De uitspraak ‘vis eten is gezond’ hebben we allemaal weleens gehoord. Maar weten we eigenlijk wel waarom vis zo gezond is? Mogen we dit onbeperkt eten, en zijn alle vissoorten dan gezond? Wat is vette vis? En wat als je geen vis lust, is een visoliecapsule dan net zo gezond? Veel vragen waarin ik in deze blog antwoord op ga geven. Duik mee in de onderwaterwereld.
Is vis eten gezond?
Ja, vis eten is gezond! Tenminste, dat bewijst de wetenschap.
Vis eten is volgens de Nederlandse richtlijnen een onderdeel van een gezond voedingspatroon. Vis is van nature rijk aan eiwit en onverzadigd vet (het gezonde vet). Het verschilt per vissoort hoe het vet zich precies verhoudt. Een deel van het onverzadigde vet bestaat uit de visvetzuren DHA en EPA. Dit zijn omega-3 vetzuren. In vette vis zitten in verhouding meer omega-3. Deze vetzuren beschermen het lichaam tegen hart- en vaatziektes. Bij kinderen bevordert omega-3 ook de ontwikkeling van de hersenen en het zicht.
Welke vitamines en mineralen zitten er in vis?
(tekst gaat hieronder verder)
Vis is daarnaast een bron van vitamines A, D, B12, B6 en B2. Maar ook van mineralen en sporenelementen zoals ijzer, zink, jodium en selenium. In tegenstelling tot vlees bevat vis wel minder ijzer omdat vis minder doorbloed is. Er zitten in vis dus allemaal voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft waar je lichaam dus heel blij van wordt!
Maar let wel op! Soms kan vis bewerkt zijn door het bijvoorbeeld te roken, te marineren, te zouten of in (zoet)zuur te bewaren in pot of blik. Enkele voorbeelden zijn gerookte vis (zalm, paling), vis in het (zoet)zuur (haring, rolmops) en gezouten vis (haring, stokvis). Al deze varianten bevatten meer zout dan verse en/of onbewerkte vis.
Te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Kies daarom niet altijd voor gezouten vis. Hieronder meer over de verschillende soorten vis waartussen je het beste kunt variëren.
Welke soorten vis zijn gezond?
Laten we eens ingaan op de soorten vis. Het ene stukje vis is het ander niet. Vis is namelijk onder te verdelen in magere vis en vette vis. Wat is het verschil? En welke soort heeft dan de voorkeur voor de gezondheid? Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen mee als vis.
Magere vis
Mager vis is de categorie van vissoorten die de minste vetten bevat, namelijk ≤5 g vet/100 g.
Vette vis
Vette vis is de categorie van vissoorten die de meeste vetten bevat, namelijk >5 g vet/100 g.
Hoeveel vis mag je eten per week?
Vis eten is gezond omdat het, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, veel goede voedingsstoffen bevat. Maar geldt dan ook het volgende: ‘hoe meer vis op je bordje hoe beter’? Helaas niet. Het vangen van de vis kan namelijk voor natuur- en milieuproblemen zorgen. Een voorbeeld is overbevissing. Verder is bekend dat de zee waarin de vissen zwemmen steeds meer vervuild wordt. De vissen die in deze zee zwemmen worden daardoor vervuild met stoffen die ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn zware metalen (bv. kwik).
We willen toch niet hebben dat we dadelijk niet meer van die lekkere vis kunnen genieten? Het advies is daarom om 1x per week vis te eten, Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Meer dan 1 keer vis per week vis eten, levert niet of nauwelijks een extra effect op. 1 portie staat dan gelijk aan 100 gram. Heb je geen weegschaaltje thuis? Gebruik dan je hand als maatstaaf. De hele hand staat ongeveer gelijk aan 100 gram.
Mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of in het verleden een hartinfarct of beroerte hebben gehad, kunnen wel baat hebben bij meer vis. Omdat vooral vette vis schadelijke stoffen kan bevatten, is het verstandig om af te wisselen tussen de verschillende vissoorten en niet meer dan 4 porties vette vis per week te eten. Ondanks deze ‘schadelijke’ stoffen in vis, blijft vis eten gezond omdat de goede effecten van regelmatig vis eten opwegen tegen de mogelijke nadelige gevolgen.
Veel gestelde vragen & advies en tips van een diëtiste over vis
Zijn visoliecapsules net zo gezond als gewone vis?
