• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Gastbloggers
  • Nieuwsbrief
  • Dossiers
  • Contact
Logo Goed eten Gezond leven
Hide Search
%s
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Gezond eten begint met goed plannen

Gezond eten begint met goed plannen

Laatste update: 13 maart 2019 - Door Vanessa | Leestijd ca. 5 minuten

Als je het druk hebt, dan zijn de verleidingen van even snel iets eten groot. Het maken van een gezonde maaltijd hoeft niet altijd veel tijd te kosten, maar dan is het in huis hebben van alle nodige ingrediënten wel essentieel. Anders wordt het toch weer een boterham met pindakaas voor de lunch… Of je eet voor het gemak niets. Dat is niet de bedoeling!

Ook ik stap af en toe nog in de valkuil van géén goede weekplanning en dan wordt het dus een makkelijke en ongezonde(re) maaltijd. Wat het meest gebeurt, is het ontbreken van de variatie bij het ontbijt. Dagelijks een kom Griekse yoghurt met vers fruit en verantwoorde granola. Maak ik de tijd, dan eten we met veel meer variatie.

Lees (onder de foto) mijn manier hoe wij gezond eten plannen…

Kookboeken, helpen want gezond eten begint met goed plannen!

Zo heb ik afgelopen zondag (toen het de hele middag regende) 2 broden/cakes gemaakt, waarin groente verwerkt zijn. Een chocoladecake met courgette en een kaneel/speculaasbrood gemaakt van pompoen. Dit soort broden zijn ook glutenvrij, dat vinden mijn darmen wel zo fijn.

Als je mij jaren geleden had gevraagd of we courgette of pompoen bij het ontbijt zouden eten, had ik je hard uitgelachen 😀 . Maar dankzij heerlijke recepten van Nanneke Schreurs in haar Fit Vega(n) Food en Nora French van Gezond Fastfood. Deze dames heb ik beide mogen interviewen en dat was heel inspirerend, zie:

  • Interview met Nanneke Schreurs
  • Interview met Nora French

Dochterlief ging zondag aan de slag met een carrotcake (biologisch, laag in suiker en bijna kant-en-klaar van Leev & Pauline’s keuken). Manlief nam het na ons over om een hele grote schaal lasagne te maken, waarvan de helft in de vriezer is beland.

Het begint op donderdagmiddag

Momenteel traint mijn dochter op donderdag van 18 tot 19 uur. Een uur langs het hockeytraining kijken is me vaak te lang, dus ga ik eerst even de wekelijkse boodschappen doen en een half uurtje kijken. Met een goede boodschappenlijst, gaat het vrij snel. Zo heb ik nog voldoende tijd over om toch langs de lijn te verschijnen.

Ik plan daarvoor dus een momentje in om te gaan zitten met mijn kookboeken en dan ga ik eten voor drie tot vier dagen inplannen. Ben ik druk op donderdagmiddag doe ik het op woensdagavond. Het is niet veel werk, maar ik moet er toch wel echt even voor zitten. Ik vind het ook heel leuk. Lekker door mijn kookboeken bladeren en kijken wat ik ga maken.

Waar houd ik rekening mee?

Alle ingrediënten op het lijstje zetten en natuurlijk ook even checken wat de afspraken voor het weekend zijn. Hebben we een verjaardag met eten of een andere afspraak? Dan is het handiger om iets in huis te halen dat we ook makkelijk kunnen bewaren of een dagje later eten.

Verder probeer ook zoveel mogelijk rekening te houden met de groente van het seizoen. Dat heeft twee belangrijke redenen. De smaak en kwaliteit is dan het beste. En het is natuurlijk duurzamer om hier rekening mee te houden. Mijn ervaring is ook dat groente van het seizoen beter te bewaren is, al kan het wel zo zijn dat het rijper is dus snel gegeten of bereid moet worden.

De houdbaarheid van de ingrediënten is ook belangrijk. Heb je iets nodig dat snel bederft, dan wil je het niet pas over drie dagen eten. Daar probeer ik wel een beetje rekening mee te houden. Ik kijk in ieder geval wel thuis regelmatig hoe de groente er uit ziet. Weggooien doe ik liever niet. Nu heb ik afgelopen vrijdag een grote zak spinazie meegenomen. Ik wil het morgen gaan eten, maar ik twijfel of het morgen nog lekker fris uit ziet. Daarom ga ik het vanavond even roerbakken, zodat ik het morgen kan verwerken in een verse maaltijd. Vandaag had ik al salade met spinazie.

