Hoe iemand omgaat met ziekte of ongelukken kan nogal verschillend zijn. Louis van Gaal brak zijn heup, maar zorgde voor een rolstoel en kon zo toch Nederland tegen Noorwegen coachen. Onze buurvrouw van mijn leeftijd viel ongelukkig tijdens het klussen en brak eveneens haar heup. Het hele gezin ging meteen in de praktische modus en ze zorgden zelfs voor een tijdelijke scootmobiel, zodat ze – als het weer mocht – direct weer naar buiten kon. Want buurvrouw is een doener, die wil direct weer door.
Dat wil niet zeggen dat je altijd maar door moet gaan. Natuurlijk moet je jezelf rust geven om te herstellen én mag je soms best balen of verdrietig zijn om deze tegenslag. Het grote verschil is, blijf je erin hangen, of accepteer je het en kijk je of en hoe je het kunt oplossen?
Ik heb zelf vooral veel geleerd van mensen die geen keuze hadden. Die levenslang afhankelijk waren van een rolstoel, allemaal vanwege andere redenen. Dan heb ik het nu even over drie mensen in het bijzonder, die helaas allemaal zijn overleden de afgelopen jaren: Marc de Hond, Bibian Mentel en Stephen Hawking.
7 Inspirerende lessen van mensen in een rolstoel
1 Omgaan met obstakels op je pad
Als het niet linksom kan, dan proberen we het rechtsom. Mensen die in een rolstoel zitten zijn letterlijk gewend aan obstakels. Ze zijn gewend om met omwegen van A naar B te komen. Maar ze komen er dan ook!
Hoe ga jij om met obstakels in je leven? Laat je je er door weerhouden of kies je ook een andere route om er uiteindelijk wel te komen?
2 Kijken naar wat je wel kan
Een gezegde van Bibian Mentel is:
“Blijf gefocust op de mogelijkheden. Op wat er nog wel kan. Want er kan nog zo veel.”
Dit is een inspirerende levensles voor iedereen die te maken heeft met tegenslagen.
Marc de Hond noemde zijn rolstoel zijn beste vriend. Je kunt je er tegen afzetten, maar je kunt ook bedenken wat het voor voordelen oplevert.
3 Het leven loopt nooit zo als je gepland hebt
Het leven is niet maakbaar. Je moet soms wat geluk hebben en soms is dat er minder. Je hebt in ieder geval geen controle over het leven, dus beweeg mee met wat het leven je brengt…. Het kan zijn dat al van jongs af aan het duidelijk is dat je een rolstoel nodig zult hebben. Maar in het geval van Bibian, Marc en Stephen gebeurde dit pas op latere leeftijd. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Neem niet alles wat goed gaat voor een vanzelfsprekendheid aan.
4 Geduldig zijn
De natuurkundige Stephen Hawking was tot aan zijn nek verlamd. Door ALS kon hij al snel minder goed spreken en later kon hij helemaal niet meer spreken en alleen nog maar letters aanwijzen en zich zo uiten. Snel iets schrijven lukte ook niet meer. Toch heeft hij met veel geduld wel boeken geschreven en samen met zijn dochter zelfs kinderboeken uitgebracht.
Maar buiten dat, soms heb je in een rolstoel nou eenmaal hulp nodig. Op een station bijvoorbeeld, of voor een speciale taxi. Voor sommige mensen in een rolstoel is wachten hun tweede natuur geworden. Niet leuk, maar het hoort erbij wordt dan gezegd. Zo heeft ook iemand in een elektrische rolstoel een poosje bij ons gewerkt. Hij had elke avond en elke ochtend hulp nodig bij het naar en uit bed gaan. Dat waren mensen uit de zorg die dit voor hem deden. Je begrijpt dat hij niks anders kon doen dan afwachten tot hij aan de beurt was.
Als je weinig hulp nodig hebt en je kunt makkelijk communiceren, dan is dat echt iets om dankbaar voor te zijn.
5 Minder druk maken om kleine dingen
Waarderen wat je wel hebt en wat je wel kunt en je kostbare tijd niet laten verpesten door kleine dingen die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Hoe goed ben jij daarin?
6 Opvallen door anders te zijn
In een rolstoel ben je anders, maar natuurlijk niet minder. Je kunt ook op een positieve manier de aandacht trekken in een rolstoel. Juist doordat je anders bent, kun je je sneller onderscheiden van andere mensen.
Als je niet in een rolstoel zit, dan kun je je onderscheiden door jezelf te zijn en te blijven. Als je er net zo uitziet als de rest. Of als je je precies zo gedraagt als de groep, dan ga je op in het geheel en val je eigenlijk bij niemand echt op. Voor sommige mensen een hele fijne gedachten, maar als je wat wilt bereiken, of jezelf wilt presenteren, mag het best een beetje anders zijn.
7 Je hebt altijd een keuze
Zo werd Marc de Hond professioneel basketballer in een rolstoelteam. Het verhaal van Bibian Mentel kent bijna iedereen. Zij koos ervoor om altijd door te gaan. Altijd weer op te staan en een nieuwe uitdaging te zoeken. Dat zal echt niet altijd makkelijk zijn geweest. Maar ze wist: ik heb een keuze om te doen wat ik wil doen. En dat deed Stephen Hawking ook. Niet alleen wat betreft zijn werk als natuurkundige, maar ook door te kiezen voor andere voeding waardoor hij het idee had dat hij zijn ziekte kon afremmen. Hij heeft ook veel langer geleefd dan meestal het geval is bij ALS (diagnose in 1963, hij stierf in 2018).
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Limoen vs Citroen: Wat is het verschil? - 13 oktober 2024
- Paardenbloem, een natuurlijk medicijn bij bepaalde gezondheidsproblemen - 13 oktober 2024
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
Laat een reactie achter