Er ontstaan regelmatig discussies over welke oliën goed of slecht zijn. Over olijfolie bestaat vrijwel geen meningsverschil. Olijfolie levert ons namelijk vele gezondheidsvoordelen op. In dit artikel lees je precies waarom olijfolie goed voor je is.
1. Rijk aan antioxidanten
Olijfolie is zeer rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten helpen bij het bestrijden van ontstekingen, voorkomen van ernstige ziektes en het gezond houden van je hart en bloedvaten. Een van de antioxidanten uit olijfolie gaat bijvoorbeeld de oxidatie van cholesterol in ons bloed tegen, wat cruciaal is bij het voorkomen van hartziektes.
2. Rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren
Olijfolie bestaat voor een groot deel uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn zeer gezond en helpen bij het bestrijden van ontstekingen in het lichaam. Ook hebben ze een preventieve werking tegen kanker. Dit bleek onder andere uit een onderzoek dat in 2005 gepubliceerd werd in Annals of Oncology.
3. Beschermt tegen hartziektes
Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat olijfolie gezond is voor ons hart. Het beschermt tegen hartproblemen doordat het:
- Een hoge bloeddruk voorkomt
- Bloedpropjes voorkomt
- Ontstekingen voorkomt
- Oxidatie van het LDL cholesterol voorkomt
Uit een onderzoek, dat in 2012 gepubliceerd werd in het American Journal of Clinical Nutrion, bleek dat twee eetlepels olijfolie per dag het risico op hart- en vaatziekten zelfs halveert.
4. Helpt bij het voorkomen van beroertes
Beroertes zijn na hartziektes de meest voorkomende doodsoorzaak. Een groot onderzoek met 140.000 deelnemers toonde aan dat het consumeren van olijfolie het risico op een beroerte aanzienlijk verkleint.
5. Draagt bij aan sterke botten
Uit een onderzoek, dat in 2012 te lezen was in Endocrine Society, blijkt dat olijfolie bijdraagt aan sterke botten en dat het helpt bij het voorkomen van osteoporose. Dit komt waarschijnlijk doordat olijfolie zorgt voor hogere concentraties aan osteocalcin.
6. Verkleint het risico op diabetes type 2
Olijfolie heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel en je insulinegevoeligheid. Hierdoor helpt het bij het voorkomen van diabetes type 2.
7. Helpt bij het bestrijden van Alzheimer
Een belangrijk kenmerk van Alzheimer is de opbouw van zogeheten amyloïde plaques in de hersenen. Olijfolie bevat een stof die helpt bij het verwijderen van deze amyloïde plaques, waardoor het helpt bij het voorkomen van deze hersenziekte.
8. Draagt bij aan een gezond gewicht
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zorgen vetten er niet per se voor dat je dikker wordt. Verschillende vetten, zoals olijfolie, dragen juist bij aan een gezond gewicht. Dit komt doordat olijfolie goed verzadigt. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van het verzadigingshormoon serotonine. Het effect van olijfolie op dit hormoon is groter dan dat van bijvoorbeeld boter, reuzel en druivenpitolie.
9. Heeft antibacteriële eigenschappen
Olijfolie bevat stoffen die schadelijke bacteriën doden. Het helpt bijvoorbeeld bij het bestrijden van een maagbacterie die maagzweren en maagkanker kan veroorzaken. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat olijfolie effectief is tegen acht verschillende bacteriestammen, waarvan er drie resistent zijn tegen antibiotica.
Conclusie en tips voor gebruik
In dit artikel heb ik olijfolie bewust positief beschreven. Olijfolie is ten opzichte van zonnebloemolie een gezonde oliesoort. Met name als olijfolie niet verhit wordt.
Nog belangijker dan olijfolie is de variatie in je voedingspatroon. Geniet van olijfolie, maar wissel het af met bijvoorbeeld kokosolie en gebruik het met mate.
Laatste berichten van Bernard Favier (toon alles)
- 6 soorten voeding met ontstekingsremmende functie - 2 oktober 2016
- Abrikozen zijn gezond! 8 Gezondheidsvoordelen van abrikozen - 27 juni 2016
- Waarom olijfolie goed voor je is - 22 mei 2016
johny zegt
Ik ben er zeker van dat Aloe Vera ook tot uw gezondheid kan bijdragen.