Het kan natuurlijk voorkomen dat je geen vis lust of dat het lastig is om vis te combineren met het gezin. Zoals hierboven al benoemd, kan vis eten bijdragen aan een goede gezondheid. Er zijn sterke aanwijzingen dat specifiek de visvetzuren EPA en DHA in vis voor een goede gezondheid zorgen. Maar misschien zijn er meer stoffen in vis die voor dit gunstige effect zorgen. Als je geen vis eet, kun je de gezondheidseffecten van vis dus missen.
Wil je toch profiteren van de gezondheidseffecten van visvetzuren? Dan bestaat er een ander alternatief, visoliecapsules. Ook bestaan er producten waaraan visvetzuren zijn toegevoegd. Vaak staat dan op de verpakking dat er visvetzuren inzitten. Denk bijvoorbeeld aan sommige soorten halvarine. Bijvoorbeeld ‘Blue Band idee’ (licht blauwe kuipje). Helaas is niet 1 op 1 te zeggen dat visolie capsules even gezond zijn als het eten van vis omdat er in vis natuurlijk ook nog andere gezonde voedingsstoffen zitten die niet in de visoliecapsules zitten. Overleg altijd met je arts of diëtist of het raadzaam om visoliecapsules te slikken.
Is er water aan vis toegevoegd?
Aan vis kan water worden toegevoegd. Samen met het water worden andere ingrediënten of hulpstoffen toegevoegd om het water te binden. Vaak worden voor dit doel eiwitten of fosfaten gebruikt (zoals E450, E451 en E407). Het toevoegen van water en waterbinders aan vis is toegestaan. Om diepgevroren vis zit altijd een laagje water dat gebonden wordt met fosfaten. Dit beschermt het visvlees tegen uitdroging. Op de verpakking wordt altijd het nettogewicht vermeld, dus zonder het gewicht van het water. Verder moet op de verpakking staan dat het gaat om vis met toegevoegd water als er meer dan 5% water is toegevoegd.
Hoe kan ik meer vis eten?
Vis kan op verschillende manier toegepast worden in je voeding. Zo past een stukje vis heerlijk bij de warme maaltijd. En wat dacht je van vis toevoegen aan een salade voor bij de maaltijd. In een salade kunnen heel eenvoudig garnalen, (gerookte) zalm, makreel of tonijn uit blik toegevoegd worden. Voeg je een hele portie (ongeveer 100 gram) toe, dan wordt het een volwaardige maaltijdsalade. Vis uit blik, bijvoorbeeld tonijn of zalm op waterbasis of eigen sap is ook heel erg lekker als beleg op een volkoren boterham of cracker. Voor de liefhebbers kan vis natuurlijk ook als tussendoortje gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een haring, rolmops als tussendoortje. Door de eiwitten in de vis geeft het meteen een goede verzadiging.
Is verse vis vooraf ingevroren?
Vis die in Nederland te koop wordt aangeboden als ‘vers’ is lang niet altijd vlak daarvoor gevangen. De term ‘vers’ is namelijk niet wettelijk vastgelegd. Vis kan bevroren verkocht worden. Op de verpakking moet dan de datum staan waarop het product voor de eerste keer is ingevroren. Dat kan relatief lang geleden zijn. Bijvoorbeeld omdat de vis maar in één seizoen gevangen wordt, maar wel het hele jaar verkrijgbaar is. De vis kan ook ontdooid verkocht worden. Op het etiket is dit dan te zien met de term ‘ontdooid’. Indien je de vis koopt bij een speciaalzaak of visboer, dan kunnen zij jou daar meer informatie over geven.
Waarom is gerookte vis minder gezond?
Het bewerkingsproces roken is minder goed voor de gezondheid omdat bij deze techniek vaak extra zout gebruikt wordt. Gerookte vis wordt eerst gezouten en daarna gerookt. Zouten kan zowel droog gebeuren (de vis wordt in zout gelegd) als met een pekeloplossing (door onderdompeling of injectie). Dat laatste is een methode dat de vis minder uitdroogt en dus meer vocht behoudt. Een voorbeeld van gerookte vis is gerookte zalm. Te veel zout in je voeding kan nadelig zijn voor je gezondheid. Uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond bleek dat gerookte zalm soms te veel zout bevat.
Bron: https://dietistenpraktijksleegers.nl/blog/vis/
Laatste berichten van Evi, dietist Deurne (toon alles)
- Waarom is vis eten gezond? - 6 oktober 2019
- 27x Barbecue tips van een diëtiste - 1 augustus 2019
- Wanneer spreek je over obesitas? Feiten en informatie! - 22 juni 2019
Laat een reactie achter