Chiazaad is echt een superfood. Superfoods zijn voedingsmiddelen met meer vitamines, mineralen en antioxidanten dan de meeste andere voedingsmiddelen.
Chiazaad is familie van de muntplant en komt uit Mexico. De Azteken, die daar vroeger woonden, beschouwden het Chiazaad al als zeer waardevol. Het was in die tijd meer waard als goud!
Waarom is chiazaad zo gezond?
- Chiazaad bevat veel vezels en dat zorgt er voor dat je lichaam langer een vol gevoel heeft en dat de koolhydraten die je binnenkrijgt door middel van je voeding langzamer worden opgenomen in je bloed, waardoor je suikerspiegel mooi stabiel blijft.
- Chiazaad bevat veel antioxidanten en die maken de vrije radicalen in ons lichaam (een stof die vrijkomt tijdens de stofwisselingsprocessen van ons lichaam die schade probeert aan te brengen aan onze cellen en DNA) onschadelijk, zodat je minder kans loopt op ziektes zoals tumoren en hart- en vaatziekten. Bovendien vertraagd het de verouderingsprocessen in ons lichaam.
- Chiazaad bevat het hoogste aantal omega-3 wat te vinden is in de natuur en die verhoogt je weerstand, verlaagd je cholesterol en is goed voor de werking van je hersenen.
- Chiazaad bevat 15x meer magnesium als broccoli en 6x meer calcium als melk en dat is weer handig om je botten gezond te houden.
- Chiazaad geeft je veel energie en helpt je bij het afvallen omdat het niet veel calorieën bevat.
Hoe kun je chiazaad eten?
Je kunt het Chiazaad door je yoghurt mengen, oplossen in een fruitsmootie of mengen door een salade. Je kunt chiazaad zelfs mengen door een pannenkoekenmix. De smaak van dit zaad is namelijk neutraal. Het neemt wel 9x hun gewicht in vocht op dus als het in aanraking komt met vocht zwelt het op. Het wordt een soort gel-achtige substantie.
Recept chiapudding
Het basisrecept voor een chiapudding is:
- 1/4 kopje chiazaad
- 1 kopje melk (je kunt zuivelmelk of plantaardige melk zoals amandel-, kokos- of havermelk gebruiken)
Meng deze twee ingrediënten goed door elkaar in een kom. Dek het af met plasticfolie of een deksel en zet het minimaal 2 uur, of bij voorkeur een nacht, in de koelkast. Dit geeft de chiazaadjes de tijd om het vocht op te nemen en de pudding te laten opstijven.
Voor het eten meng je de chiapudding naar keuze met fruit, eiwitpoeder, noten of kokosvlokken. Houd je van zoet? Dan zou je eventueel wat honing er door kunnen doen.
Zie ook dit recept voor een gezond ontbijt met chiazaad.
Je kunt het Chiazaad, mits het droog en donker bewaard wordt, jaren goed houden. Eet 2 eetlepels Chiazaad per dag en je krijgt een hele goede weerstand, sterke botten, een stabiel bloedsuikergehalte, een goede stoelgang en een slank lichaam!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- 10 goede sport supplementen voor optimale prestaties - 30 april 2024
- 13 voedingsmiddelen voor meer ijzer in je bloed - 20 april 2024
- Welke keukenstijl is jouw favoriet? - 15 april 2024