Bij ons thuis is het gebruik van zonnebrillen heel wisselvallig. Ik draag mijn zonnebril echt heel snel. Zodra de zon schijnt natuurlijk, maar ook bij een beetje felle lucht, zet ik mijn zonnebril meteen op. Zeker in de auto.
Mijn man zet de zonnebril pas op als het echt een hele felle zon is. Of als hij op vakantie is in het zuiden, waar de zon echt de hele dag schijnt. Maar eigenlijk maakt hij zich niet veel zorgen als hij zijn zonnebril vergeet, terwijl ik min of meer in paniek raak dan. Wij hebben allebei een zonnebril op sterkte.
Ook bij mijn zoons zie ik dat de een hem sneller op heeft dan de ander. Maar beiden hebben hem lang niet zo vaak op als hun moeder…
Maak je je ogen lui met een zonnebril?
Ja, dat hoor ik wel eens. Dat ik mijn ogen te veel heb gewend aan een zonnebril, waardoor ik gewoon zonnig daglicht niet meer zo goed verdraag. Maar is dat wel zo?
Ik ben op onderzoek uitgegaan en daarbij vond ik niet alleen maar argumenten vóór het dragen van een zonnebril! Hieronder vind je mijn bevindingen.
Opticien Jakub Odcházel geeft aan dat het dragen van een zonnebril heel belangrijk is voor de ogen. Niet alleen bij zon, maar ook bij sneeuw en grote zandvlaktes. Als redenen dat het dragen van een zonnebril belangrijk is, geeft hij het volgende aan:
- Bescherming tegen zonlicht en UV-straling.
Hij geeft specifiek aan dat dit ook voor kinderen heel belangrijk is, omdat die ogen nog extra beschermd moeten worden tegen UV-straling.
Zonlicht kan de kans op bepaalde ziektes vergroten. Denk aan:
– staar
– maculadegeneratie
– oogkanker - Naast de bescherming tegen het felle licht van zon en sneeuw, helpt de zonnebril ook om vervuiling van de ogen te voorkomen. Dat geldt natuurlijk vooral voor mensen die normaalgesproken geen bril op hebben. Met name op het strand of bij flinke wind, geeft een zonnebril extra bescherming.
- Na een oogoperatie of bij oogaandoeningen is het ook beter om vaak een zonnebril te dragen, om de ogen sneller te laten herstellen, of de kans op achteruitgang te verminderen.
Verder geeft hij een waarschuwing dat niet alle zonnebrillen goed zijn. Goedkope glazen met slechte kwaliteit zijn zelfs schadelijker dan geen zonnebril dragen! Hij geeft aan dat je daarom altijd een zonnebril moet dragen die 100% UVA- en UVB-bescherming garandeert. Hier kun je meer lezen over zijn adviezen voor het dragen van een zonnebril.
Als ik dit hierboven lees, is het dus goed dat ik regelmatig mijn (goede) zonnebril opzet. Ik weet overigens ook dat ik een flink verhoogde kans heb op maculadegeneratie, inclusief een zeldzame, erfelijke vorm. Ik mag dus best een beetje zuinig op mijn ogen zijn!
Wetenschappelijke studies over het dragen van een zonnebril
Ik snap natuurlijk wel dat een opticien aangeeft dat het dragen van een zonnebril goed voor je is. Maar wat zegt de wetenschap hierover? Ik ben dus even verder gaan zoeken.
Op ScienceDaily lees ik dat uit onderzoek blijkt dat een goede zonnebril erg belangrijk is om de ogen gezond te houden. Alleen, het risico op oogziekten wordt door het dragen van een zonnebril bij zonlicht slechts verkleind met 2%. Dat vind ik dan wel weer een tegenvaller….
Het binnenshuis dragen van een zonnebril is ronduit slecht voor je ogen, lees ik op All About Vision. Je pupillen blijven te lang verwijd, waardoor je pupillen minder goed gaan werken. Het is ook vermoeiend voor je ogen om binnenshuis te kijken met een zonnebril op.
