Chocolade, iets wat de meeste mensen erg lekker vinden, maar helaas niet zo gezond is. Via onze Facebook pagina, kregen wij een recept van Arienne om zelf chocolade te maken. Arienne bedankt!
Het ene recept is om superfood chocolade te maken en de andere is voor witte chocolade. Gezonde chocolade klinkt ons goed in de oren, echt een reden om dit thuis een keer uit te proberen. De recepten staan hieronder:
Superfood chocolade maken
Doe wat cacaoboter in een kommetje en verwarm deze au bain-marie, dat wil zeggen dat je de kom in een pan plaatst met een klein laagje heet water dat net van de kook af is. Roer regelmatig en voeg zodra de cacaoboter gesmolten is, cacaopoeder, een natuurlijke zoetstof (bijv Lucumapoeder) en evt een snufje zout toe.
Let op dat je niet te veel cacaopoeder toevoegt anders wordt de cacao niet goed vloeibaar.
Roer het mengsel goed door totdat het helemaal gesmolten is en giet het daarna in vormpjes (bijv. ijsblokjes bakjes). Laat deze afkoelen en zet ze vervolgens 1 of 2 uur in de koelkast of vriezer. Zelfgemaakte rauwe chocolade kan je vijf dagen in de koelkast bewaren en maximaal een maand in de vriezer.
Recept voor witte chocolade met kokos (suikervrij, glutenvrij, vegan)
Witte chocolade is officieel geen chocolade omdat er helemaal geen cacao in zit (tarwevrij, glutenvrij en veganistisch).
Dit heb je nodig:
- 50 gram (rauwe) cacaoboter
- 75 gram ongeraffineerde kokosolie
- 75 gram kokosmelkpoeder
- 2 el rauwe honing
- 1 tl vanille poeder
- Een ijsblokjesvorm om de chocolaatjes in te maken
Smelt au bain marie de kokosolie en de cacaoboter. Dit duurt eventjes, maar dan heb je wel wat. Doe ondertussen alle overige ingrediënten in een keukenmachine, blender of gebruik een staafmixer. Doe de gesmolten olie/boter erbij en meng het goed.
Proef het mengsel eventjes om te zien of er voldoende vanille in zit, dit is de grote smaakmaker. Je wilt er niet een tekort aan hebben want dan smaakt het niet zo lekker.
De vormpjes
Verdeel het mengsel over de vormpjes en zet ze vervolgens een uurtje in de koelkast tot ze hard zijn. Haal ze uit de vormpjes en bestrooi ze met kokosrasp of cacao of iets anders leuks.
Bewaar de vormpjes in de koelkast (ze zijn dan niet knapperig zoals de chocolade uit de winkel, in de vriezer worden ze harder, maar naar mijn mening iets te hard).
Fotocredits: Everjean
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Kaat zegt
Dat dacht ik inderdaad ook. Agave siroop is beter om daarbij aan te geven lijkt mij 🙂
Kristin Wijnja zegt
Voor veel veganisten is honing niet vegan. Dus een witte chocoladerecept met honing is vast erg lekker, maar twijfelachtig vegan.
Donkere chocola: als je een verhouding van 60% cacacoboter en 40 % donkere cacao aanhoudt, zit je goed voor echt pure chocola. Wil je het minder puur, neem je meer cacaoboter en meer suiker/zoetstof.
Deze donkere chocola is in de koelkast maandenlang houdbaar.