Het is weer najaar, een goede tijd om op zoek te gaan naar vlierbomen: een superfoodboom die op heel veel plekken in Nederland groeit! Van de vlier (Sambucus nigra) kan je zowel de bloemen als de besjes eten maar de bloemen bloeien in de zomer terwijl de besjes juist nu rijp zijn. Heel gezond, maar pas op: je moet geen rauwe (en onrijpe) bessen eten, want daar zit teveel cyanide in! Je kan het beste de rijpe besjes koken zodat de cyanide verdwijnt. En… zoals bij zoveel geldt ook hier: niet teveel.
Wat is er zo gezond aan de vlier?
- Je kan zowel de bladeren als de bessen (gepureerd) als compres gebruiken bij wondverzorging of bij kneuzingen en verzwikkingen.
- De vlier werkt antiviraal: goed tegen verkoudheid en griep. Dit komt voornamelijk door het antioxidant anthocyaninen dat sterker is dan vitamine C en E.
- Vlier heeft een ontstekingsremmende werking bij onder andere keelontsteking, luchtwegontsteking en ontstoken amandelen.
- De combinatie van het poederextract van de vlierbes en dat van asperges kan helpen hoge bloeddruk te reguleren.
- De zweetafdrijvende werking zorgt ervoor dat het lichaam sneller afvalstoffen kan afdrijven.
- Vlierbes kan helpen tegen overgewicht.
Hoe kan je het gebruiken?
- Je kan zelf sap maken van de bessen of je koopt een fles vlierbessap (maar dan uiteraard de ongezoete).
- Bruistabletten tegen griep en verkoudheid.
- Met een aftreksel van bloemen en besjes kan je gorgelen bij keelontsteking. De kant-en-klare EchiCare Keelspray van A. Vogel bevat ook aftreksels van de vlier.
- Je kan de bloemetjes gebruiken in een salade, mooi, lekker en gezond.
- Vlierbessenthee van gedroogde vlierbessen!
Zo maak je zelf vlierbessensap
Haal de vlierbessen van de trossen. Mocht dit teveel werk zijn met bij voorbeeld een vork, dan kan je ze ook van de trossen afknippen en dan de takjes zo kort mogelijk knippen. Als je ongeveer een kilo bessen hebt dan kook je op een laag vuur ongeveer 20 minuten. Alle bessen moeten opengebarsten zijn zodat al het sap eruit gelopen is.
Bekleed nu een keukenzeef met een schone doek, zoals een kaasdoek, en laat al het sap eruit lekken. Warm het sap nu nog een keer op tot het net niet kookt. Vul flessen en sluit ze af. Flessen met een schroefdop zijn hier handig voor. De smaak is erg stevig maar het is erg gezond.
Nog belangrijk:
- Als je medicatie gebruikt moet je altijd goed de bijsluiter lezen of overleggen met je apotheek of je vlierbessen kan nemen omdat ze een vochtafdrijvende werking hebben.
- Vlierproducten kunnen de absorbtie van mineralen zoals magnesium en zink beïnvloeden. Neem deze supplementen dus niet tegelijkertijd met vlierbessen/-bloesem.
- Als je al lage bloeddruk hebt moet je oppassen met het gebruik van vooral de bloemen van de vlier.
Bronnen:
Fotocredits: Culibes.nl
Femke Elverdink
Laatste berichten van Femke Elverdink (toon alles)
- Nieuw Aziatisch kookboek: ‘Samarkand’ - 18 november 2016
- Gezond kookboek voor kinderen! Forest Feast Kookboek voor Kids - 7 oktober 2016
- Salade, het ultieme zomergerecht! Boekenreview - 20 juli 2016
Laat een reactie achter