Onlangs zijn wij verhuisd en als dank voor alle toppers die hebben geholpen, heb ik voor alle dames een high tea georganiseerd. Ik vond het leuker om een gezellige middag samen te hebben dan een bon/cadeau te geven als dank, en natuurlijk vind ik het ook onwijs leuk om in de keuken lekkere dingen te gaan koken en bakken.
Ik heb daarom zoveel mogelijk zelf gemaakt, uiteraard (bijna) allemaal gezonde zoete en hartige hapjes met biologische ingrediënten. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt met alle hapjes die ik gemaakt heb voor de high-tea:
Zoete hapjes
Carobe kokos balletjes
Ingredienten:
– 40 g dadels
– 20 g walnoten
– 2 tl carobepoeder
– 1 el kokosmeel
– scheutje vanille
– 2 el kokosrasp
Bereiding:
Vermeng de dadels en de walnoten in een keukenmachine op de hoogste stand. Voeg er evt een klein beetje water bij zodat de dadels sneller fijn worden. Voeg dan het kokosmeel, de vanille en de carob poeder toe. Zet de keukenmachine aan en vermaal het tot het een stevige structuur krijgt. Maak balletjes van het deeg en rol deze door de kokos rasp heen.
Pure pindarotsjes
Ingrediënten:
– 75 gram ongezouten pinda’s
– 50 gram pure chocolade (> 85%)
Bereiding:
Smelt de chocolade au bain marie. Als de chocolade gesmolten is voeg je de pinda’s erbij. Roer alles door zodat alle pinda’s bedekt zijn met chocolade. Leg een stuk bakpapier op het aanrecht. Pak een lepel en schep kleine hoopjes pinda’s uit de kom en leg deze op het bakpapier. Laat ze 2/3 uur bij kamer temperatuur drogen of droog de ongeveer 1 uur in de koelkast.
Chocolade cupjes
Ingrediënten:
150 g pure chocolade >85%
– 10 g pecan noten
– 10 g walnoten
– 10 g witte amandelen
– 10 g bruine amandelen
– 10 g hazelnoten
– 10 g cashewnoten
– 10 g gedroogde aardbeien
– 5 g gedroogde papaya
– 5 g gedroogde meloen
– 5 g pompoenpitten
Bereiding:
Smelt de chocolade au bare Marie. Hak ondertussen de amandelen, walnoten, hazelnoten, pecan noten en de cashewnoten. De noten doe je in een pan en bak je licht aan (ongeveer 2 minuten). Je snijd de aardbeien, papaya en meloen ook in kleine stukjes. Je doet de noten en het gedroogde fruit bij elkaar in een bak, meng alles even door elkaar. Als de chocolade gesmolten is vul je de bodempjes van een cupcake vormen met een klein laagje chocolade. Vervolgens strooi je over alle cupjes wat gehakte noten/fruit. Laat ze voor een half uurtje afkoelen op kamer temperatuur.Je kunt zelf bepalen welke noten of welk gedroogde fruit je gebruikt! Door te variëren krijg je onwijs lekkere combinaties!
Aanvulling
Ik moet eerlijk bekennen dat je op de foto’s ook enkele ongezonde snacks ziet:
- Nougat met vruchten (Gekocht bij de Action)
- Karamel zeezout chocolade (Fairtrade, gekocht bij de Action)
- Chocolade truffels (Action)
Er komt binnenkort een heerlijke recept online om zelf karamel truffels met zeezout te maken!
Het liefst maak ik uiteraard alles zelf.
Hartige hapjes
Wraps met kipfilet
Dit zijn tortilla wraps, belegd met heksenkaas, blaadjes sla van een krop sl en, lente ui. En dit opgerold.
- Home made tortilla’s
Ingrediënten voor 4 tortilla’s:
– 125 ml water
– 300 g speltbloem
– 1 el olijfolie
Bereiding:
Meng de bloem met het water tot een goed kneedbaar deeg. Maak er een bal van en leg hem in een kom, maak een theedoek nat en wring hem goed uit. De theedoek leg je eroverheen en je laat het deeg zo even 30/60 minuten rusten. Als de tijd verstreken is maak je er 4 ballen van. Je strooit wat bloem op je werkblad en rolt de ballen 1 voor 1 uit met een deegroller. Als je een ronde vorm heb gecreëerd smeer je beide kanten in met een beetje olijfolie (dit kun je het beste doen met een spatel). Bak de tortilla’s ongeveer 1,5 minuut per kant aan, niet langer anders worden ze te droog. - Heksenkaas zelf maken
Hier vind je het recept voor heksenkaas
Wraps met tonijn
Gemaakt van zelfgemaakte tortilla wraps, porselein en tonijnsalade.
- Tonijnsalade
Ingrediënten:
– 1 blikje tonijn
– 2 el belze majoneis
– 2 augurken
– 1 tl dille
Bereiding:
Snijd de augurken in kleine blokjes. Laat het water in de tonijn uitlekken en doe deze in een kom. Voeg de majoneis, de augurken en de dille toe. Meng alles goed door elkaar en klaar is je tonijn salade. Als je houd van een wat smeuïge salade kun je dit evt met een staafmixer nog ‘purperen’.
TIP: Een derde van een appel erdoor is ook erg lekker, dit maakt de salade net wat frisser!
Zalmcocktail met romige dille mouse
Ingredienten:
– 200 g gerookte zalm
– 200 g roomkaas
– 1 el dille
– 10 takjes zeekraal
– fetakaas
Bereiding:
Meng de roomkaas met de dille in een kom, zorg ervoor dat de dille verdeelt word over alle roomkaas. Schep dit in een spuitzak en verdeel het over de 6 glaasjes. Snijd de zalm in kleine stukjes en verdeel dit over de romige dille saus. Je verkruimeld een klein stukje feta en strooit deze over de zalm. Als laatste was je de zeekraal, deze hak je in kleine stukken en verdeel je over de zalmcocktail samen met een beetje extra dille.
