In een maatschappij waarin alles maar snel moet gaan, is er tegenwoordig weinig tot geen ruimte voor fysieke én mentale rust. En dat is jammer aangezien onze weerstand teert op momenten waarbij we fysiek en mentaal helemaal tot rust kunnen komen.
Gelukkig bestaan er bepaalde “tips & tricks” waarmee je – weliswaar door het bijsturen of aanpakken van externe factoren – in deze rustmodus kunt komen. In het onderstaande artikel zullen we het daarom vooral hebben over het bereiken van mentale rust tijdens die hectische dagen. Juist door je te focussen op de woon- én leefruimte. Benieuwd? Aarzel dan zeker niet en lees verder.
De druk van de maatschappij
De huidige maatschappij wordt gekenmerkt door een hoog staaltje haast en spoed. Het moet tegenwoordig allemaal sneller gaan want “time is money”, niet waar? En hoewel we zo goed mogelijk aan de hogere eisen van de maatschappij proberen te voldoen; het is niet verkeerd om zo nu en dan eens even op de rem te gaan staan. Even tijd te maken om fysiek maar vooral ook mentaal tot rust te komen. Dat is zelfs noodzakelijk om op hetzelfde niveau te kunnen blijven presteren zonder de kenmerkende kwaaltjes van vermoeidheid of stress. Het kan zelfs leiden tot een burn-out of depressie.
We horen je natuurlijk denken; hoe kunnen we tijd vrijmaken als er helemaal geen tijd beschikbaar is? Los van het feit dat we op bepaalde momenten echt wat egoïstischer mogen optreden, kun je dergelijke mentale rust ook bereiken door bepaalde kleine toevoegingen in- en rondom je woon- én leefruimte. Door ‘s avonds na een stressvolle werkdag thuis te komen in een netjes opgeruimd en fris geurend huis, kun je meteen al de helft van de spanning uit je lichaam voelen vloeien. Tijd dus om aandacht te besteden aan je leefomgeving.
5 Tips & tricks voor meer mentale rust in en rond huis
Dat mentale rust levensnoodzakelijk is, zal je niet verbazen. Door mentaal helemaal tot rust te komen, word je batterij als het ware herladen, waardoor je de volgende dag meteen op hetzelfde niveau en met bijhorend vol energiepeil aan de (werk)dag kunt beginnen. De moeite waard dus om je mentale energielevel op een zo hoog mogelijk niveau te houden. Bovendien kun je dit al gauw bereiken door aandacht te besteden aan je leef- én woonruimte die wel degelijk invloed heeft op je gemoed en weerstand.
1 Opruimen
Zo kan het in eerste instantie helpen om de woonruimte steeds netjes aan kant te hebben. Zorg ervoor dat je thuiskomt in een nette en opgeruimde woning. Orde creëert nu eenmaal rust in je hoofd en helpt om de spanning naar een lager niveau te herleiden. Hetzelfde geldt voor je tuin of balkon. Houd die ook netjes. Beschik je over een kleine, middelgrote dan wel groot gazon, zorg er dan voor dat het gras er netjes én gezond bij ligt. Investeer eventueel in degelijke tuinmaterialen. Bekijk ook eens het ruime assortiment robot grasmaaiers, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over het gras maaien.
2 Kies bewust de kleuren in je huis
Daarnaast kan het helpen om te werken met rustige kleuren en dito decoratie-items. Zo kunnen warme kleuren zoals crème, beige en/ of geel een rustgevend en warm gevoel creëren net zoals de aanwezigheid van gordijnen, kussens op de bank en een zacht warm fleece dekentje. Je kunt dit verder afwerken door het gebruik van een aroma diffuser en eventueel enkele geurstokjes, kaarsjes en dergelijke meer.
3 Ontkoppelen
Wil je helemaal tot rust komen, schakel dan bij thuiskomst alle elektronische apparatuur die verbonden zijn met je werk, meteen uit. Maak je als het ware volledig los van het werkritme en zet je even op de bank met een goed boek, een lekker kopje thee of je favoriete tv-serie. Wedden dat je de dag nadien als herboren opstaat?
4 Frisse lucht
Als het even kan, zet dan regelmatig even een raam open in huis. Je hebt verse lucht nodig en regelmatig doorluchten is daarbij van essentieel belang. Ook dit zorgt ervoor dat je je lichaam voedt met voldoende zuurstof, waardoor je op een gezonde manier thuis kunt opladen.
5 Me-time
Woon je niet alleen, maar heb je bijvoorbeeld kinderen en/of een partner? Spreek dan af dat je momenten hebt dat iedereen even in alle rust iets voor zichzelf gaat doen. Zonder praten. Je kunt dit jonge kinderen al leren, maar natuurlijk moet je de tijd beperkt houden. Heel goed om jezelf zo weer op te laden en bovendien worden kinderen er rustig door.
(red) Met dank aan een van onze partners voor dit artikel
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
- Is beschuit net zo gezond als brood? - 24 november 2024
Laat een reactie achter