitten en heb je tegelijkertijd een voorraadje brandstof voor toekomstig gebruik.

Wat is belangrijk voor een goede insulinesensitiviteit?

Vooral onze spiercellen verbruiken veel koolhydraten. Hoe meer spierweefsel we hebben, hoe meer bloedsuiker we verbruiken. Meer spieren betekent ook meer opslagmogelijkheid voor glycogeen. Spierweefsel is dus belangrijk voor de insulinegevoeligheid.

Wanneer we minder spierweefsel en meer vetweefsel hebben, heeft ons lichaam een beperkter vermogen om glucose uit ons bloed te halen en te gebruiken als energie. Ook het aanleggen van een energievoorraad in lever en spieren verloopt niet optimaal.

Hierdoor blijft er relatief veel glucose in je bloed zitten, waarop je alvleesklier insuline blijft aanmaken. Zolang er te veel bloedsuiker in je bloed zit, krijgt deze klier namelijk het seintje dat er meer insuline nodig is.

Op den duur kan het gebeuren dat je cellen zelfs een beetje ‘doof’ worden voor insuline. Je cellen openen hun poortjes dan niet meer, waardoor de glucose in je bloed blijft zitten, je cellen geen brandstof krijgen en je geen voorraadje glycogeen kunt aanleggen.

Met als gevolg een hoge suikerspiegel, een laag energiepeil en trek in zoetigheid. We spreken dan van insulineresistentie. In feit is dit een voorstadium van diabetes. Hetzelfde kan gebeuren als je veel koolhydraten eet, vooral enkelvoudige koolhydraten.

(lees hieronder verder)
Wat is insulinesensitiviteit?

Krijg je met je dagelijkse eetpatroon veel koolhydraten binnen, dan is je suikerspiegel vaak hoog. Je alvleesklier moet hierdoor steeds insuline aanmaken. Gebeurt dit voor lange tijd, dan gaan je cellen op een gegeven moment ook minder goed op dit hormoon reageren.

Wat kun je doen om je insulinesensitiviteit op peil te houden?

Om je insulinesensitiviteit op peil te houden, kan het helpen om meer te bewegen. Hierdoor bouw je meer spierweefsel op, waardoor de opslagcapaciteit voor insuline verbetert.

Naast bewegen is het belangrijk om niet te veel koolhydraten te eten. Voedingsmiddelen en dranken met enkelvoudige koolhydraten kun je het beste helemáál laten staan. Denk hierbij aan zoals frisdranken, snoep, koek en gebak.

Verder is het belangrijk om meer vezels te eten voor een gezonde insulinesensitiviteit. Deze voedingsstoffen zorgen er namelijk voor dat de koolhydraten uit voeding langzamer door je lichaam worden opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt en je alvleesklier niet zoveel insuline hoeft aan te maken.

Denk bij vezels vooral aan groenten, haver, linzen, bonen en vezelrijke fruitsoorten als bessen. Ook eiwitten en vetten helpen mee om je suikerspiegel minder snel te laten stijgen. Neem deze dus vooral op in je eetpatroon.

Neem voldoende groenten en als je daar moeite mee hebt, neem dan bijvoorbeeld een green juice.

Eiwitten en vetten vind je bijvoorbeeld in eieren, avocado, olijfolie en kokosolie. Ook zaden, pitten en noten bevatten veel van deze gezonde voedingsstoffen. In dit artikel vind je recepten met avocado en hier kun je een recept vinden van gezond pittenbrood met noten. Doe er je voordeel mee!

Vind je het lastig om te minderen met koolhydraten? Hier lees je hoe je dat doet.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Dit is de gezonde invloed van avocado op je darmflora
    Dit is de gezonde invloed van avocado op je darmflora
  • Hoe gezond is tarwegras? 
    Hoe gezond is tarwegras? 
  • Kruidnagels & gezondheid
    Kruidnagels & gezondheid
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Facebook profiel

Annemiek

Annemiek van der Krogt (1975) probeert aan een gezonde levensstijl te werken door onbewerkte, biologische voeding te eten, zoveel mogelijk de fiets te pakken, regelmatig te ontspannen en te bewegen. Als blogger bij Nutribites.nl kan ze haar passie voor schrijven en gezondheid inzetten om mensen met te informeren over gezond eten en leven.
Mijn Facebook profiel

Laatste berichten van Annemiek (toon alles)

  • Wat is insulinesensitiviteit en waarom is dit belangrijk? - 1 april 2021
  • 7 lekkere recepten met avocado  - 13 maart 2021
  • Dit is de gezonde invloed van avocado op je darmflora - 5 februari 2021

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: diabetes, insuline, koolhydraten, suiker, suikerziekte

Lees Interacties

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind

Footer Widget Header

Footer

Meest recente berichten

  • Online yoga en voedingsadviezen voor vrouwen van 40+
  • Gezond recept | Amandel-broccolisoep
  • Wat is fructose intolerantie? En wat kun je er aan doen?
  • Investeren in een personal trainer, is investeren in je gezondheid
  • Gezond recept | Vegetarische stroganoff met spinazie

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Stamppot boerenkool met zoete aardappel
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. Gezond afvallen

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Linkpartners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2021 Goed Eten Gezond Leven