We hebben het allemaal wel eens een keer meegemaakt. Niet in slaap kunnen komen. Telkens maar draaien in je bed en op de wekker kijken. Op het moment zelf frustreert het je en de volgende dag wordt je niet uitgerust wakker.
Het is nog vervelender als het vaker voorkomt. Het kan je humeur gaan beïnvloeden, je gewicht en ook kun je gezondheidsklachten gaan ervaren. We hebben daarom 8 effectieve tips voor je geschreven waar je direct mee aan de slag kunt. Hopelijk helpt jou dit bij een betere nachtrust. Als alle tips geen enkel effect hebben kun je het beste contact opnemen met de huisarts.
→ Lees ook: Helpt goed slapen bij afvallen?
1 Geen gebruik van telefoon of tv voor het slapen gaan
Oké, deze tip ken je misschien wel, maar omdat het zo belangrijk is, noemen we hem toch weer als eerste. Veel mensen kijken voor het slapen gaan naar hun favoriete serie of ze zijn druk bezig op hun telefoon. Dit voelt misschien op dat moment als ontspanning maar je lichaam denkt hier heel anders over. Wanneer je ogen gericht zijn op een beeldscherm zoals je smartphone of je televisie zorgt dit ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt. Dit is
een hormoon dat je slaperig maakt. Probeer een uur voordat je gaat slapen eens wat anders te doen. Zo kun je bijvoorbeeld eindelijk eens dat boek gaan lezen die al lange tijd in de kast staat. Je kunt ook gaan schrijven, tekenen of je zet wat rustgevende muziek op. Je kunt allerlei rustige activiteiten doen, zolang het maar zonder een scherm is. Doe wat voor jou ontspannend werkt. Je lichaam zal dit waarderen. Het geeft rust en je valt gegarandeerd sneller in slaap.
2 Terugtellen vanaf 100
1 schaapje, 2 schaapjes, 3 schaapjes, 4 schaapjes. Je kent het vast wel. Schaapjes tellen. Dit is een soortgelijke techniek die uitstekend werkt om sneller in slaap te komen. Ga in je favoriete houding in bed liggen. Doe je ogen dicht en begin terug te tellen vanaf 100. Het kan zijn dat jij langer nodig hebt, dan is het een kwestie van terugtellen vanaf een groter getal. 200 of zelfs 300. Doordat je jezelf focust op het terugtellen krijgt je brein geen kans om
aan andere dingen te denken. Je lichaam creëert rust en je valt vervolgens in slaap.
3 Een dagelijkse routine
Als je een dagelijkse routine ontwikkelt, gaan je hoofd en lijf hier aan gaan wennen. Zeker als je dat doet voor het slapen, zal je nauwelijks meer problemen hebben met in slaap vallen.
Zorg dat je iedere dag al je activiteiten op hetzelfde tijdstip uitvoert. Op hetzelfde tijdstip eten, sporten, naar bed gaan, etc. Je lichaam creëert hierdoor een biologische klok. Als je telkens alles op andere tijdstippen doet raakt je lichaam in de war.
4 Voedsel dat je slaperig maakt
Je kunt ook proberen om voedsel te nemen dat je slaperig maakt. Er zijn verschillende soorten voeding en drankjes die na grondig onderzoek hebben aangetoond je slaperiger te maken. Warme melk is daar een voorbeeld van. Drink een uur voordat je gaat slapen een glas warme melk. Houd je meer van thee dan is kamillethee een uitstekende optie.
Ook bepaalde fruitsoorten kunnen helpen. Zoals druiven, kersen en bananen. Het is niet gezegd dat dit altijd werkt, omdat ieder lichaam er anders op reageert. Probeer uit wat voor jou het meest effectief is. Uiteraard moet je dranken met cafeïne zoals koffie altijd in de avond vermijden. Dit kan er echt voor zorgen dat je lang wakker ligt.
→ Lees ook: 5x verrassende voeding dat helpt om sneller te slapen
5 Ga uit bed om wat anders te doen
Als je al wat langer in bed ligt en je kunt maar niet slapen, is het het beste om gewoon uit bed te gaan en wat anders te gaan doen. Als je dit niet doet, ga je onrust in je hoofd creëren en hierdoor wordt het nog moeilijker om in slaap te vallen. Neem een moment om iets anders te gaan doen. Lees nog even in je boek, maak een tekening af of doe iets anders wat jou helpt te ontspannen. En we zeggen het nogmaals, geen schermen. Je zult merken dat je vanzelf weer slaperig wordt en dan kun je het opnieuw gaan proberen. Hopelijk dit keer met meer succes.
6 Schrijf je gedachten op voor je gaat slapen
Slaap is één van de belangrijkste dingen voor ons lichaam. Het is belangrijk dat je ontspannend in slaapt komt. Toch is ons bed misschien de nummer één plek waar we al onze gedachten door ons heen laten gaan. Heb jij een hoop stress door je werk, in je relatie of andere issues probeer dan al je gedachtes die je op dat moment hebt op te schrijven op een stuk papier. En nee, niet op je smartphone.
Laat alle gedachten door je hoofd heen gaan en noteer het. Zo zorg je ervoor dat je hoofd leeg wordt en als je daadwerkelijk gaat slapen niet aan alle problemen denkt. Zo kun je ontspannen gaan slapen en word je
uitgerust wakker.
7 Een warme douche voor het slapengaan
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat je makkelijker in slaap kunt komen als je een uur voordat je gaat slapen een warme douche neemt. Doordat je je zelf opwarmt met het warme water en vervolgens koude lucht tot je krijgt wanneer je de douche uitstapt, daalt je lichaamstemperatuur. Het is aangetoond dat dit helpt bij het in slaap komen.
Een ander bijkomend voordeel is dat douchen voor velen ook nog eens ontspannend werkt. Doe je dit elke avond stipt op hetzelfde tijdstip, dan helpt dit mee aan je routine. Een tip die we zojuist ook besproken hebben.
Overigens, soms helpt het omgekeerde. Je moet juist even koud douchen en daardoor gaat je lichaam in de slaapstand ’s avonds. Dus als je juist energie krijgt van een warme douche, probeer dan eens een koude douche!
8 Hulpmiddelen tegen slapeloosheid
Heb je alle tips geprobeerd maar is er niets meer dat helpt, dan kun je overwegen om eventueel medicijnen te gaan slikken. Toch zou ons advies zijn om hiervoor als allerlaatste te kiezen en dit goed met je huisarts te bespreken. Er zijn benzodiazepinen of ook wel slaapmiddelen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat je spieren gaan ontspannen, je rust in je hoofd krijgt en je soms zelfs wat suf maken. Maak een afspraak met je huisarts om je slaapproblemen te bespreken.
Medicijnen om in slaap te komen, moet je zeker niet lang achter elkaar gebruiken. Dit kan tot gewenning leiden en het effect drastisch verminderen. Je kunt daarom ook gebruik maken van natuurlijke slaapmiddelen, zoals valeriaan. Dit heeft een rustgevend effect. Lees ook ons artikel over natuurlijke slaapmiddelen.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter