Quercetine is een antioxidant (flavonoïde) die van nature voorkomt in een aantal voedingsmiddelen, waaronder appels, uien, bloemkool, boerenkool, thee, kappertjes, bessen en rode wijn, maar ook in bijvoorbeeld sint-janskruid, dille, koriander en gingko biloba.
Tijdens de coronaperiode ontdekte men quercetine als natuurlijk geneesmiddel tegen het coronavirus. Hier is vervolgens veel onderzoek naar gedaan. Ik zet een aantal van die bevindingen op een rijtje. Want quercetine lijkt een natuurlijk en effectief middel te zijn om virussen te bestrijden. Al is het belangrijk dat als je erg ziek bent, om ook een arts te raadplegen!
Quercetine heeft als antioxidant meer gezondheidseffecten voor ons lichaam. Zo zou quercetine ook helpen tegen:
- Hart- en vaatziekten
Met name zou quercetine zorgen voor een verlaging bij een te hoge bloeddruk. Het heeft een bloed verdunnend effect. Oppassen dus met supplementen als je ook bloedverdunners slikt. - Allergieën
Het bewijs is er vooral bij onderzoek op dieren en in laboratoria, het moet nog verder onderzocht worden bij mensen. Toch lijkt inmiddels wel duidelijk te zijn dat quercetine als natuurlijke antihistaminicum ingezet kan worden. - Ontstekingen
Het helpt met het verminderen van ontstekingen bij onder andere astma, auto-immuunziekten, ontstekingen van de dikke darm en bij reuma. - Virussen
Zie de info hieronder. - Afvallen
Diverse onderzoeken laten zien dat quercetine kan helpen bij extra gewichtsverlies tijdens het afvallen. In combinatie met resveratrol zorgt het voor minder vetopslag.
Er lopen ook nog onderzoeken in hoeverre quercetine de groei van kankercellen kan vertragen. Uit eerdere onderzoeken lijkt hier een verband tussen te bestaan, maar verder onderzoek is noodzakelijk (bron).
Quercetine effectief tegen virussen?
Uit onderzoek is gebleken dat quercetine virusinfecties kan verminderen. Op celniveau wordt de infectie geremd. Dat effect lijkt quercetine ook te hebben op het coronavirus. Ook bij andere verkoudheids- en griepvirussen is dit gunstige effect van quercetine bekend.
Bovendien zorgt quercetine ervoor dat zink beter opgenomen wordt in je lichaam. Ook zink is erg belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Zie ook de artikelen: Wat doet zink voor je lichaam? en Voedingsmiddelen met veel zink.
In de praktijk betekent het dat quercetine zowel de ziekteduur en de kans op complicaties lijkt te verminderen bij virussen, waaronder ook het coronavirus. Natuurlijk kunnen er andere oorzaken zijn waardoor mensen alsnog wel een ernstig ziekteverloop hebben. Toch wordt quercetine al door velen gezien als een effectief en natuurlijk hulpmiddel in de bestrijding van het coronavirus bij zieke mensen.
(lees hieronder verder)
Quercetine als supplement
Sommige voedingsmiddelen bevatten veel quercetine, maar het is wel goed om te weten dat een deel weer verloren gaat tijdens het koken. Vandaar dat sommige mensen voor supplementen met quercetine kiezen. Juist ook tijdens virusinfecties zoals griep, verkoudheid of het coronavirus kan quercetine ingezet worden als een natuurlijk medicijn.
Het is belangrijk om niet te veel in te nemen. Bij zeer hoge hoeveelheden kunnen er juist nadelige gezondheidseffecten optreden, zoals nierproblemen, tintelingen in armen en benen, hoofdpijn en maagpijn.
Het is een veilig middel bij normaal gebruik, maar sommige mensen kunnen wel een overgevoeligheidsreactie krijgen, zoals hoofdpijn of buikpijn. Daarom is het verstandig om het gebruik rustig op te bouwen. Je mag maximaal 1 gram per dag binnen krijgen, maar de gangbare aanbevolen dosis ligt toch wel een stuk lager.
Supplementen die het beste opgenomen worden bevatten quercetine met fytosoom-technologie. Hierdoor kun je een lagere dosering nemen met een groter effect. Zowel vitamine C als vitamine E zorgen voor een nog betere werking van quercetine.
Goede supplementen met quercetine zijn:
- Vitakruid Quercetine
- Quercetine met zink van Vitamines per Post
- Quercus QuerCetin
- Vitals Quercetine
Let op! Je kunt beter geen supplementen met quercetine innemen bij ijzertekort, tijdens een antibioticakuur en als je bloedverdunners slikt.
Ben je onder behandeling van een arts of slik je medicijnen? Dan kun je altijd even navraag doen bij de apotheek of je behandelend arts of je dit voedingssupplement veilig kunt gebruiken.
Bronnen:
https://www.orthokennis.nl/resumes/resume-quercetine#artikel-2
https://www.orthokennis.nl/artikelen/quercetine-een-veelzijdig-biomolecuul
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8197660/
https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/quercetine-bij-covid-19-de-kennis-stapelt-zich-op.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21445799/
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Limoen vs Citroen: Wat is het verschil? - 13 oktober 2024
- Paardenbloem, een natuurlijk medicijn bij bepaalde gezondheidsproblemen - 13 oktober 2024
- Herbalife lanceert kauwbare voedingssupplementen voor het hele gezin - 11 oktober 2024
Laat een reactie achter