• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • WellnessVakanties
Je bent nu hier: Home   Goed eten & koken   3 redenen waarom Olijfolie gezond is

3 redenen waarom Olijfolie gezond is

Gepubliceerd op: 12 december 2020 - Door Niels Bosman

Zongebruinde, blije oudjes aan een lange familietafel in de schaduw van prachtige olijfbomen. Ze lachen en proosten met een glas rode wijn op het goede leven. Het goede leven kan lees je van de vrolijke rimpels op hun gezichten. Een glanzende fles olijfolie wordt over tafel doorgegeven en vereert als het medicijn voor het geluk en de goede gezondheid van de familie.

Dit is het beeld dat ons is ingeprent door reclames voor olijfolie. Maar waarom is olijfolie gezond? Op die vraag krijg je vandaag antwoord.

1. Olijfolie kun je goed verhitten

Elke olie heeft zijn eigen zogenaamde ‘rookpunt’. En dat punt ligt bij een bepaalde temperatuur. Weten wat het rookpunt van een olie is, is erg handig om te kunnen inschatten waarvoor je die olie wel of juist niet kan gebruiken.

Een gemiddelde olijfolie (extra virgin) heeft een rookpunt dat ligt rond de 190 graden Celsius. Dat is voor een olie behoorlijk hoog. En het grote voordeel is dan ook dat je de olie goed kunt gebruiken in de keuken bij gerechten die je bereidt onder de 190 graden. Hierbij kun je denken aan koken en ook aan bakken in de koekenpan.

Let op: Bij alles boven deze temperatuur (zoals braden en frituren), zal de olijfolie gaan roken. Wanneer je dit ziet, betekent het dat je olie ongezond en zelfs schadelijk is geworden!

2. Olijfolie werkt ontstekingsremmend

In olijven komt van nature het stofje oleocanthal voor. Dit bestanddeel heeft een ontstekingsremmende werking en dat is gunstig voor ongeveer alle processen in je lichaam.

Misschien denk je wel, ik heb helemaal geen last van ontstekingen? Toch heeft iedereen op een bepaald niveau wel ergens een ontsteking.

Meestal komen en gaan die ontstekingen onopgemerkt. Zo kunnen ontstekingen in cellen bijvoorbeeld ontstaan door wanneer je omega 3 en 6 verhouding uit balans is. De truc is om via je voeding genoeg stofjes binnen te krijgen die die ontstekingen weer ongedaan maken. Zo kan je lichaam voorkomen dat die kleine ontstekingen -diep verstopt in je lichaam, voor problemen gaan zorgen. Oleocanthal is een van die gezonde stofjes met een helende werking.

(lees hieronder verder)
Waarom is olijfolie gezond?

3. Olijfolie is goed voor je haar

Je hebt het misschien wel eens op de verpakking van je shampoo of crèmespoeling gezien. Olijfolie is goed voor je haar. Het is een bewezen feit, dat vitamine E en de onverzadigde vetten in oliën zorgen voor gezond en glanzend haar. Veel plantaardige oliën hebben datzelfde effect. Olijfolie heeft behalve de vitamine E en onverzadigde vetten dus ook nog dat ontstekingsremmende stofje. Extra gezond dus!

Wat we je graag mee willen geven vandaag, is dat deze bovenstaande feiten de énige bewezen redenen zijn waarom olijfolie gezond is. Je hebt vast wel meer gehoord over olijfolie, maar veel van die redenen zijn overtrokken waarheden of simpelweg, fabels.

Sterker nog, er zijn oliën die nog veel gezonder zijn dan olijfolie, maar minder in de belangstelling staan vanwege praktische redenen.

Andere gezonde oliën

Een fijne olie voor in de keuken is er een die je makkelijk kan verkrijgen, niet al te duur is, en je goed kunt verhitten. Omdat olijfolie al deze vakjes vult, is dit dan ook de meest gebruikte olie in de keuken.

Maar als we puur kijken naar het gezondheidsaspect van de olie, dan kunnen we stellen dat de volgende oliën even gezond of nog wel gezonder zijn:

  • Lijnzaadolie – Niet zo bestendig tegen hitte als olijfolie en ook een stuk duurder, maar wel vele malen gezonder. Vooral vanwege de gunstige omega 3:6 verhouding. Lijnzaadolie kun je goed gebruiken voor koude gerechten, zoals een saladedressing.
  • Kokosolie – Met zijn hoge rookpunt is kokosolie erg geschikt voor de keuken. Het vet van de kokosnoot heeft een unieke en interessante samenstelling en heeft daarnaast ook nog een antibacteriële werking.
  • Sesamolie – Is een heerlijke aromatische olie met veel onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn veel gezonder dan verzadigde vetten. Het rookpunt ligt iets lager dan olijfolie maar voor koken en bakken in de koekenpan is dit een zeer geschikte afwisseling in de keuken.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Hennepzaadolie of CBD-olie door je eten verwerken?Hennepzaadolie of CBD-olie door je eten verwerken?
  • Maaltijdsalade met granaatappels en frisse gele cherrytomatenMaaltijdsalade met granaatappels en frisse gele…
  • Zalm in witte wijnsaus met aardappelvenkel schotelZalm in witte wijnsaus met aardappelvenkel schotel
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Facebook profielMy Instagram profileMy YouTube channel

Niels Bosman

Niels Bosman is de bedenker van de MakkelijkAfvallen methode. Hij heeft al meer dan 45.000 mensen geholpen om blijvend af te vallen door het creëren van een gezonde levensstijl! Hij houdt ervan om jou te inspireren met de lekkerste recepten voor een slank & gezond leven.
Mijn Facebook profielMy Instagram profileMy YouTube channel

Laatste berichten van Niels Bosman (toon alles)

  • 5 beste tips om effectief je stofwisseling te verhogen - 2 januari 2021
  • 3 redenen waarom Olijfolie gezond is - 12 december 2020

Lees Interacties

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Blijf op de hoogte!

Ik ontvang graag 1x per week gratis het weekoverzicht met alle gepubliceerde artikelen over een gezonde leefstijl:

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind

Footer Widget Header

Footer

Meest recente berichten

  • 7 persoonlijke tips tegen somberheid
  • De ‘Premium Health Check’, een APK voor je lichaam
  • Groenten en fruit met veel vezels
  • Jakefood, gezonde maaltijdvervangers, nu met extra voordeel!
  • Hoe gezond is tarwegras? 
BlogSociety

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Stamppot boerenkool met zoete aardappel
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. Gezond afvallen

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Linkpartners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op PinterestVolg ons op InstagramVolg ons op Youtube

© 2021 Goed Eten Gezond Leven | Cookie-instellingen