Bijna de helft van de mensen heeft overgewicht. Maar wie of wat bepaald eigenlijk of je overgewicht hebt? Bij sommige mensen is het overduidelijk te zien, maar dit is zeker niet bij iedereen met een ongezond gewicht het geval.
Wat is de beste manier om het BMI te meten?
Er is steeds meer discussie over wat nou de beste manier is om te meten of je een gezond gewicht hebt of niet. Maar de meest gebruikte methode is via het berekenen van het BMI. De Body Mass Index. Je maakt hiermee een schatting voor de gezondheid van je gewicht.
De berekening is als volgt. Je deelt je gewicht in kilogram door het kwadraat van je lengte in meters. Heel simpel dus. Iedereen heeft tegenwoordig wel een rekenmachine op zijn telefoon en zelfs uit je hoofd is deze berekening nog goed te maken. Dat maakt deze methode erg toegankelijk en je kunt jezelf makkelijk in een categorie indelen.
- < 18: Lager dan een BMI van achttien en een half geeft aan dat je te dun bent.
- 18-25: Tussen de achttien en half en vijfentwintig heb je een gezond gewicht.
- 25-30: Een BMI boven de vijfentwintig geeft aan dat je overgewicht hebt.
- >30: En een BMI boven de dertig geeft aan dat je obesitas hebt.
Omdat deze methode eigenlijk overal gebruikt wordt is het niet raar dat wij er allemaal in geloven dat dit weergeeft hoe gezond je gewicht is. Toch is dit niet helemaal waar. Of eigenlijk zelfs helemaal niet waar.
Deze eenvoudige berekening geeft geen eerlijke weergave van wat er echt aan de hand is. Het is ooit bedacht om een gemiddelde te kunnen berekenen van overgewicht binnen grote groepen. Daar is deze methode ook zeker geschikt voor.
Overgewicht en obesitas zijn complexe problemen
Maar overgewicht en obesitas zijn complexe problemen die niet voor niets bij een groot deel van de bevolking voor komen. Dit heeft niet alleen te maken met je gewicht ten opzichte van je lengte. Daar komt veel meer bij kijken. Om een eerlijk beeld te kunnen krijgen van de gezondheid van je gewicht zal je dus meer moeten weten.
De belangrijkste punten die vergeten worden bij het berekenen van het BMI zijn het onderscheid tussen vet- en spierweefsel in het lichaam. Voor je gezondheid scheelt het ook veel of je buik vet hebt of dat het vet op andere plekken van je lichaam zit. Buik vet zit rondom belangrijke organen, wat het gevaarlijk en ongezond maakt. Bij de berekening van het BMI wordt hier niet naar gekeken.
Daarnaast kan het zo zijn dat een heel gespierd persoon meer weegt dan iemand met veel vet terwijl diegene zeker niet ongezonder is. Bij ouderen werkt dat andersom. Die verliezen spieren en krijgen meer vet terwijl dit in het BMI niet terug te zien is. Toch kunnen zij daardoor ongezonder zijn.
De reden dat het BMI toch door veel instanties wordt gebruikt is puur uit gemak. Iedereen kan de berekening maken zonder dat er apparaten voor nodig zijn, of je medische testen moet ondergaan. Het is makkelijk. Je weet meteen of je veilig zit of niet.
Ook kun je op deze manier heel snel berekenen wat je streefgewicht is om uit de gevaren zone te komen. Je kunt daarmee direct zien hoeveel je moet afvallen om een gezond gewicht te krijgen.
Helaas is dit niet voldoende en geeft dit geen eerlijk beeld van de werkelijkheid weer. Vooral als je op leeftijd bent of veel sport is het aan te raden om een specifiekere methode te zoeken en dit geldt ook voor als je af wilt vallen.
Een specifieker beeld
Er zijn tegenwoordig meerdere methodes die een specifieker beeld kunnen geven van hoe de gezondheid van jou gewicht ervoor staat. Je kunt bijvoorbeeld je buikomtrek meten met een meetlint en ook het percentage aan lichaamsvet op de verschillende plekken op je lichaam.
In veel sportscholen heb je meetpunten waar iemand dit voor je kan doen. Ook zijn er speciale weegschalen die jou duidelijkheid kunnen geven over het percentage aan lichaamsvet dat jij in je lichaam hebt.
Maar eigenlijk weet je zelf al meer over de gezondheid van je gewicht dan je denkt. Ga maar eens na hoe gezond je leeft.
- Wat eet je?
- Hoeveel beweeg je?
- Gebruik je medicijnen?
- Slaap je voldoende?
- Heb je stress?
- Rook je?
- Drink je alcohol?
- Drink je voldoende water?
- Heb je gezondheidsproblemen?
Als je deze vragen kritisch aan jezelf stelt zal je al een stuk wijzer worden over de gezondheid van je gewicht. Beweeg je weinig, drink je veel alcohol en eet je ongezond?
Dan kan je BMI gezond zijn maar dan weet je zelf eigenlijk ook wel dat je niet goed bezig bent en dat het op den duur je gezondheid niet ten goede zal komen.
Wil jij weten hoe je gezonder kunt leven? Kijk dan op goedetengezondleven.nl voor tips.
BMI Berekenen zegt
De BMI berekening is een beetje achterhaald vind ik. Overal heb je dezelfde metingen en dezelfde tabellen. Ik snap niet dat iedereen deze achterhaalde methode nog gebruikt. Voor iemand met dezelfde gewicht en lengte kan de bouw wel heel anders wezen.
Zijn er nog andere methoden om het goede bericht te meten? Ik zie op Berekenen.nl wel een ideale gewichtsmeting maar die is ook gebaseerd op het BMI volgens mij.
gr. Mirrie
Vanessa zegt
Afgelopen zaterdag vertelde Dr. Frank mij dat de buikomtrek van een dame onder de 88 cm moet zijn en van een heer onder de 102 cm.
Dus meet je buikomtrek!
Meer lezen over Dr. Frank > ga naar bol.com
Groet,
Vanessa