Wist je dat bruine bonen tot de meest gezonde en duurzame peulvruchten behoren? Ze zitten boordevol vezels, plantaardige eiwitten, ijzer en calcium. Daarnaast zijn ze ideaal als vlees- of pastavervanger en komen ze vaak gewoon uit Nederland. In dit artikel ontdek je waarom bruine bonen een plek verdienen op je bord, welke voedingsstoffen ze bevatten en hoe ze worden verwerkt van zaadje tot in de pot.
Wat zijn peulvruchten eigenlijk?
Peulvruchten is een verzamelnaam voor veel verschillende soorten. Denk aan:
- Verse peulvruchten: sperziebonen, doperwten, snijbonen.
- Gedroogde of potvarianten: bruine en witte bonen, groene en grauwe erwten, linzen, kapucijners.
- Kiemgroenten: adukibonen, alfalfa, kikkererwten, taugé.
- Sojaproducten: gemaakt van sojabonen.
- Pinda’s: officieel ook peulvruchten.
Hoeveel vezels zitten er in bruine bonen?
De kracht van bruine bonen zit in hun vezelgehalte. Vezels zorgen voor een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel. Vergelijk zelf:
- Volkoren pasta (opscheplepel): 2,1 gram vezels
- Zilvervliesrijst (opscheplepel): 1,3 gram vezels
- Aardappelen (opscheplepel): 0,8 gram vezels
- Groente gemiddeld (opscheplepel): 1,4 gram vezels
- Bruin brood (snee): 1,8 gram vezels
- Wit brood (snee): 0,9 gram vezels
- Bruine bonen (opscheplepel): 6,8 gram vezels!
Alleen al vanwege de hoeveelheid vezels zijn bruine bonen een supergezonde toevoeging aan je dagelijkse menu.
Zijn bruine bonen eiwitrijk?
Ja! Naast vezels zijn bruine bonen rijk aan plantaardige eiwitten. Daarmee passen ze prima in een vegetarisch of eiwitrijk dieet. Bovendien bevatten ze ijzer en calcium. Dit zijn voedingsstoffen die vaak geassocieerd worden met dierlijke producten.
Zijn bruine bonen een goede vleesvervanger?
Absoluut. Gedroogde peulvruchten zoals bruine bonen bevatten zowel eiwitten als koolhydraten. Maar laat je niet afschrikken door die koolhydraten: het gaat om langzame koolhydraten die zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dat maakt bruine bonen een prima alternatief voor pasta of rijst. Vraag je je af: “Kan ik pasta vervangen door bruine bonen?” Het antwoord is: ja, en je krijgt er ook nog eens extra vezels en eiwitten bij.
Van zaadje tot in de pot: hoe worden bruine bonen verwerkt?
Het proces is verrassend duurzaam en puur:
- De bonen blijven aan de plant tot ze rijp zijn en geoogst kunnen worden.
- Na de oogst drogen de bonen soms nog kort op het land.
- De droge bonen worden geschoond: witte exemplaren worden verwijderd, alleen de beste bruine bonen blijven over.
- Daarna worden ze geweekt, gesorteerd en geweckt in glazen potten. Dit gebeurt zonder conserveermiddelen.
Bij het wecken worden de potjes gevuld met bonen en opgiet, afgesloten en vervolgens verhit in een wecktoren. Hierdoor zijn de bonen lang houdbaar en blijven ze puur van smaak.
Hoe zit het met suiker in bruine bonen?
Veel mensen vragen: “Zitten er suikers in bruine bonen?” In sommige potvarianten wordt een klein beetje stroop toegevoegd om de smaak milder te maken. Wil je dat vermijden? Spoel de bonen kort af, of kies voor varianten zonder toegevoegde suiker. Fabrikanten zoals HAK hebben tegenwoordig ook bonenmixen zonder suiker, soms wel gezoet met honing of ahornsiroop.
Waarom zijn Hollandse bruine bonen duurzaam?
Bruine bonen uit Nederland reizen vaak niet verder dan 125 km naar de fabriek. Ze groeien tot het laatste moment aan de plant en hebben nauwelijks extra hulpmiddelen nodig. Daarmee is de ecologische voetafdruk van Hollandse bonen veel kleiner dan die van veel geïmporteerde voedingsmiddelen.
Veelgestelde vragen over bruine bonen
Zijn bruine bonen goed voor de darmen?
