Er is vaak een misvatting over wat eetbuien wel en niet zijn. In dit artikel leg ik uit wat precies een eetbui is en op welk moment dwangmatig overeten een signaal kan zijn voor een psychische aandoening die een eetbuistoornis (binge eating disorder) wordt genoemd.
Wat wordt precies bedoeld met een eetbuistoornis?
Allereerst, af en toe een eetbui hebben is niet hetzelfde zijn als een eetbuistoornis.
De DSM-5 definieert een eetbui aanval als het eten van een hoeveelheid voedsel dat aanzienlijk groter is dan anderen zouden eten in dezelfde periode onder vergelijkbare omstandigheden. Deze beschrijving laat veel ruimte voor interpretatie, omdat wat als een abnormaal grote hoeveelheid voedsel wordt beschouwd, per individu kan verschillen.
Echter, een recente studie, gepubliceerd in de International Journal of Eating Disorders onthulde dat de hoeveelheid geconsumeerd voedsel minder belangrijk is bij het bepalen van een eetbuistoornis. Gevoelens van verlies van controle zijn een belangrijker signaal. Een eetbuistoornis wordt daarom gekenmerkt door een bepaald gevoel van die persoon, alsof die niet kan stoppen met eten en machteloos is over wat en/of hoeveel hij of zij eet.
Misschien heb je zelf ervaring met eetbuien? Maar wanneer kan je gedrag duiden op een eetbuistoornis en heb je eigenlijk professionele ondersteuning nodig?
Hoe kun je een eetbuistoornis herkennen? (Binge Eating Disorder)
Een Binge Eating Disorder (BED) is de meest voorkomende eetstoornis in de Verenigde Staten. In Nederland zijn de cijfers niet zo duidelijk. Een eetbuistoornis is een ernstige psychische aandoening die kan leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten. Met name omdat de kans groot is dat er sprake is van overgewicht of obesitas. Het is dus wel belangrijk om te weten dat iemand niet per se overgewicht moet hebben om te worden gediagnosticeerd met BED. Ga voor meer informatie en om een screeningstest voor BED te doen naar Mind Diagnostics.
Hieronder geef ik 4 signalen die kunnen helpen om een eetbuistoornis te onderscheiden van af en toe te veel eten (overeten).
1 Frequentie van eetbuien
Bij een Binge Eating Disorder moet iemand minstens één keer per week een “binge eating episode” hebben. Daarom duidt overeten tijdens een speciale gelegenheid of specifieke gebeurtenis niet noodzakelijkerwijs op BED. Het moet terugkerend gedrag zijn dat gebeurt in de mate dat het het dagelijks functioneren verstoort.
2 Verlies van controle over eten
Zoals ik eerder schreef, moet een eetbui een gevoel geven van verlies van controle over wat of hoeveel iemand iets eet. In veel opzichten zijn eetbuien vergelijkbaar met andere soorten dwangmatig gedrag, zoals het gebruik van drugs en sigaretten. Wanneer de dwang toeslaat, heeft een persoon met een Binge Eating Disorder het gevoel dat ze niet kunnen stoppen om grote hoeveelheden voedsel te verkrijgen en snel te eten, zelfs als er fysiek lijden ontstaat.
3 Stiekem gedrag / verbergen voor anderen
Personen met een eetbuistoornis isoleren zich van anderen tijdens een eetbui, vanwege de schaamte over hoeveel ze eten. Ze zullen meestal tot het uiterste gaan om hun gedrag voor anderen te verbergen (zoals voedselverpakkingen verstoppen en stiekem eten). Dit stiekeme eetgedrag wat echt een probleem is, onderscheidt zich van overeten dat vaak plaatsvindt in een sociale omgeving.
4 Reactie na een eetbui
Een belangrijk signaal van BED is als iemand zelf verontrust is over zijn of haar gedrag. Iemand met een eetbuistoornis ervaart gevoelens van schuld, schaamte en/of walging na afloop van een eetbui. Ze ervaren vaak angst over gewichtstoename die kan optreden omdat ze zich niet bezighouden met compenserend gedrag om de overtollige verbruikte calorieën ‘goed te maken’. Iemand die niet echt iets voelt na overeten, kan daarom geen eetbuistoornis hebben.
Hulp zoeken bij een eetbuistoornis
Als je je zorgen maakt dat je misschien last hebt van een eetbuistoornis, is het belangrijk om contact op te nemen met professionals. De sleutel tot het herstellen van deze psychische aandoening is het onderzoeken van de onderliggende problemen die hebben bijgedragen aan dit verstoorde eetgedrag. Behandeling voor een eetbuistoornis bestaat meestal uit psychotherapie, medicatie om een eventuele onderliggende angst of depressie te behandelen en een training om het verstoorde eetgedrag om te buigen in gezonde eetgewoontes.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter