Wij vinden het erg leuk dat we een recept mogen delen uit het boek Bakken met Haver van Natascha van der Stelt. Enkele dagen geleden hebben jullie een boekverslag van dit leuke bakboek kunnen lezen. Dan weet je ook dat alle recepten van Natascha niet alleen tarwe- en suikervrij zijn, maar ook vrij van allerlei andere zoetstoffen.
Dit is een recept voor Totally-nutskoekjes! Notenkoekjes, geheel suikervrij, die je maakt met notenpasta en havermeel. Absoluut een gezonde keuze!
Natascha schrijft het volgende:
Anders dan de naam doet vermoeden, is het helemaal niet gek om deze koekjes te bakken als je trek heb in een stevig tussendoortje of op zoek bent naar een compacte meeneemlunch. Noten, heel veel noten, in de vorm van notenpasta vormen het belangrijkste ingrediënt van de koekjes.
De notenpasta kun je eenvoudig zelf maken door een combinatie van je favoriete noten fijn te malen in de keukenmachine. Laat de machine draaien tot de noten een smeuïge pasta zijn geworden.
Mocht je geen keukenmachine hebben, dan niet getreurd, want biologische winkels en supermarkten verkopen ook verschillende soorten notenpasta.
Ingrediënten voor 12 koekjes:
- 200 gram notenpasta zonder suiker en zout
- 2 eieren
- 100 gram havermeel
- 1 theelepel vanillepoeder
- snufje zout
- 75 gram gedroogde abrikozen, in stukjes geknipt
Hoe maak je deze koekjes klaar?
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier of een siliconen bakmat.
Meng in een kom de eieren met de notenpasta tot een smeuïge massa.
Meng in een andere kom havermeel, vanillepoeder en zout. Schep deze droge ingrediënten door het notenpastamengsel. Roer het geheel goed door met een pollepel.
Voeg de gedroogde abrikozen toe en meng ze door het deeg. Kneed het deeg door, tot de abrikozen evenredig verdeeld zijn en het meel en het notenpastamengsel goed gemengd zijn. Het deeg is stevig en voelt vettig aan.
Verdeel het deeg in 12 bolletjes. Druk ieder bolletje plat op de bakplaat. Versier desgewenst ieder koekje door er met een koekstempel een motief in te stempelen.
Bak de koekjes ongeveer 20 tot 25 minuten tot de bovenkant lichtbruin is. Het is normaal dat de koekjes schuimen; dit is het vocht uit de notenpasta. De koekjes zijn klaar als het meeste schuim is weggetrokken. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
Inspiratie
Meer van dit soort heerlijke recepten vind je in het boek Bakken met Haver. Lees hier ons boekverslag.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Inge zegt
Ow, ow, ow, wat krijg ik weer zin om te gaan bakken met zo’n recept. Hopelijk is het morgen minder warm zodat de oven aan kan.