De keuken is een belangrijk gedeelte van ons huis, hier worden immers maaltijden bereid en vele gesprekken gevoerd. Het is fijn wanneer dit een prettige ruimte is waar je uitgebreid kunt koken, maar we hebben tegenwoordig ook allemaal een druk leven en tijdgebrek, waardoor het soms best een uitdaging kan zijn om gezond en lekker eten op tafel te zetten. Maar je kunt het jezelf ook makkelijker maken door een paar slimme trucjes toe te passen, zodat je snel, gezond en toch smakelijk kunt koken. Hieronder lees je een aantal handige tips om je daarbij te helpen.
Maak gebruik van maaltijdplanning
Ze zeggen niet voor niets, een goede voorbereiding is het halve werk en daarom kan het bijzonder slim zijn om een maaltijdplan voor de week te maken. Door alvast te bedenken wat je wilt koken, kost het maken van een een boodschappenlijstje veel minder tijd en weet je ook precies wat je nodig hebt. Dit bespaart overigens niet alleen tijd, maar ook geld en voorkomt impulsieve aankopen in de supermarkt.
Kies voor snelle en gezonde ingrediënten voor je maaltijden
Kies vooral voor ingrediënten die snel te bereiden zijn met daarin de juiste voedingsstoffen. Denk aan groenten zoals spinazie, broccoli en paprika, die je snel kunt roerbakken of stomen. Maar ook producten zoal bonen, quinoa en volkoren pasta zijn snel te bereiden en ook nog eens gezond.
Zorg voor goede verlichting
Goede verlichting is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het snel en gezond bereiden van eten maar het is zeker belangrijk voor een goede kookervaring. Vooral in de wintertijd is het prettig wanneer je in de ochtend en avond voldoende licht hebt, of wanneer je graag vooruit kookt. Kies voor inbouwspots voor de keuken die je kunt dimmen, zodat je de lichtintensiteit gemakkelijk kunt aanpassen. Voor meer sfeer in de keuken kies je bijvoorbeeld voor een mooie wandlamp zwart voor aan de muur.
Maak gebruik van slimme keukentools
Het kan ook zeker geen kwaad om te investeren in handige keukentools die je tijd besparen, zoals een slowcooker, een Airfryer of een snelkookpan. Met deze apparaten kun je gerechten langzaam laten garen of juist in een mum van tijd klaar hebben. Koop bijvoorbeeld ook een hakmolen waarmee je snel ingrediënten klein kunt maken. Een blender kan ook een uitkomst zijn voor het snel bereiden van verschillende sauzen en soepen.
Bereid maaltijden vooruit
Maak ook gebruik van meal prepping om maaltijden vooruit te bereiden en te bewaren. Kook bijvoorbeeld een grote hoeveelheid rijst, quinoa of kip en verdeel dit over afsluitbare bakjes voor de komende dagen. Zo hoef je op drukke dagen alleen maar een bakje uit de koelkast te pakken en op te warmen. Je kunt ook altijd een portie extra koken die je bewaart in de vriezer. Na verloop van tijd heb je dan een heleboel maaltijden die je ook tijdens drukke dagen gemakkelijk kunt opwarmen.
Met deze handige tips kun je zeker weten snel, gezond en lekker eten bereiden in de keuken, zonder al te veel gedoe.