Je brein: emotie of ratio?
Volgens Dick Swaab zijn wij ons brein. Je hersenen bepalen veel in je leven, hoe je je voelt en hoe je functioneert. De hypofyse en de hypothalamus, twee kleine klieren in de hersenen, regelen samen je hele hormoonhuishouding. En daarmee het functioneren van je hele lichaam met zenuwstelsel, hart, bloedvaten, longen en stofwisseling.
Maar ook je maag en darmflora bepalen, afhankelijk van het soort voedsel dat je eet, hoe je je voelt en wie je bent. Evenals de conditie van je huid, organen, spieren, pezen en skelet. Met goede voeding en actief gebruik van hersenen en lichaam zorg je voor een goede hormoonhuishouding, voel je je sterk en voel je dat je leeft.
Je emoties
Al onze primaire driften zijn gericht op overleven en voortplanten. Door je hersenfuncties weet je wie je bent en ben je je bewust van je lichaam. In je hersenen zitten je herinneringen, ervaringen, voorstellingen en verwachtingen. Alle mentale processen als liefde en geloven worden veroorzaakt door hersenactiviteit. Met je hersenen neem je waar, verwerk je informatie en stuur en controleer je onbewust al je lichaamsfuncties. Met als belangrijkste input je waarnemingen en ervaringen via je zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven). Hormonen, enzymen en vitaminen fungeren daarbij als regulerende stoffen.
Voeding voor je hersenen
Materieel voedsel
Je lichaam is je kostbaarste bezit. Net zoals je met voeding en beweging je conditie en uiterlijk van je lichaam kunt beïnvloeden en vormen, kun je dat ook met je hersenen. Voor het goed functioneren van je hersenen heb je goed voedsel nodig. Allereerst koolhydraten (suiker) voor energie. Je hersenen zijn goed voor een kwart van je totale energiebehoefte. Daarnaast ook dierlijk eiwit, dat rijk is aan fosfor (vlees). Onze hersenen kunnen zonder fosfor niet goed functioneren.
De hele dag door matig bewegen, draagt bij aan een optimaal functionerend brein omdat het daardoor beter doorbloed raakt. Als het brein beter wordt doorbloed, neemt de activiteit van neutrofinen toe. Dat zijn de signaalstofjes die zorgen dat neurotransmitters onze hersenen met elkaar laten functioneren.
Geestelijk voedsel
Behalve met materieel voedsel voed je je hersenen ook met immaterieel voedsel. Immaterieel voedsel is wat je dagelijks waarneemt en ervaart. Goede opvoeding, scholing, mooie harmonische muziek, echte vriendschap, goede literatuur, mooie films, kunst, mooie dingen, fijne hobby’s, interessant werk en het goede doen programmeren je hersenen positief.
Train je hersenen positief
Je kunt jezelf oude, minder gunstige, voedings- en leefgewoontes, bijvoorbeeld een voorkeur voor junkfood, door herhaalde training afleren en nieuwe gunstige gewoontes aanleren. Maar wel een gewoonte tegelijk, anders lukt het niet.
Met het bewust trainen van je hersenen door iets nieuws aan te leren en dat vaak te herhalen, kun je bijzondere resultaten boeken.
“Fake it ’til you make it”
Als je zegt: dat kan ik niet, acteer het dan net zolang totdat je het vanzelf op een natuurlijke wijze automatisch doet. Maar daarmee ben je er nog niet. Spieren en hersenen moet je steeds met nieuwe uitdagingen confronteren om ze fit en gezond te houden. Concreet houdt dat in dat je regelmatig voedingsmiddelen in je dagelijkse menu, en lichamelijke en mentale oefeningen door nieuwe moet vervangen.
Uiterlijk en houding
Kijk jezelf enkele dagen per week ’s ochtends afwisselend ernstig en vriendelijk of lachend in de spiegel aan. Herhaal dat enige malen. Zeg hardop tegen jezelf dat je er prima uitziet en dat je er een mooie dag van gaat maken.
Zorg dat je er verzorgd uitziet. Draag schone kleding van goede kwaliteit en snit. Loop gedurende de dag rechtop, schouders naar achteren, buik in en kijk zo weinig mogelijk naar beneden, maar zo veel mogelijk recht vooruit of omhoog.
Ben je alleen in een ruimte of in de auto, fluit of zing dan regelmatig een liedje.
Ontmoetingen
Begroet bekenden en collega’s met een glimlach en noem ze bij hun naam. Zorg dat je bij het handen schudden warme handen hebt en een stevige hand geeft en de ander voelt zich al meteen prettig gestemd. Kijk iedereen bij gesprekken regelmatig aan met een vriendelijk ontspannen gezicht. Wie goed doet, goed ontmoet!
Groene omgeving
Zoek zo vaak je kan parken en de vrije natuur op. Een groene natuurlijke omgeving is stimulerend voor je gemoedsrust en algeheel welbevinden.
Mee- en tegenvallers
Tel bij tegenvallers je zegeningen. Ook als er veel fout gaat, gaan er altijd dingen ook goed. Train jezelf het glas halfvol te zien in plaats van halfleeg.
Meditatie
Meditatie, yoga en mindfulness zijn manieren om je gedachten beter te beheersen. Met deze al eeuwenoude technieken kun je leren je hersenen te concentreren op een door jou gekozen onderwerp in het hier en nu en je gedachten niet steeds te laten afdwalen. Je leert je ook meer te richten op anderen en je omgeving en minder op jezelf. En je leert alles bewuster te doen.
Mindfulness is gericht op het vergroten van je opmerkzaamheid en op het accepteren van de situatie zoals die is en waar je toch niets aan kunt veranderen. Het kan ervoor zorgen dat je emoties niet zo snel met je aan de haal gaan.
Positief
Maak van deze kennis en technieken gebruik om jezelf positiever te gaan voelen. Dan kom je ook positiever over op anderen. Bedenk altijd dat je uiterlijk en totale fysieke houding bepalen of je je positief of negatief voelt en ook zo overkomt op anderen. Als jij er goed uitziet en lekker in je vel zit, vinden anderen dat ook. Dan vinden ze je aardig, willen een relatie met je en geven je eerder een leuke baan. Leuke banen worden bovendien meestal beter betaald dan minder leuke banen.
Lachen
Ga zo veel als mogelijk om met vriendelijke, vrolijke mensen, met wie je kunt lachen. Ook door lachen te simuleren, kun je jezelf positiever gaan voelen. Door te lachen – ook wanneer je niet vrolijk bent – maak je toch hormonen aan die je hersenen activeren vrolijk te worden. Doe zo veel mogelijk prettige dingen. Mijd chagrijnige mensen en vervelende dingen. Beide werken aanstekelijk. Een dag niet gelachen is een dag niet Geleefd!
Uit “Eten zonder zorgen”
Laatste berichten van Marcel Boer (toon alles)
- Digitale hulpmiddelen oké, maar wordt er geen slaaf van! - 3 november 2018
- Wat is mentale gezondheid? - 30 september 2018
- Gezonde leefstijl ipv antidepressiva en slaapmiddelen? - 7 maart 2018
Jolanda zegt
Interessant artikel, bedankt voor de tips!