• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Goed eten Gezond leven
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Beter Slapen
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
    • Persoonlijke Blogs
  • %s
Hide Search
%s
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Culinaire techniek uitgelegd: au bain marie

Culinaire techniek uitgelegd: au bain marie

Gepubliceerd op: 11 december 2023 - Door een gastblogger | Leestijd ca. 3 minuten

Velen zijn opgegroeid met het traditionele agv-bord als avondeten (voor de jongeren: aardappelen, groenten, vlees). En een kommetje vla toe. Gelukkig is de gemiddelde hedendaagse keuken een stuk afwisselender. Niet alleen als het gaat om ingrediënten, maar ook om kooktechnieken. Bij veel gerechten en recepten zie je tegenwoordig bijvoorbeeld ‘au bain marie’ staan. Wat dat is, en voor welke gerechten je het kunt gebruiken? Hieronder lees je er alles over.

Wat is au bain marie koken?

Geen culinaire hoogstandjes bij veel Nederlanders

Nederlanders staan niet echt bekend om hun culinaire hoogstandjes. Groenten worden nogal eens compleet ondergedompeld in water gekookt, en dan ook nog eens veel te lang. Dag vitamientjes. En dag smaak en textuur.

Vlees wordt vaak niet even aangebakken om het van een korstje te voorzien dat het vocht binnenhoudt, of is juist verbrand of taai. Over desserts kun je beter helemaal niet beginnen. Als het gaat om ‘bakken’, komen velen niet verder dan een cake.

Wat is au bain-marie koken?

En toch zou zeker dat laatste met het juiste materiaal wel eens succesvoller kunnen. Ken jij bijvoorbeeld een au bain-marie pan? Het gaat hier om een kookmethode waarbij het eten niet in direct contact staat met de warmtebron. De ingrediënten zitten in een schaal of bak, die weer in een andere schaal of pan met warm water staat. Zo creëer je een warmtegeleidend bad.

Omdat het water nooit heter dan 100 graden Celsius kan worden, kun je ook niets laten aanbakken. Het voedsel gaart of verwarmt veel gelijkmatiger door het water als buffer.

Deze techniek wordt veel in de horeca toegepast, maar een au bain marie kopen voor thuis is natuurlijk ook hartstikke leuk als je je kook- en bakkunsten wil professionaliseren. Daarnaast kun je een au bain marie ook goed gebruiken als rechaud of warmhoudbak.

Welke recepten of ingrediënten in een au bain-marie?

Au bain marie koken is vooral geschikt voor ingrediënten en recepten die een zeer nauwkeurige temperatuurregeling vereisen. En waarbij er kans is op schiften van de ingrediënten.

Denk bij desserts aan het smelten van chocolade, het bereiden van crème brûlée of beslag met eieren voor bijvoorbeeld een taart. Daarnaast is het ook ideaal als je een vette saus zoals een Hollandaisesaus of beurre blanc wil maken.

Tot slot word een au bain marie ook vaak gebruikt bij het bereiden van zuivelproducten zoals clotted cream en terrines of patés.

Past au bain marie wel in een gezonde voeding- en levensstijl?

Nu zul je misschien denken: veel van de dingen die hierboven genoemd worden staan niet bepaald in de Schrijf van Vijf. Nee, maar door alleen op worteltjes zitten te knagen word je ook niet gezond en gelukkig 😉 Dat is natuurlijk wel heel zwart-wit gezegd, maar juist door te experimenteren met ingrediënten en kooktechnieken kun je gezond en afwisselend eten. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om te matigen met ongezonde voeding.

Misschien vind je dit ook interessant:

  • bon-appetit-culinaire-encyclopedie
    Een culinaire encyclopedie, leuk voor iedereen!
  • Gezond snoepen met aardbeien
    Gezond snoepen met aardbeien
  • social-media-goed-eten-gezond-leven
    Doe culinaire inspiratie op bij deze zeven Instagramaccounts
  • Freekeh - de nieuwe quinoa, rijst of andere oergraan
    Freekeh - de nieuwe quinoa, rijst of andere oergraan

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: au bain marie, kooktechniek

Primaire Sidebar

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Abonneer je op onze wekelijkse update!


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Direct Diagnostics

Ontvang 1x per 2 weken onze update met inspiratie en nieuws voor een gezond(er) leven.


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Footer

Recente berichten

  • Onze ervaring met de Oura Ring 4, wat doet het met je gezondheid?
  • Rooibosthee, is het gezond of erg overrated?
  • Zo leef je gezonder als ADHD’er
  • Leuke HIIT training​ voor 2 personen
  • Overgeven (of heel misselijk) tijdens het sporten, hoe voorkom je dat?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op Facebook Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram

© 2025 Goed Eten Gezond Leven