Ik heb hierbij geen zeekraal gebruikt maar geroosterd zonnebloempitten! (Ik was vergeten zeekraal te halen)
Ei met gekarameliseerde ui
Ingredienten:
– 3 eieren
– en halve courgette
– 6 tl home made cocktailsaus
– 5 takjes bieslook
– 3 uien
Bereiding gekaramaliseerde ui:
Snijd alle uien in grove stukken. Verhit de olijfolie in de pan. Als de olie heet is voeg je de uien erbij. Bak ze 5 minuten op een hoog vuur, blijf erbij en roer goed door. Hierna zet je het vuur laag en laat je de uien ongeveer 40/50 minuten opstaan. Roer het regelmatig door en blijf er vooral de laatste 10 minuten bij want het kan heel snel verbranden.
Bereiding;
Was de courgette en rasp deze vanaf de voorkant. Leg de ‘courgette rasp’ in een kom en voeg de eieren hierbij. Meng alles goed door met een (hand)garde/vork. Verwarm wat kokosolie in een pan. Giet de ‘courgette omelet’ in de pan. Bak deze aan beide kanten in ongeveer 5/7 minuten bruin. Pak een spatel en hak het ei aan stukken, het moet eruit komen te zien als een roerei. Verdeel het courgette ei over de amuse glaasjes. Vervolgens verdeel je per glaasje 1 tl cocktailsaus. Als de gekaramaliseerde uien afgekoeld zijn verdeel je deze over de cocktailsaus. Was de bieslook en hak deze in kleine stukjes, strooi deze bovenop de eicocktail met gekaramaliseerde ui.
- Hoe maak je de cocktailsaus?
Ingredienten:
– 2 el mayonaise (Belze mayoneis)
– 3 tl ongezoete tomatenketchup (Ekoplaza of zelfgemaakt)
– 1 tl paprika poeder
– 2/3 scheutjes chayennepoeder
Bereiding:
Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom, bewaar de cocktailsaus in de koelkast.
Stokbrood met brie, walnoten en honing
Ik heb wit stokbrood gebruikt, maar je kunt natuurlijk nog beter kiezen voor een spelt of volkorenstokbrood. Deze heb ik belegd met een plakje brie, een lepeltje honing en een walnoot.
Komkommer en wortel, met humusdip
- Humus
Ingrediënten:
– 200 gr kikkerewten
– 2 teentjes knoflook
– 4 el tahin pasta
– 1 el citroensap
– 3 el olijfolie
– 1 tl komijn
– een scheutje zwarte peper
Bereiding:
Giet de kikkererwten af, gooi het vocht niet weg! Maal de kikkererwten met 2 eetlepels water fijn tot een zachte massa. Voeg nu 4 eetlepels tahin, de grof gehakte teentjes en de citroensap toe en maal alles nogmaals goed door elkaar. Je voegt als laatste de olijfolie, de komijn en de zwarte peper toe en maalt dit nog kort door elkaar.
Seitan broodjes
Te koop bij Ekoplaza.
Thee en drankjes
Thuis heb ik een ruim assortiment aan thee, deze heb ik er uiteraard (bijna) allemaal bijgelegd. Ik had ook verse munt blaadjes en gember schijfjes (mijn favoriet).
De andere soorten thee waren;
- Kamille, brandnetel, lindebloesem, munt (Ekoplaza)
- Life in balance, Mindspace, Heart center calm (Hari tea, Ekoplaza)
- Rooibos, groene thee en verschillende vruchten thee.
Ook heb ik hiernaast nog vers geperst groente/fruit sap geserveerd. Dit heb ik in kleine glaasjes gedaan omdat je anders wel heel veel groente en fruit nodig hebt.
- Bieten-perensap (recept werk ik nog uit voor jullie!)
- Wortel-appelsap (uit de sapcentrifuge)
Ingrediënten:
– 2 grote winterpenen
– 1 appel
– 2 sinaasappels
– 1 tl vers geperst citroensap
Bereiding:
Was de wortels en rasp deze. Snijd ze in kleine stukjes. Was de appel, snijd deze in vieren en verwijder het klokkenhuis. Halveer de sinaasappels en pers deze uit. Vul het glas alvast met de sinaasappelsap en de citroensap. Zet de sapcentrifuge aan en pers de wortels en de appels uit.
En nog meer
Ik hoop dat ik jullie een beetje heb geïnspireerd welke zelfgemaakte hapjes je kunt gebruiken bij een gezonde high tea. Ik had nog zoveel meer inspiratie maar ik kan natuurlijk niet alles maken, vandaar dat ik hieronder nog een lijstje zet met hapjes die ook erg leuk zijn om te gebruiken:
- Gevulde dadels
- Stukjes karamel zeezout cheesecake
- Chocolade met sinaasappel snippers
- Stokbroodjes met zalmsalade, eiersalade
- Gevulde courgette rolletjes
- Emmertje groente (reepjes van komkommer, wortel, paprika, bleekselderij) met verschillende soorten groentespread (bieten, pompoen, broccoli enz.)
- Verse fruit smoothies
Liefs,
Annemiek
Laatste berichten van Annemiek Eekelder (toon alles)
- Recept voor vegan broodje, sandwich gegrilde paprika - 28 oktober 2017
- Pastasalade met tonijn - 21 oktober 2017
- Recept voor komkommernoodles - 12 juli 2017
Laat een reactie achter