Weet je dat er bijna 2 miljoen vrouwen momenteel in de overgang zijn!
Veel vrouwen vragen zich af vanaf welke leeftijd je in de overgang zit?
En hoe merk je dat je in de overgang zit?
Net als bij de eerste keer menstrueren kan dat per vrouw verschillen, maar de gemiddelde vrouw is bij aanvang van de overgang 47 jaar. Dat kan dus ook al eerder zijn. Of later. Echter, vanaf je 40e beginnen de hormoonveranderingen al. Dan neemt de aanmaak van oestrogeen en progesteron langzaam af.
Daarom is het goed om je vanaf je 40e al meer te verdiepen in de overgang. Niet echt een periode dat je denkt aan ouder worden en de overgang. Toch is het goed om je wel een beetje in te lezen of je voor te bereiden op die tijd, want je lichaam gaat hoe dan ook veranderen en de overgang kan zelfs grote invloed hebben op je gezondheid!
Waarom is het goed als elke vrouw boven de 40 goed op de hoogte is van de overgang?
Je gaat bijna ongemerkt de overgang in en bij veel klachten zal je waarschijnlijk niet meteen aan de overgang denken. Daarom is het goed om goed op de hoogte te zijn en te zorgen dat je fit bent. Waarom?
- Je hormoonhuishouding verandert volledig.
- Veel overgangsklachten zijn nog steeds niet bekend, zoals hartkloppingen en gewrichtspijn.
- Het is voor veel vrouwen de drukste periode in hun leven, terwijl je je heel wisselend kan voelen.
- 34% van het ziekteverzuim van vrouwen van 40+ is gerelateerd aan de overgang
- Veel vrouwen herkennen zichzelf niet meer.
- Veel vrouwen hebben last van een gewichtstoename.
- De overgangsperiode duurt wel zo’n 7 tot 10 jaar!
- Na de overgang heb je grotere kans op bepaalde aandoeningen, zoals hart- en vaatklachten.
Uiteindelijk heeft maar 1 op de 5 vrouwen geen of weinig last van de overgang.
Zelf worstel ik vooral met maandelijkse migraine-aanvallen. Als ik pech heb, kan ik wel drie dagen echt zware migraine hebben. Als ik geluk heb, heb ik een korte migraine-aanval en ben ik weer snel op de been. Maar het is altijd afwachten en soms voelt het eerlijk gezegd alsof het overleven is. Want ik weet dat het weer overgaat, maar wat voel ik me dan ziek. Ik kijk er echt naar uit dat die overgang bij mij achter de rug is en dan hopelijk ook de migraine!
Wat zijn symptomen van de overgang?
Naast een veranderende menstruatie, zijn er de welbekende opvliegers. Lang niet iedereen krijgt die trouwens, maar toch herkennen veel vrouwen dit wel. Maar ook symptomen als vermoeidheid, pijnlijke gewrichten (peesaanhechtingen), hartkloppingen, gewichtstoename, stress, wisselende stemmingen, verstrooidheid en vergeetachtigheid, een droge vagina, een droge huid, migraine, puistjes, depressieve gevoelens, slecht slapen horen bij de overgang.
Wat is het verschil tussen de overgang en de menopauze?
De overgang is de periode dat het menstruatiepatroon verandert. De menstruatie kan onregelmatig worden, of anders, maar soms merk je het ook niet direct. Toch is de overgang wel een periode dat veranderingen plaatsvinden. Dit gaat door tot de eerste menstruatievrije jaren waarin er nog wel overgangsklachten optreden.
De menopauze is de laatste menstruatie. Wanneer dat precies is, weet je pas achteraf. Pas als je een jaar niet meer menstrueert, kun je ervan uitgaan dat je niet meer ongesteld wordt en er geen eisprong meer is. Bij de meeste vrouwen is dit het geval als ze 51 jaar zijn.
Boeken over de overgang
Je kunt online meer lezen over de overgang, maar de twee boeken hieronder vonden Vanessa en ik ook erg waardevol. Het eerste boek gaat naast veel goede informatie over de overgang ook dieper in op de grotere kans op hartfalen van vrouwen na de overgang en waar je dan specifiek op moet letten.
- Hart & Hormonen, fit de overgang in (lees onze review)
- I’M Lijfboek (lees onze review)
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter