Rode aalbessen zijn een heerlijke vrucht die vaak over het hoofd wordt gezien. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de geweldige gezondheidsvoordelen van aalbessen. Echt, die zijn best indrukwekkend! In dit artikel bespreken we daarom 10 goede redenen waarom je rode bessen regelmatig aan je eten zou moeten toevoegen.
Ze zijn in ieder geval een geweldige bron van antioxidanten, vitamines en mineralen. Dus als je jezelf goed wilt voeden met echt goede voedingsstoffen én lekker wilt eten, kies dan zeker regelmatig voor aalbessen! Sommigen vinden ze wat zuur, maar daar zijn oplossingen voor. We gaan er hieronder verder op in.
Waar komen rode aalbessen vandaan?
Aalbessen zijn echt zomerfruit. De rode bessen zijn voornamelijk verkrijgbaar van juni t/m augustus.
De rode bessen horen bij de kruisbesfamilie (Ribes) en groeien aan een laagblijvende struik. Je vindt ze voornamelijk in Noord-Europa en Noord-Azië.
Waarom zijn rode aalbessen zo gezond?
Rode aalbessen zijn een gezonde vrucht die veel voordelen biedt. Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van rode aalbessen. Genoeg motivatie volgens ons om ze vaker te eten!
- Ze bevatten veel antioxidanten, die je lichaam kunnen helpen beschermen tegen ziekten.
- Ze zijn een goede bron van vitamine C, wat belangrijk is voor onder andere je immuunsysteem.
- Ze bevatten goede vezels, die kunnen helpen om je stoelgang regelmatig te houden en de spijsvertering te bevorderen.
- Aalbessen hebben ontstekingsremmende eigenschappen, die het risico op ziekten zoals kanker en hartaandoeningen kunnen helpen verminderen.
- Ze bevatten weinig calorieën (51 kcal per 100 gram) en vet, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen die proberen af te vallen of hun huidige gewicht te behouden.
- Ze hebben een hoog watergehalte, waardoor je gehydrateerd kunt blijven.
- Ze zijn een goede bron van kalium, wat belangrijk is voor het behoud van een gezonde bloeddruk.
- Ze bevatten polyfenolen, dit zijn verbindingen waarvan is aangetoond dat ze tal van gezondheidsvoordelen hebben (zie ook deze publicatie).
- Ze hebben een lage glycemische index, wat betekent dat ze geen pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken.
- Ze zijn een goede bron van ellaginezuur, een stof waarvan is aangetoond dat deze kankerbestrijdende eigenschappen heeft (lees ook deze wetenschappelijke publicatie over ellaginezuur).
Laat ik de gezondheidsvoordelen van aalbessen nog iets concreter maken:
- ze helpen bij de genezing van schadelijke UV-straling
- ze zijn goed voor de vorming van rode bloedcellen
- ze verminderen het risico op een beroerte en hartaandoeningen
- ze helpen het immuunsysteem van het lichaam te versterken
- ze werken preventief tegen diabetes type 2
- ze helpen bij het verwijderen van afvalstoffen, overmatige zouten en gifstoffen
- ze zijn effectief bij het verlichten van bepaalde huidaandoeningen, waaronder eczeem en acne
- ze werken preventief tegen tandvleesaandoeningen
- ze helpen mee om koorts te verlagen
Ben je al overtuigd dat het in deze zomerperiode heel goed voor je is om regelmatig een schaaltje aalbessen te eten?
Hoe kun je rode aalbessen eten?
Heb ik al gezegd hoe lekker ze zijn? Ik vind ze in ieder geval heerlijk!
Natuurlijk kun je ze zo gewoon eten. Rits de besjes met een vork van het steeltje af. Even goed afspoelen en dan lekker van genieten. Veel mensen eten de rode aalbessen het liefst met wat met suiker. Dat is natuurlijk een beetje zonde. Een goed alternatief is dan om het met wat yoghurt of kwark te eten, of erythritol te gebruiken als gezonde (en lekkere) suikervervanger.
Hoe kun je nog meer deze rode besjes eten?
- Voeg ze toe aan je ontbijtgranen of havermout.
- Mix de aalbessen in een zomerse salade.
- Maak een gezonde smoothie met rode bessen, yoghurt en en een scheutje honing.
- Serveer rode bessensaus bij gegrilde kip of vis.
- Bak rode aalbessen in gezonde taarten, muffins of brood.
Bekijk ook ons recept voor een smoothie met rode bessen en perzik.
Waarom heet een aalbes een aalbes?
De meningen verschillen wat, maar over het algemeen wordt aangenomen dat ‘aal’ een verwijzing is naar bier. Vroeger werden de rode bessen namelijk gebruikt om bier van te maken. Denk dan aan het Duitse woord ‘Ale’.
Een tweede mogelijke verklaring die ook wel aan het woord aalbes wordt gegeven is dat het afkomt van het woord ‘alant’ (wortel). Toch vinden onderzoekers dit minder waarschijnlijk.
Allerlei verklaringen waarom de naam van rode bessen, aalbessen is, kun je hier lezen.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Zijn rijstwafels ongezond? - 2 december 2024
- Wat je kunt doen als jij en je partner later in het leven uit elkaar gaan - 1 december 2024
- Tips van Dokter Tamara: zo verbeter je je vitaliteit met echt eten - 27 november 2024
Laat een reactie achter