We kwamen online een interessant artikel tegen over voeding waardoor je langer kunt leven. Aan drie professionele experts is gevraagd welke voeding helpt met een gezond en langer leven. Nu kun je hier natuurlijk nooit alleen deze voeding hiervoor verantwoordelijk houden. Je moet bijvoorbeeld ook voldoende bewegen, niet roken, niet te veel alcohol, enzovoort. Je krijgt natuurlijk nooit een garantie in het leven…
Maar de voedingsmiddelen die in dit artikel worden genoemd, kun je wel zien als krachtige boosters die helpen om langer te leven.
We geven een korte samenvatting:
Welke voeding helpt het beste mee voor een gezonder en langer leven?
1 Kruisbloemige groenten:
Denk aan broccoli, boerenkool, spruitjes en kool. Deze groenten zijn rijk aan ontstekingsremmende, kankerbestrijdende en antiverouderende voedingsstoffen.
2 Donkere bladgroenten:
Deze groenten bevatten vezels en foliumzuur, gunstig voor hartgezondheid en kankerpreventie.
3 Vette vis:
Denk aan wilde zalm, sardines, ansjovis, haring, makreel. Bron van eiwitten en omega-3-vetzuren, beschermend tegen hart- en vaatziekten en ontstekingen.
4 Volkoren producten:
Volkoren producten verlagen “slecht” LDL-cholesterol, triglyceriden en de bloeddruk. Ze verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde kankers.
5 Extra vergine olijfolie:
Deze olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, antioxidanten en oleuropeïne. Dit heeft kankerbestrijdende, ontstekingsremmende, hartbeschermende en neuroprotectieve eigenschappen.
6 Bessen:
Bessen hebben een lage glycemische lading en helpen zo de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ze zijn hoog in antioxidanten, bevorderlijk voor celherstel en hartgezondheid.
7 Gefermenteerde voedingsmiddelen:
Denk aan kimchi, kombucha, tempeh, miso, zuurkool en augurken. Deze producten bevatten nuttige bacteriën die de darmgezondheid bevorderen en het immuunsysteem versterken.
8 Noten en zaden:
Zoals amandelen, paranoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, cashewnoten en walnoten. Noten en zaden zijn rijk aan eiwitten en vezels, kunnen visceraal vet verminderen en insulinegevoeligheid verbeteren.
9 Gewone yoghurt:
Met name Griekse yoghurt zonder toegevoegde suikers. Yoghurt is rijk aan eiwitten, calcium, magnesium en GABA. Het helpt bij ontspanning, stress verminderen en slaap verbeteren.
10 Donkere chocolade:
Donkere chocolade wordt geassocieerd met verminderd risico op hartaanval, beroerte en diabetes. Het is rijk aan antioxidanten, polyfenolen en flavonoïden, dat is gunstig voor onze hersengezondheid.
11 Peulvruchten:
Zoals linzen, erwten, kikkererwten, pinda’s. Ze zijn een bron van plantaardige eiwitten en vezels, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en verlagen cholesterol.
12 Tomaten:
Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant voor het voorkomen van hart- en vaatziekten. Ook hebben tomaten een hoog vitamine C-gehalte, dat is belangrijk voor een gezond immuunsysteem en een goede wondgenezing.
Lees hier het volledige artikel
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Beweging niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je brein! - 28 oktober 2024
- Is patat gezond? Hoe maak je het gezonder & wat zijn alternatieven? - 25 oktober 2024
- Wat is gezonder, amandelmelk of sojamelk? - 20 oktober 2024
Laat een reactie achter