Tegenwoordig lezen we veel over suiker. Het is vergif, je moet het vermijden want het is slecht voor je. Maar wat verstaan we eigenlijk onder suiker? Want het lijkt alsof daar veel verwarring over bestaat. In dit artikel leg ik een en ander uit over suiker, zodat je de wolf in die schaapskleren goed kunt onderscheiden.
- Wat is suiker?
- Waarom is suiker zo’n probleem?
- Wat gebeurt er nog meer door het eten van suiker?
- Maar wat dan wel, want zoet is zo lekker!
- Granen, zoet?
- Wat kunnen we dan eten?
Wat is suiker?
Suiker wordt gemaakt van suikerbieten. De suikerbieten worden eerst in stukjes gehakt waarna ze in een grote ketel met water gedaan worden. De suiker die in de stukjes suikerbiet zit, lost daarin op. Hierdoor ontstaat een soort zoete soep die ruwsap genoemd wordt. Alle andere sappen worden eruit gehaald zodat alleen suikerwater overblijft. Dit suikerwater wordt dunsap genoemd.
Dit sap laat men net zo lang koken tot al het water is verdampt en er een dikke zoete brij overblijft. Door dit verder door te koken ontstaan er suikerkristallen, wat een mengsel is van witte suikerkristallen met bruine stroop. De witte suikerkristallen worden met behulp van een centrifuge gescheiden van de bruine stroop.
De stroop wordt dikker gemaakt waardoor het een grondstof is voor andere etenswaren, terwijl de witte suikerkristallen gedroogd en afgekoeld worden.
Als je het bovenstaande leest, zie je al dat er geen enkele vezel of andere voedingsstof meer in suiker zit.
Waarom is suiker zo’n probleem?
Als we iets eten, dan moet dat verbrand worden om er energie uit te halen. Voor die verbranding hebben we vitamines en mineralen nodig. Normaliter zitten deze in de voeding die we eten.
Stel we eten een appel. Je kauwt hem op en er blijven vitamines, mineralen en vezels over. Om de energie (lees: suiker) uit deze appel in de cellen te krijgen en tot voor ons bruikbare energie te maken hebben we deze vitamines en mineralen nodig. Dat komt dus goed uit!
Maar als we witte suiker (geraffineerde suiker) eten, dan missen we de vitamines en mineralen. Deze moeten dan ergens anders vandaan gehaald worden. Daar onze botten een opslagplaats zijn voor mineralen, worden deze hieruit gehaald. Dus het eten van (veel) suiker kan een reden voor botontkalking zijn.
Wat gebeurt er nog meer door het eten van suiker?
Door het eten van suiker stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel. Dat komt omdat het uit 1 molecuul (kraaltje) bestaat waardoor het meteen in de bloedbaan kan worden opgenomen. Een te hoge bloedsuikerspiegel is iets wat je lichaam als niet goed beschouwt. Om deze weer goed te krijgen wordt er insuline aangemaakt en daalt de bloedsuikerspiegel weer. Gelukkig, zou je denken.
Nee, helaas want door die grote stijging wordt er (te) veel insuline aangemaakt waardoor je bloedsuikerspiegel zo laag wordt, dat je weer zin in suiker (of koffie of koek) krijgt en het spel begint weer opnieuw. Maar dat is nog niet alles! Want insuline is een hormoon wat de opslag van vet bevordert. En met name buikvet.
Dit buikvet is gevaarlijker dan vet rondom de billen en de heupen omdat het stoffen aanmaakt waardoor je gemakkelijker aandoeningen zoals suikerziekte, hart- en vaatziekte kunt krijgen.
Maar wat dan wel, want zoet is zo lekker!
Zoet hebben we ook nodig om in onze behoeften te voorzien. Dat blijkt uit hoe we zijn gemaakt, want met het puntje van onze tong proeven we zoet. Dat puntje zit niet voor niets zo vooraan!
Suiker (waar ik enkelvoudige suiker, de witte suiker mee bedoel) is niet het juiste zoet. Maar allerlei granen, aardappels, peulvruchten, linzen, pompoen en wortel zijn dit wel. Deze voedingsmiddelen zijn ook opgebouwd uit suikers (lees: koolhydraten) maar deze bestaan uit een ketting van kralen.
Het voordeel hiervan is dat de ketting kraal voor kraal afgehaald moet worden waardoor de bloedsuikerspiegel heel langzaam stijgt en daalt.
Dan wordt er minder insuline per keer aangemaakt waardoor er minder heftige schommelingen in de bloedsuikerspiegel plaatsvinden, je geen trek in suiker hebt en er minder vetopslag plaatsvindt. Een ander voordeel van deze voeding is, dat er nog wel vitamines, mineralen en vezels in zitten.
De vitamines en mineralen voor de verbranding en de vezels zijn goed voor een vol gevoel, betere stoelgang en kleinere kans op darmkanker.
Granen, zoet?
Ja ik hoor het je denken. Als je je granen goed kauwt, gaan deze zoet smaken. Dat kauwen is ook belangrijk voor de vertering en opname van voedingsstoffen. Koolhydraten zijn de enige stoffen waarvan de vertering al in de mond begint. Hiervoor hebben we een enzym in onze mond dat amylase heet.
Wat kunnen we dan eten?
Begin bijvoorbeeld in de ochtend met havermout met wat fruit, neem tussen de middag een goede zuurdesemboterham met beleg en iets van groenten of een restje van de avond ervoor. En het avondeten zou kunnen bestaan uit bruine rijst met bonen en groenten.
Goed zoet, vult en voelt goed!
Geschreven door Irma Kromhout-van Cappelle van On Line Voedingsadvies.
Irma Kromhout-van Cappelle
Laatste berichten van Irma Kromhout-van Cappelle (toon alles)
- Is brood gezond? - 13 november 2014
- Suikervrije koffiemousse als dessert - 10 november 2014
- Gezonde sandwich crackers - 5 november 2014
Laat een reactie achter