We piekeren, denken te veel na, vinden onszelf best belangrijk eigenlijk, we worden gek door emoties, we zijn kritisch op onszelf…. Waarom?
De Amerikaanse bekende comédienne Ruby Wax laat zien hoe we als mensen allemaal worstelen met dezelfde thema’s. Dit doet zij op humoristiche wijze, maar ook met diepgang, in haar nieuwste boek ‘De mens, een handleiding‘.
Een andere kijk op jezelf
Als er één boek is dat ontnuchterend werkt op je eigen ‘sores’, dan is dit boek het wel. Ruby bekijkt de mens vanuit de neurowetenschap én het Boeddhisme. Dit doet ze samen met twee vrienden; de monnik Gelong Thubten en de neurowetenschapper/klinisch neuroloog Ash Ranpura.
Het gaat over cellen die veranderen, neuronen, evolutie en het brein. Saai? Helemaal niet. Het is juist ontzettend goed leesbaar en interessant. Dat komt mede door de eigenzinnige en humoristische wijze waarop Ruby alles vertelt en de korte interviews over bepaalde thema’s met Thubten en Ash.
Ruby heeft zelf aanleg om snel depressief te worden. Daarom heeft zij zich verdiept in ‘de mens’ en uiteindelijk een master in mindfulness aan de Universiteit van Oxford behaald.
We hebben maar weinig invloed op wat we doen
We bestaan uit cellen die zich steeds vernieuwen. We vormen daarnaast een soort spinnenweb van neuronen, die eindeloos veel signalen afgeven in je lichaam. Je bent je er nauwelijks van bewust. Dan heb je nog te maken met genen en oerinstincten.
In feite ben je zelfs niet meer de persoon die je 20 jaar geleden was. Alle cellen hebben zich al vernieuwd… Gedachten en emoties zijn ook niet typisch jij. Al denken we wel dat wij centraal staan in het leven (egocentrisch). In feite worden onze gedachten en emoties gevormd door allerlei fysieke processen. Waarbij de negatieve emoties beter blijven hangen helaas….
Lichaam en geest reageren voortdurend op negatieve gebeurtenissen, maar minder op geluk. Wel jammer natuurlijk: als je gelukkig bent, heb je dat nauwelijks in de gaten, maar als je gewond bent, kun je nergens anders aan denken. (citaat van neurowetenschapper Ash op pagina 68)
Mindfulness
In het boek speelt mindfulness een grote rol. Zowel Ruby, de wetenschapper als de Boeddhistische monnik zien de voordelen van mindfulness als je stress en depressieve gevoelens wilt verminderen en je gelukkiger wilt voelen.
Achterin het boek staan daarom heel veel mindfulness-oefeningen die gekoppeld worden aan de thema’s uit het boek. Zoals oefeningen die helpen bij:
- verslaving (allerlei soorten)
- relaties
- kinderen
- lichaam (bijvoorbeeld bij pijn)
- gedachten
Zowel de monnik Thubten als Ruby Wax geven specifieke mindfulness-oefeningen rond bepaalde thema’s. Ik vind de oefeningen heel praktisch. Ze zijn door iedereen goed uit te voeren.
Indeling boek
Het boek De mens, een handleiding, bestaat uit 12 hoofdstukken:
- Evolutie
- Gedachten
- Emoties
- Het lichaam
- Compassie
- Relaties
- Seks
- Kinderen
- Verslaving
- De toekomst
- Mindfulnessoefeningen
Het boek lees je bijna als een roman. Het is makkelijk leesbaar en ik vloog door de pagina’s heen. Ik ben zelf al langer geïnteresseerd in deze kijk op onze gedachten (piekeren, emoties, enzovoort). Het helpt mij om om te gaan met moeilijke situaties en te relativeren. Zonder dat ik die emoties wil wegdrukken, maar ik kan wel beter op een afstandje naar mezelf kijken wat er nu gebeurt. En daardoor me sneller over iets heen zetten.
Ruby Wax zal met dit boek veel mensen helpen die anders naar zichzelf willen kijken. Zeker mensen met zelfcompassie die hun problemen willen aanpakken, zullen veel aan dit boek hebben. Want dat staat wel centraal, je moet het zelf doen. Je kunt niet steeds met een vingertje naar een ander wijzen en hopen dat die ander jouw problemen oplost.
Verder gewoon leuk om te lezen, een leerzaam en humoristisch boek met handige tips over mindfulness. Een goed boek tegen piekeren!
Praktische informatie
Titel: De Mens een handleiding
Ondertitel: met behulp van een neurowetenschapper en een boeddhistische monnik
Auteur: Ruby Wax
Uitgeverij: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv
ISBN: 978 90 00 36110 6
Aantal bladzijden: 283
Prijs: 19,99
Te koop bij de boekhandel en oa Bol.com (zie inkijkexemplaar)
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter