We trekken ‘m dagelijks open en halen er ons verse eten uit. Maar wat is nu het belang van een goede koelkast? We hebben even gekeken naar wat het belang is en hoe je de koelkast het beste in kunt delen.
Belangrijkste voordeel van een goede koelkast is dat je het eten langer kunt bewaren. Je hoeft minder weg te gooien en je zult minder snel ziek worden.
Eten kan bederven door:
- ontstaan van uit een microbiologisch proces, waarbij bacteriën, schimmels en gist producten aantasten
- chemische processen, de verkeerde combinatie van meerdere stoffen. Denk aan het bruin worden van een appel
- fysische ontwikkelingen, hierbij verandert de structuur, zoals bijvoorbeeld het laagje vocht op kwark of het uitdrogen van fruit
Door je ogen, neus en smaak te gebruiken kun je snel zien of iets bedorven is of niet. Je hebt het niet altijd in de gaten. Zo worden er ieder jaar ongeveer 700.000 mensen ziek (bron voedingscentrum.nl). Dat is meestal de kwetsbare groep, zoals zwangere vrouwen, kinderen en ouderen.
Gekoeld bewaren
Staat er op een verpakking ‘Gekoeld bewaren’, dan moet je het in de koelkast bewaren. Hoe lager de temperatuur in de koel- of vrieskast, hoe minder snel bacteriën kunnen groeien. Hou er rekening mee dat het onder in de koelkast kouder is dan boven in. En de groentela is weer iets warmer, doordat er geen ventilatie in komt. In de deur is het nog warmer.
Wat bewaar je waar in de koelkast?
- Bovenin de koelkast; producten in een pot, zoals olijven, tomaten, augurken
- Midden in de koelkast: klikejes en kaas
- Onderin de koelkast; vlees en vis
- In de groente la: groente en fruit
- In de deur: boter, eieren, sauzen en drinken
Verder speelt de luchtvochtigheid ook nog een rol in het bewaren van voedingsmiddelen. Uitdrogen gaf ik al eerder aan als een van de mogelijkheden tot bederf. Hoe lager de temperatuur, hoe minder luchtvochtigheid in de koelkast. Je kunt zelf het beste een product met een hoge vochtigheid bewaren in een aparte doos.
Denk aan aparte bewaardozen voor vleeswaren en kaas. Eieren kun je het beste in z’n originele doos bewaren.
Ook voor de horeca
Deze adviezen gelden natuurlijk niet alleen voor thuis, zeker in de horeca is een goede horeca koelkast van groot belang! Zeker op sommige plaatsen waar veel verschillende mensen werken of helpen (denk aan verenigingen) is een goede koelkast en inrichting van groot belang. Dan weet je niet altijd hoe oud een product is, dus dan kan het helpen om een goede duidelijke indeling te maken.
Bij een kleine vereniging of lunchroom is het soms juist van belang om een professionele koelkast te kopen. Het kan ook extra uitstraling geven, doordat de koelkast een glazen deur heeft.
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter