Zink is een spoorelement (mineraal) en wordt beschouwd als een essentiële voedingsstof. We moeten zink uit onze voeding halen, want ons lichaam kan zelf geen zink produceren of opslaan. Zink is heel belangrijk voor onze gezondheid. Waarom dat zo is, lees je hieronder. Zeker nu in deze ‘coronatijd’ is gebleken dat wij echt voldoende zink in ons lichaam nodig hebben, om bijvoorbeeld het coronavirus te kunnen bestrijden.
In principe kun je zink uit je voeding halen, maar zeker mensen die (voornamelijk) plantaardig eten, lopen wel een grotere kans om een zinktekort op te bouwen. Zie ook het artikel: in welke voeding vind je de meeste zink?
Hoe merk je of je een zinktekort hebt?
Symptomen van een licht zinktekort zijn diarree, verminderde weerstand, dunner wordend haar, verminderde eetlust, gespleten nagels. witte vlekjes op de nagels, stemmingsstoornissen, droge huid, huidproblemen, vruchtbaarheidsproblemen (bijvoorbeeld een verminderde kwaliteit van sperma) en verminderde wondgenezing. Deze symptomen kunnen natuurlijk ook andere oorzaken hebben, of er kan sprake zijn van meerdere tekorten als het gaat om voedingsstoffen.
Een zinktekort is moeilijk aan te tonen in gewoon bloedonderzoek. De uitslag kan namelijk een vertekend beeld geven. Eigenlijk moet er voor een goede diagnose een analyse gemaakt worden van de zinkconcentraties in witte bloedcellen. Dit is geen standaard onderzoek.
Ben je bang dat je een zinktekort hebt, zorg dan in ieder geval dat je voldoende voeding met zink eet, of dat je eventueel extra supplementen met zink neemt.
Waarom hebben wij zink nodig?
1 Zink helpt bij een goed immuunsysteem
Dit eerste punt is meteen het punt dat momenteel heel actueel is. We hebben voldoende zink in ons lichaam nodig voor een goed werkend immuunsysteem.
Het is goed om te weten dat alle cellen in ons lichaam zink nodig hebben. Dit in verband met o.a. voor de groei van het weefsel, opbouw van eiwitten en een goede werking van het immuunsysteem.
Zink speelt bijvoorbeeld een rol in de rijping van T-cellen. T-cellen zijn heel belangrijk om infecties te bestrijden, zoals bij corona, maar ook bij andere ziektes.
2 Hormoonhuishouding en zink
Een tekort aan zink zou ook direct invloed hebben op je hormonen. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Vrouwen merken dit bijvoorbeeld aan meer menstruatieklachten, zoals PMS en een heftiger verloop van de menstruatie. Voor mannen en vrouwen geldt dat een zinktekort kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.
3 Zink vermindert ontstekingen
Je kunt ook ontstekingen in je lichaam hebben, zonder dat je dit echt merkt. Dit zijn kleine ontstekingen die toch op den duur grote impact op je lichaam kunnen hebben. Die kleine ontstekingen staan aan de basis van ernstige ziekten zoals kanker, MS en diabetes. Maar het kan ook leiden tot overgewicht en allergieën.
Zink verlaagt de niveaus van bepaalde ontstekingseiwitten in je lichaam.
4 Zink en de stofwisseling
Als je onvoldoende zink binnenkrijgt, kan het zorgen voor een vertraagde stofwisseling en dit kan leiden tot overgewicht. Een zinktekort kan ook zorgen voor een verminderde eetlust, waardoor de stofwisseling nog meer vertraagd. Toch weten we inmiddels ook dat het omgekeerde kan gebeuren, dat het lichaam om eten blijft vragen om zo de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Het verschil tussen vullen en voeden…
5 Huidproblemen door een zinktekort
Een droge huid? Last van acne? Zink kan helpen om dit tegen te gaan. Denk je dat je te weinig zink binnen krijgt (kijk echt even bij dit artikel waarin staat hoeveel je nodig hebt en hoeveel je uit voeding kunt halen), dan kun je dat vaak al zien aan een ongezonde huid en diverse huidproblemen. Dit kun je oplossen door meer voeding met zink te nemen en anders supplementen met zink, of crèmes met zink.
6 Zink bevordert de genezing van wonden
Een deel van het zinkgehalte in ons lichaam bevindt zich in onze huid. Als er een verwonding is, helpt zink bij een snellere wondgenezing. Als je dus te weinig zink in je lichaam hebt, kan het langer duren voor wonden genezen. Ook in de medische zorg past men zink toe om wonden sneller te laten genezen.
7 Zink en een goede werking van de zintuigen
Weet je dat een zinktekort ook kan leiden tot een verlies van de reuk? Uit onderzoek blijkt dat zink hier een rol bij speelt. Ook onze ogen hebben zink nodig. Zink ondersteunt het transport van vitamine A van de lever naar de retina in het oog. Heel belangrijk voor een goede ooggezondheid en het voorkomen van oogaandoeningen.
8 Zink goed voor spieropbouw
Zink is heel belangrijk voor mensen die sporten. Het helpt mee met de spieropbouw of het spierherstel. Ook belangrijk als je wilt afvallen.
Kun je ook een teveel aan zink hebben?
Ja, als je veel supplementen slikt met zink, dan kan er een overschot ontstaan in het lichaam. Sommige symptomen die ontstaan, lijken op een zinktekort. Zoals overgeven, diarree, buikkrampen, hoofdpijn en haarverlies. Ook kan een overschot aan zink de opname van andere voedingsstoffen verstoren.
Al eet je wat meer voeding met relatief gezien veel zink, is het eigenlijk niet moeilijk om te veel binnen te krijgen. Ook niet alle zink uit je voeding wordt opgenomen in je lichaam. Dat is slecht 40 tot 20%. Een zinkoverschot kan wel ontstaan als je dagelijks heel veel extra zink inneemt. Zeker als dit zonder begeleiding is van een deskundige.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter