• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Welk water drink je in een restaurant?

Welk water drink je in een restaurant?

Gepubliceerd op: 6 oktober 2017 - Door Jenny | Leestijd ca. 4 minuten

Onlangs leerden Vanessa en ik meer over het drinken van water in een restaurant. We zaten in een restaurant tegenover een echte waterkenner die werkt bij Spa. Dat is weer eens iets anders dan een wijnkenner 😉

Zo vertelde hij dat het soort water dat je drinkt bij je eten, bepalend is voor de smaakbeleving. Dat klinkt raar, want water is water denken we vaak. Maar toch zijn er grote verschillen. In zowel kraanwater als flessenwater zitten verschillende mineralen. Bij de een veel meer dan bij de ander. Dat maakt dat water echt anders kan smaken. Ga er maar eens op letten.

Dus… welk water drink je het beste bij je eten? Kraanwater, natuurlijk mineraalwater, bruisend, plat water, koel, niet koel? Je leest het hieronder!

Welk water drink je in een restaurant?

Smaak van kraanwater

Eerst toch even over kraanwater. Omdat we dit vooral thuis drinken. Misschien ook bij het eten?

Bij kraanwater hangt de smaak af, waar het water gewonnen wordt en hoe dit verwerkt is. Dit is in Nederland overal anders. Zo kan het dus zijn dat je het kraanwater in Drenthe lekkerder vindt smaken dan in Zuid-Holland. In elke regio (waterwinningsgebied) is de samenstelling en hoeveelheid mineralen anders. En dat proef je. Bijvoorbeeld doordat het water iets zouter lijkt te proeven. Vaak merk je het pas als je er op let. Ook de hardheid van het water kan verschillen per regio, dat is wel meer bekend bij veel mensen.

Weet je dat de samenstelling van kraanwater uit hetzelfde waterwingebied ook niet altijd hetzelfde is? Dit in tegenstelling tot natuurlijk mineraalwater. Daar is het mineralengehalte (en dus de smaak) jaar in jaar uit altijd hetzelfde.

Natuurlijk mineraalwater

In een restaurant krijg je over het algemeen natuurlijk mineraalwater als je om water vraagt. Maar je kunt eigenlijk nooit kiezen uit een bepaald merk. Terwijl dit wel van invloed is op je eten!

Hoe zit dat precies? Er zijn verschillende soorten en merken mineraalwater. Deze kunnen worden ingedeeld aan de hand van het mineralisatiegehalte: de hoeveelheid mineralen in een liter water. Dit mineralisatiegehalte en het soort mineralen waaruit het is opgebouwd, bepaalt de smaak en het mondgevoel van het water.

Als het om natuurlijk mineraalwater gaat, is de samenstelling per merk overigens altijd hetzelfde. Je weet dus per merk waar je aan toe bent, zowel bij plat als bij bruisend water. Dit in tegenstelling tot kraanwater of bronwater.

Zout
Een ander voordeel van minder mineralen in het water (zoals natrium), is dat het water minder zouten bevat en je niet dorstig blijft. Het is ook beter voor mensen met nieraandoeningen. Water met een hoog mineralengehalte is veel meer belastend voor de nieren. Je kunt dan beter een merk drinken met een laag mineralengehalte, zoals Spa.
Ik heb regelmatig een lage bloeddruk. Ik snap nu waarom ik dan bepaalde merken water lekkerder vindt. Ik heb dan een opkikker nodig en dat geeft water met een hoger mineraalgehalte mij blijkbaar. Maar dat is vooral als ik onderweg ben.

De smaak van je eten hangt af van het water

Het merk Spa heeft dus een laag gehalte aan mineralen en daarom een zachter en rond mondgevoel. Dit draagt bij aan een optimale smaakbeleving van een maaltijd in een restaurant of thuis. Drink je water met een veel hoger mineralengehalte, zoals bijvoorbeeld Bar le Duc, dan kan de smaak van je eten veranderen, omdat het water al een bepalende smaak heeft (zout/metaalachtig).

Bruisend of plat water tijdens je etentje?

Water wordt veel gedronken in een restaurant. Maar drink je dan bruisend water of plat water? (De eerste heeft bubbels (koolzuur), de tweede is ‘gewoon’ water.)

Het is goed om te weten dat bruisend water je smaakpappillen activeert. Een goede starter dus.

Licht bruisend water, zoals Spa Finesse, is subtiel van smaak en combineert goed met het hoofdgerecht. Ook andere merken hebben licht bruisende mineraalwaters.

Plat water neutraliseert, waardoor smaak van bijvoorbeeld koffie nog beter tot zijn recht komt.

Voor fijnproevers is het dus goed om heel bewust te kiezen voor een bepaald merk water, maar ook bewust voor bruisend of plat water.

Waterproeverij
In plaats van een wijnproeverij kun je ook een waterproeverij organiseren. Zet verschillende soorten (merken) water op een rij. Neem een slokje en daarna bijvoorbeeld een aardbei. Of een stukje chocolade of kaas. Wat doet welk merk water met je smaak? Proef je het verschil in mineralen tussen de verschillende merken?

Tot slot, drink geen koud water!

De ideale serveertemperatuur van water bij je eten, is tussen 15 en 18 graden. Kouder water verdooft namelijk de smaakpapillen…. Dat is zonde!
Neem daarom ook geen schijfje citroen in je water 😉

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Water drinken, 1,5 liter per dag?
    Water drinken, 1,5 liter per dag?
  • Afvallen door water te drinken
    Afvallen door water te drinken
  • Restaurant Tante Sjaan in Vierhouten
    Restaurant Tante Sjaan in Vierhouten
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Jenny

Samen met Vanessa ben ik de eigenaar van deze website Goed eten Gezond leven. Zelf worstelde ik een tijd met mijn gezondheid en gewicht en ik was op zoek naar meer informatie. Eigenlijk is deze website begonnen als een grote zoektocht naar wat goed voor mij zou kunnen zijn. Hoe zou ik mezelf gezonder en fitter kunnen voelen? Ik ben heel veel gaan lezen hierover. Vanessa wist al heel veel van voeding en vertelde mij daar vaak over. Leuk om te delen vonden wij, daarom zijn wij deze blog begonnen. Deze website is onze passie. Alle info is aanvullend, dus niet ter vervanging van de reguliere geneeskunde!
My Instagram profile

Laatste berichten van Jenny (toon alles)

  • Hoe merk je dat je te weinig zuurstof binnen krijgt? - 26 maart 2023
  • Lovehandles bij mannen: meer testosteron tegen overgewicht! - 24 maart 2023
  • Welke voedingsmiddelen zijn een natuurlijke pijnstiller? - 17 maart 2023

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: bronwater, bruisend water, flessenwater, hardheid, kraanwater, mineralen, plat water, restaurant, smaakbeleving, smaken, spa, water

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Hoe merk je dat je te weinig zuurstof binnen krijgt?
  • Lovehandles bij mannen: meer testosteron tegen overgewicht!
  • Zelf hummus maken | Makkelijk en gezond
  • Je bent jong en voelt je ongelukkig. Wat kun je zelf doen?
  • Onschuldig blowen bestaat niet

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven