Groenten en bloemen die in je tuin kunt laten groeien en daarna kunt eten! Mooiwatplantendoen.nl hoopt dat wij allemaal nog meer uit eigen tuin eten en wil daarom graag dit recept met jullie delen.
Dit recept voor een heerlijke gazpacho met bloemen is bedacht door Jonathan Karpathios. Hij is groentekoning en chefkok.
Ingrediënten gazpacho
Dit recept is ideaal als voorgerecht voor 4 personen (of twee personen als je het als volwaardige lunch wilt eten). Uiteraard kun je de bloemen ook weglaten en dan heb je nog steeds een heerlijk gazpacho door de verrassende combi van tomaten, paprika en aardbeien. Maar de eetbare bloemen op de gazpacho maken het natuurlijk wel extra feestelijk!
Ingrediënten:
- 500 gram tomaten
- 1 komkommer, geschild en in stukjes
- 2 rode paprika’s in stukjes gesneden
- 300 gram aardbeien (ontkroond)
- 2 tenen knoflook (geperst)
- 4 eetlepels cherryazijn
- 2 dl olijfolie
- 12 violen
- 6 bloemen van de Oost-Indische kers
- 4 goudsbloemen
- 8 komkommerbloemen
- peper
- zout
Uiteraard kun je (wat ons betreft) ook zelf experimenteren met de bloemen. We kunnen ons voorstellen dat je niet meteen alles in huis hebt. Violen zie je wel steeds vaker in de supermarkt, zoals bij Marqt.
Verder kun je natuurlijk zelf gaan kweken, zodat je komkommerbloemen (augurk), Oost-Indische kers, goudsbloemen en uiteraard violen.
Verder heb je trouwens nog een staafmixer nodig voor dit recept.
Hoe maak je de gazpacho met bloemen?
Spoel de tomaten schoon en verwijder de kroontjes. Snijd met een mes een kruisje aan de bolle kant van de tomaat en dompel de tomaat 10 seconden in kokend water. Haal de tomaten met een schuimspaan uit de pan en laat ze meteen schrikken in koud water. Vervolgens ontdoe je de tomaten van het vel.
Meng één geperste teen knoflook, de tomaten, komkommerstukjes, paprikastukjes en azijn in een grote kom en zet die één nacht in de koelkast.
Haal de groenten de volgende dag uit de koelkast en pureer ze met een staafmixer.
Pureer ook de aardbeien (zonder kroon dus) en roer de aardbeienpuree door het tomatenmengsel. Meng met de staafmixer voorzichtig de olijfolie door de gazpacho. Breng daarna op smaak met wat peper en zout.
Schenk de gazpacho in soepkommen of soepborden en druppel er nog een beetje olijfolie over.
Verdeel vervolgens de bloemen over de kommen. Serveer de gazpacho koud!
Eet smakelijk!
Je kunt hier dit recept als pdf downloaden.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Sporten net na het eten, is dat gezond? - 9 oktober 2024
- Hoe eet je Chiazaad en waarom is het zo gezond? - 2 oktober 2024
- Waarom het zinloos is om calorieën te tellen en wat kun je wel doen? - 29 september 2024
Laat een reactie achter