Door de mode bepaald
Behoefte aan voeding wordt door het lichaam zelf aangegeven door het gevoel van trek, honger en een verzadigd gevoel. Dus dit zou de hoeveelheid die we eten moeten bepalen, net als de voedingsmiddelen waar we ons goed bij voelen. Kunnen we dat nog of zijn we niet meer gewend om te luisteren naar ons lichaam omdat we gewend zijn om hypes te volgen en daardoor ons eigen gevoel blokkeren?
Gelukkig zijn er in de natuurgeneeskunde voldoende middelen die erbij helpen om weer dichter bij onze eigen natuur te komen door middel van bewustwording van onze blokkades.
Dus eigenlijk is gezond eten niet iets wat door de mode bepaald zou moeten zijn, maar iets wat het gezond verstand wil.
Eten met je gezonde verstand
Van huis uit heb ik meegekregen om te eten volgens de seizoenen, omdat we aten wat de moestuin ons gaf. Seizoensgroenten geven ons de voedingsstoffen die we in die periode goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld warme groenten in de winter en lichte koele groenten en fruit in de zomer. Laat je inspireren door de seizoenen, in combinatie met een dosis gezond verstand. Gevarieerd eten, niet elke dag vlees, weinig zoet en zout. Gelukkig ben ik dol op groente en fruit.
Wat betekenen de verschillende seizoenen eigenlijk, en welke groenten en fruit horen daarbij?
Lente
De periode om weer te ontwaken, tijd voor nieuwe dingen, meer naar buiten gericht. Door het lentezonnetje voel je weer de energie toenemen. Tijd voor fijne bladgroenten die de frisse nieuwe groei en het ontwaken van de natuur vertegenwoordigen. Groenten die daar goed bij passen zijn bijvoorbeeld: snijbiet, spinazie, sla, verse peterselie, aardappels, andijvie, asperges, bietjes, bospeen, bosui, brandnetels, peultjes, rabarber, radijs, tuinkers en spitskool.
Zomer
Het is warm, we leven vooral buiten (dan zijn we opeens meer een buitenmens). De zon geeft ons energie, om veel werk te kunnen verzetten. Hierdoor hebben we niet zo’n behoefte aan warme groenten, maar vooral aan frisse groenten en fruit.
Groenten die daar goed bij passen zijn bijvoorbeeld: broccoli, bloemkool, aubergine, sperziebonen, tuinbonen, snijbonen, courgette, doperwten, komkommer, sla, worteltjes en paprika. In de zomer is er ook volop fruit, zoals aardbeien, appels, peren, meloen, pruimen.
Herfst
De tijd van oogsten, trots te zijn op de resultaten die behaald zijn en te vieren wat we bereikt hebben. Vier het leven dus! Groenten (ook al weer de warmere groenten) die daar goed bij passen zijn bijvoorbeeld: wortelen, zoete aardappelen, uien, andijvie, bieten, bleekselderij, broccoli, kool, pastinaak, pompoen en schorseneren.
In de herft is het tijd voor het oogsten van kruiden en specerijen zoals gember, pepers en mosterd.
Herfstfruit: appels, druiven, peren, pruimen en bramen.
Winter
We trekken we ons wat meer terug, is er tijd voor rust en innerlijke groei. Tijd om de balans op te maken. In de winter heb je meer behoefte aan warme groenten,
Groenten die daar goed bij passen zijn bij voorbeeld: wortelen, aardappelen, uien, knoflook, rode bietjes, knolselderij, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rammenas, schorseneren, spruitjes, veldsla, wilde spinazie, winterpostelein, winterwortel, boerenkool en witlof.
Luister naar je eigen bioritme, leef met de seizoenen, eet bewust, bouw periodes van rust in en maak regelmatig de balans op van je leven.
Appels zijn ook seizoengebonden
Maar wel het hele jaar verkrijgbaar. Gelukkig maar, want ik ben er dol op en dat appeltje voor de dorst is een bron van gezondheid. Een veelzijdige vrucht en gezond tussendoortje met vele goede eigenschappen (De appel als bron van gezondheid, G.A. Ulmer).
Verantwoord tussendoortje
Een appel is zeer geschikt als tussendoortje. Ik zorg daarom ook altijd dat ik er eentje bij me heb naar mijn werk. Een appel bevat weinig calorieën en zorgt al snel voor een gevoel van verzadiging omdat hij zo sterk uitzet in de maag. Niet onbelangrijk zijn de vitaminen, mineralen en sporenelementen. Vruchtensuiker uit appels levert direct energie, zonder extra belasting. En tot slot het suikeralcohol sorbiet dat een laxerende werking heeft.
“Wie wil afvallen, neemt voor het eten een appel, dat neemt de grootste trek weg en helpt zo de calorieën beperken”.
“An Apple a day keep the doctor away”
Goed humeur
Depressie wordt veroorzaakt door te weinig vitamine C en E, veroorzaakt door te weinig zuurstof in het bloed. Appels helpen de zuurstoftoevoer te vergroten, in combinatie met de juiste ademhaling.
Bij vermoeidheid en concentratiestoornissen: eet een appel. De koolhydraten, vruchtensuiker en druivensuiker zorgen snel voor nieuwe energie omdat ze gemakkelijk in het lichaam worden opgenomen.
Bachbloesem Crab Apple
Dit is de reinigende remedie voor zowel lichaam als geest. Helpt bij een negatief zelfbeeld (omdat je baalt dat je teveel gegeten hebt) of helpt jezelf te reinigen van negativiteit uit je omgeving. Maar ook voor mensen die dwangmatig hun huis schoonmaken of een andere dwangneurose hebben.
Werking bloesemremedie: Helpt om jezelf te accepteren zoals je bent, een positief beeld van jezelf te krijgen en op een ontspannen manier in het leven te staan.
Een gezonde geest in een gezond lichaam!
Laatste berichten van Jolanda Huijsmans (toon alles)
- Zijn bachbloesems onzin, of het proberen waard? - 19 maart 2020
- Hoe kunnen Bachbloesems helpen met beter slapen? - 26 februari 2020
- Lucht zuiveren in je huis - 11 december 2019
Laat een reactie achter