Makkelijke maaltijden om te bewaren

Grote porties koken, dat is een hele goede tip om een snelle maaltijd voor te bereiden. Als je bijvoorbeeld pastasaus maakt, maak dan voor 2 of 3 maaltijden. Dan kun je de saus in bakjes bewaren in de vriezer. Op een dag dat je snel wilt eten, hoef je alleen even pasta te koken en de saus op te warmen. Net zo makkelijk als een saus uit een potje, maar wel veel gezonder! Ohja, ken je die lekker nieuwe pasta, gemaakt van kikkererwten? Of van rode linzen? Ook goed voor de variatie in de week. En kinderen eten deze net zo makkelijk als gewone (tarwe)pasta!

Mijn favoriete maaltijden, die je makkelijk kunt maken (en bewaren) zijn:

  • Pastasauzen
  • Soepen
  • Brood of cake, als alternatief voor brood
  • Noten- en zadencrackers
  • Ovengerechten

De ovengerechten vind ik vooral fijn in het weekend, dan kan ik ’s morgens een verantwoorde maaltijd maken en in de middag lekker op pad gaan of bij de visite zitten. Alle vrijheid in de middag en toch ’s avonds een heerlijke maaltijd op tafel. En als we niets gaan doen, dan ga ik gewoon lekker uitgebreid de keuken in! Ook dat is vaak leuk en uitdagend om te doen!

Mijn favoriete boeken met goede recepten op de plannen

  • Gezond fastfood van Nora French
  • Fit Vega(n) food van Nanneke Schreurs
  • Eet beter van Tamara de Wijer
  • Feelfood Food uit Pauline’s keuken

Ook het nieuwe kookboek van Pioppi hoort in dit lijstje thuis! Hierin staan vooral ook goede recepten voor alternatieve broden & ontbijtjes!

Veel plezier!

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Weinig tijd, maar toch gezond eten. Hoe doe ik dat?
    Weinig tijd, maar toch gezond eten. Hoe doe ik dat?
  • 3 tips voor een gezonde lunch
    3 tips voor een gezonde lunch
  • Wat is een gezond ontbijt?
    Wat is een gezond ontbijt?
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
My Instagram profile

Vanessa

Samen met Jenny ben ik eigenaar van Goed eten Gezond leven. Na mijn studieperiode heb ik vooral gewerkt als online analyticus en mooie carrière moves gemaakt. Maar mijn echte passie ligt bij gezonde voeding en koken! Ik werkte al vaak met Jenny samen en ik kon haar vaak adviseren welke voeding goed voor haar was. Wij vonden het leuk om samen op onderzoek uit te gaan. Wat is nu eigenlijk een gezonde leefstijl? Wat heeft voeding en beweging voor effect op hoe je je voelt? Waarom is de kracht van gedachten zo sterk? Deze website is mijn passie. Samen met Jenny deel ik graag tips over een gezonde leefstijl. Ik ben geen arts, dus ik kan geen gezondheidsadviezen geven. Wel kan ik tips geven over een duurzame en gezonde leefstijl. Ik deel graag recepten en probeer ook graag eens wat nieuws uit op gebied van voeding.
My Instagram profile

Laatste berichten van Vanessa (toon alles)

  • Zelf hummus maken | Makkelijk en gezond - 22 maart 2023
  • De VIV-methode: Afvallen zonder dieet tijdens de overgang - 14 maart 2023
  • Wat hebben mitochondriën te maken met een gezonde leefstijl? - 7 maart 2023

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: bewaren, Duurzaamheid, gezond eten, Gezonde planning, Glutenvrij, plannen, planning, preppen, verantwoord eten, voorbereiden, weekplanning

Lees Interacties

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Gratis WandelBingokaarten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse updates en ontvang gratis 4 WandelBingokaarten!

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Dossiers

Dossiers Goed eten Gezond leven over voeding, bewegen en mind




Alka Greens

Footer Widget Header

Footer

Recente berichten

  • Lovehandles bij mannen: meer testosteron tegen overgewicht!
  • Zelf hummus maken | Makkelijk en gezond
  • Je bent jong en voelt je ongelukkig. Wat kun je zelf doen?
  • Onschuldig blowen bestaat niet
  • Welke voedingsmiddelen zijn een natuurlijke pijnstiller?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Dossiers
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram Volg ons op Youtube

© 2023 Goed Eten Gezond Leven