Slaapritme en het dragen van een zonnebril
Nog een interessant feitje lees ik in het hierboven genoemde artikel. Als je steeds maar je zonnebril op hebt, kan dit gevolgen hebben voor je dag- en nachtritme. Eigenlijk best logisch, maar daar had ik nog niet aan gedacht. Dus niet te lang je zonnebril ophouden ’s avonds denk ik dan.
Oogaandoeningen door het niet dragen van zonnebrillen
Vrijwel in elk onderzoek en bij elke oogarts lees ik dat het niet dragen van een zonnebril bij zonlicht in ieder geval de kans op staar en maculadegeneratie (echt een hele nare aandoening) flink vergroot.
→ Lees ook: welke filtercategorie zonnebril heb je nodig?
Uit een Amerikaanse onderzoek in 2009 bleek dat tijdens een grote observatie slechts 1/3e van alle mensen in parken, stranden en openluchtzwembaden een zonnebril droegen. Dat vind ik echt weinig! Deze onderzoekers koppelen dit ook aan het feit dat steeds meer Amerikanen sneller staar ontwikkelen. Het percentage kinderen dat een zonnebril droeg, was overigens nog minder, slechts 12%.
Op de website Oogartsen.nl lees ik ook over een permanente netvliesafwijking als je onbeschermd de zon inkijkt (punt 3). Nu is dat sowieso niet zo fijn om te doen, maar het gebeurt natuurlijk wel eens. Het dragen van een zonnebril is essentieel om blijvende schade aan je ogen te voorkomen.
Op de website van het Radboud UMC wordt ook het belang van het dragen van een zonnebril onderstreept. Het maakt volgens deze arts niet veel uit wat voor zonnebril je draagt. Het enige wat je niet moet doen is een zonnebril dragen met blauwe glazen, want dat is juist alleen maar slecht voor je ogen.
Op de website van het Oogziekenhuis.nl vertelt oogarts Dr. Suzanne Yzer dat mensen die veel tijd in de felle zon doorbrengen, zoals vissers, mensen die wonen rond de evenaar en mensen die in de bergen wonen, gemiddeld 10 jaar eerder gezondheidsproblemen met hun ogen krijgen. Denk aan staar en maculadegeneratie.
Kortom, wetende dat ik al een klein beetje staar heb en een grote kans op maculadegeneratie, is het nog niet zo gek dat ik vaak een zonnebril draag.
Of is het dragen van een zonnebril toch slecht voor je ogen?
Als je zoekt op internet, kom je echter ook sites en blogs tegen die zonnebrillen als luxe artikel zien en dat dit alleen maar aangeraden wordt voor de commercie. Met andere woorden; we worden bang worden gemaakt dat het niet dragen van een zonnebril slecht is voor onze ogen. Voorbeeld 1 | Voorbeeld 2
Ook Dick van Norren, emeritus hoogleraar in de oogheelkundige fysica aan de Universiteit Utrecht, zegt in een interview in Trouw (3 juni 2016) dat je je niet te druk moet maken over zonnebrillen. “Baat het niet dan schaadt het niet. Een zonnebril is geen harde noodzaak. Je hoornvlies loopt wat schade op door een dag in de felle zon, maar die zie je alleen onder de microscoop. Zie een zonnebril als iets wat het comfort verhoogt, prettiger voor de ogen.”
Hij nuanceert wel enigszins, want hij geeft aan dat met name op het water en in de sneeuw (bergen) de zon wel degelijk sneller schade aan het hoornvlies kan veroorzaken, omdat daar meer uv-licht is.
Persoonlijk denk ik dat een zonnebril mij echt helpt met mijn ooggezondheid, maar iedereen mag natuurlijk wel z’n mening hebben. Ik vind het belangrijk om niet een eenzijdig verhaal te vertellen. Wat is de waarheid? Tja…. Ik blijf echter wel gewoon mijn zonnebril dragen!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
goat zegt
Dragen van zonnabril zorgt voor te weinig uv bij je ogen, zonnebrillen zijn slecht