84% van de volwassen Nederlanders drinkt koffie. Deze koffiedrinkers drinken gemiddeld 180 liter koffie per jaar. Met getallen van deze orde van grootte is de vraag op zijn plaats of al dat koffiedrinken geen kwaad kan.
Koffie ongezond?
Traditioneel leeft bij sommige mensen de perceptie dat koffie ongezond is. Vroeger werd wel beweerd dat het negatieve effecten op het hart had en hartpatiënten werd dan ook aangeraden te stoppen met koffiedrinken. Zulke beweringen waren echter op weinig feiten gestoeld en twee langlopende studies hebben dan ook niet een dergelijke relatie tussen koffieconsumptie en gezondheidsklachten kunnen vinden.
Omgekeerd verband
Sterker nog, uit die studies kwam een omgekeerd verband naar voren. Zo meldde een studie uit 2012 in the American Journal of Clinical Nutrition dat koffie remmend werkt op diabetes.
Ook op de lever lijkt koffie juist een positieve uitwerking te hebben. Studies rapporteren dat mensen met een vette lever na frequent koffiegebruik juist betere leverwaarden laten zien.
Ook bij mensen die levercirrose hebben, hetgeen onomkeerbaar is, is aangetoond dat koffieconsumptie in ieder geval een verlaagd risico op leverkanker heeft. Leverkanker is een mogelijke complicatie van levercirrose. Naast bovengenoemde voordelen helpt koffie verder tegen Alzheimer en sommige kankers.
Extra gezond: biologische koffie
Hoewel in de onderzoeken niet per se biologische koffie is getest, is het aannemelijk dat biologische koffie nog gezonder is. Biologische koffie komt immers van koffieplanten die niet zijn behandeld met synthetische meststoffen of blootgesteld zijn aan pesticiden, waardoor er in tegenstelling tot bij normale koffie geen toxicologische reststoffen zijn achtergebleven. Deze komen dus niet het lichaam binnen en dat is – natuurlijk – positief.
Onnodig om te zeggen: naast de voordelen voor het lichaam, is biologische koffie duurzamer en dus beter voor het milieu.
Zijn er dan geen nadelen?
Die zijn er wel degelijk. Het adagium “geniet, maar drink met mate” is dan ook niet alleen van toepassing op bier, maar ook zeker op koffie. Dit heeft alles te maken met het bestanddeel cafeïne, het stofje waar koffie en bekend staat en wat je ’s ochtends wakker maakt.
Cafeïne
De meeste gezondheidsdiscussies omtrent koffie gaan uiteindelijk over de vermeende ongezondheid van cafeïne. Een paar aangetoonde nadelen zijn: hartkloppingen, een stijging van de bloeddruk en slapeloosheid. Ook schijnt een teveel aan koffie-inname voor sommige mensen het darmslijmvlies te kunnen beschadigen.
De onderzoekers en voedingsdeskundigen zijn niet helemaal duidelijk en eensgezind, maar ruwweg wordt aangeraden om de koffieconsumptie te beperken tot 3 bakjes per dag. Mocht je nu een drukke zakenman of – vrouw zijn en menen dat koffie een echte carrièrehelper is en je meer dan 3 bakken koffie nodig hebt per dag, dan wil dat natuurlijk niet meteen zeggen dat je in acuut levensgevaar verkeert.
Maar zoals gezegd is het dan wel verstandig om eens na te denken om dit rustig af te bouwen. Er zijn mensen die helemaal geen koffie drinken, dus het lichaam heeft het feitelijk niet écht nodig.
Laat een reactie achter