Ja, door het hoge vezelgehalte werken ze bevorderend voor je spijsvertering en darmgezondheid.
Kun je bruine bonen elke dag eten?
Dat kan zeker. Bonen zijn gezond, maar varieer altijd met andere peulvruchten en groenten voor een breed scala aan voedingsstoffen.
Zijn bruine bonen geschikt voor afvallen?
Ja. Ze bevatten veel vezels, waardoor je langer vol zit, en langzame koolhydraten die je bloedsuikerspiegel stabiel houden.
Conclusie: bruine bonen horen op tafel
Of je nu meer vezels, plantaardige eiwitten of duurzame voeding zoekt: bruine bonen bieden het allemaal. Gebruik ze in een stoof, salade, chili of als vervanger van pasta of rijst. Kleine veranderingen in je eetpatroon kunnen een groot verschil maken – en bruine bonen zijn een makkelijke en lekkere stap in de goede richting!
Op zoek naar recepten met bonen? Kijk dan eens naar dit Bonenkookboek.

Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Appelazijn of natuurazijn? Wat is beter voor je gezondheid én huishouden? - 14 november 2025
- De kracht van natuurazijn: gezond, duurzaam en onmisbaar in elk huishouden - 13 november 2025
- Wat alcohol écht doet met je slaap! - 3 november 2025







Greetje zegt
Nog lekkerder en vooral gezonder, gedroogde bonen in zakken kopen.
Rode ,zwarte witte ,bruine , kijk bij de toko.daar zijn zoveel soorten.
Alles zonder troep.
Maak er eens een witlofsalade bij.met beetje slasaus.of sla salade.
Chris zegt
of er wordt gezoet met honing of ahornsiroop. Dus geen suiker! Wil je geen suikers, kies dan voor een andere bonenvariant van HAK.
Honing en ahornsiroop bestaan bijna puur uit suiker.
Z zegt
Toch jammer dat Hak suiker, of suiker vervanger toevoegt. We krijgen ongewild al veel te veel suiker binnen.
Paul zegt
Inderdaad, bruine bonen ,moeten niet zo vreselijk zoet smaken, waarom die vieze stroopsmaak, het zoetje bij bruine bonen dat er van nature inzit volstaat, met wie is dat getest dan dat dat het lekkerste is?, met kleine kinderen ofzo? ik vind het ronduit smerig, niet te vreten die zoete bruine bonen van Hak, afspoelen helpt niet, ik koop dit echt nooit meer en ik ken meer mensen die er zo over denken….
Greetje P.B zegt
Oja wat ook heel lekker is
Stampot bruine bonen met lekker jus en gesnipperde rauwe ui met een klodder mosterd erbij.
Greetje P.B zegt
Heerlijk bruine bonen .warm maken.daarna droog stomen.spekjes uitbakken die er door roeren. sla of witlof met slasaus erbij en Smullen maar.
Chris zegt
Geweldig , gelijk in pannetje , direct uitje snijden en als begint te pruttelen vlug even klein uitje erin en je hebt de goedkoopste maaltijd ?
C.r. zegt
Inmiddels weten we allemaal toch wel dat honing, ahornsiroop e.d. Gewoon suiker is? Ik stel voor het stukje even aan te passen voor dat je nog meer mensen weer in verwarring brengt.
Vanessa zegt
Hallo Maria
Ik heb het even nagevraagd bij HAK en zij kwamen met de volgende reactie:
Ik heb het nagevraagd bij HAK. En het zit zo: HAK gebruikt in geen van haar producten calciumchloride. Dus ook niet in de bruine bonen. De ingrediënten van de bruine bonen zijn te vinden op de website van HAK, en daar is dus ook te zien dat er geen calciumchloride in de bruine bonen zit.
Misschien wel bij een ander merk, maar HAK gebruikt het dus niet. Die kun je met een gerust hart eten 😉
Maria zegt
Prachtig, Prachtig, Prachtig. Maar laat dan ook het verstevigingsmiddel E 509 uit het product
Calciumchloride: Risico’s aandoeningen van het hart, darmzweren, overgeven en misselijkheid.
Vanessa zegt
Maria, dank voor je reactie. Ik zal je opmerking doorsturen naar mijn contacten bij Hak. Ik hoop dat ze er iets aan kunnen doen.