Je hoeft niet afhankelijk te zijn van je huisarts als het gaat om je bloeddruk. In ons gezin waar zowel een lage als hoge bloeddruk voorkomt, is het heel gewoon dat we even de bloeddrukmeter pakken om te zien hoe hoog (of laag) de bloeddruk is.
Soms verklaart dat een hoop, soms zien we dat het gewoon goed is, maar de bloeddruk kan ook herhaaldelijk te hoog zijn en dat is een signaal dat wellicht medicatie aangepast moet worden. Ik heb zelf vaak last gehad van een lage bloeddruk. Meten is weten, ik wist zo direct dat dit de oorzaak was dat ik me zo beroerd voelde. Een lage bloeddruk is niet zo erg, maar je kunt je er wel behoorlijk beroerd door voelen.
In ieder geval geeft het bij ons (3 generaties) veel rust dat je te allen tijde zelf je bloeddruk kunt meten.
Bloeddruk meter kopen:
Zelf je bloeddruk meten
Je hebt verschillende bloeddrukmeters voor thuis, waarmee je zelf je bloeddruk kunt meten. Je kunt via de pols meten of om de bovenarm.
Bloeddrukmeters
Pols bloeddrukmeter
De bloeddrukmeter bevestig je om je pols. De meeste meters voldoen prima, maar het is belangrijk om te weten dat je je pols naast je hart moet houden voor een goede meting. Ook moet je je pols dan heel stil houden. Daardoor is de meting soms minder betrouwbaar. Sommige mensen vinden een pols bloeddrukmeter comfortabeler tijdens het meten. Over het algemeen zullen artsen eerder een bovenarm bloeddrukmeter aanraden.
Bovenarm bloeddrukmeter
Dit is de bloeddrukmeter zoals de artsen hem ook gebruiken. Je bevestigt de band (manchet) om de bovenarm, boven de elleboog. Via de manchetslang heeft de band contact met het meetapparaat.
Een nadeel hier is dat er een knik in de slang kan komen, waardoor de meting niet goed uitgevoerd hebben. Vaak krijg je overigens dan wel een error in plaats van een foute meting. Doordat je met een bovenarmbloeddrukmeter makkelijker een betrouwbaar resultaat krijgt, wordt dit type vaak aangeraden.
Andere functies op een bloeddrukmeter
Naast de bloeddruk kan ook de hartslag worden gemeten. Er kan ook op sommige bloeddrukmeters een melding komen als er een hartritmestoornis lijkt te zijn. Dit kan ook een foute meting zijn, dus raak zeker niet meteen in paniek. Tenzij je op dat moment natuurlijk ook ernstige klachten hebt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts of 112.
Op een bloeddrukmeter vind je ook vaak een geheugenfunctie. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je uitslagen in een notitieboekje bewaren, dan kun je het er weer snel bij pakken.
Tip: een recept voor een bloeddrukverlagende smoothie
Hoe kun je de resultaten van een bloeddrukmeter uitlezen?
Hieronder vind je de officiële indicaties voor een lage, goede, normale en hoge bloeddruk. Kijk vooral naar de getallen, die lees je snel en makkelijk af van een bloeddrukmeter.
- Minder dan RR 90/60 mm Hg: lage bloeddruk
- Rond de RR 120/80 mm Hg: optimale bloeddruk
- Minder dan RR 140/90 mm Hg: normale bloeddruk
- Meer dan RR 160/90 mm Hg: hoge bloeddruk
Let wel op, de resultaten kunnen wisselend zijn gedurende de dag. Indien het lijkt of je een hele hoge of lage bloeddruk hebt, kun je het beter nog een paar keer op de dag herhalen om te zien of het blijvend is. In de nacht is de bloeddruk lager. En heb je een moment van veel stress, dan is het heel normaal dat je bloeddruk hier tijdelijk door stijgt.
Gebruik de bloeddrukmeter als een handige tool, net als een koortsthermometer. Je meet over het algemeen alleen koorts als er aanleiding is dat je temperatuur verhoogd is. Gebruik je bloeddrukmeter op dezelfde manier. Het is onder normale omstandigheden niet nodig om dagelijks je bloeddruk te meten.
Bloeddruk meter kopen:
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter