Vrouwen zijn minder sterk, minder intelligent en minder technisch dan mannen. Of toch niet?
In de wetenschap heersen hardnekkige vooroordelen over vrouwen. Maar is die wetenschap niet al jaren gedomineerd door mannen, waardoor vrouwen uitgesloten werden?
Angela Saini ontmaskert vele ingesleten ‘waarheden’ over vrouwen als vooroordelen en mythen. Dit doet ze met wetenschappelijk bewijs & mooie voorbeelden. De wetenschappelijke bewijzen haalt ze uit:
- neurowetenschap
- psychologie
- geneeskunde
- antropologie
- evolutiebiologie
Nou voor mij heeft zij bewezen, dat zij zeker intelligent is! Sekseverschillen zouden alleen bestaan door cultureel bepaalde verschillen. Best interessant om in te duiken, toch? Ik zag tot toch echt anders…
Vrouwen leven langer dan mannen
Onderzoek aan de University of Adelaide hebben in 2014 aangetoond dat meisjes baby gezonder zijn, doordat deze placenta van meisjes zich anders gevraagd om de weerstand tegen infecties te verhogen. Niemand begrijpt waarom…
Deze grotere overlevingskans zou de rest van haar leven gehandhaafd kunnen blijven. De onderzoekers hebben gespit in allerlei databases om te kijken hoe de gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen zich door de eeuwen heen was. Rond 1800 werd de vrouw gemiddeld al ouder dan de man.
Kwam dat door sociale oorzaken? Volgens de onderzoeker Austad is de oorzaak te vinden in lichamelijke eigenschappen. Maar wat het precies is, dat weet hij nog niet. Er zijn veel onderzoeken door de eeuwen heen gedaan over de verschillen tussen mannen en vrouwen, maar dit antwoord is nog niet gevonden.
Van deze vraag gaat het boek door naar het volgende hoofdstuk: zijn mannen en vrouwen bij de geboorte niet alleen fysiek anders, maar denken ze ook anders?
Vanuit heel veel verschillende onderzoeken onderbouwd
Waarin mannen en vrouwen zich van elkaar onderscheiden wordt behandeld. En ja er is een verschil tussen mannen en vrouwen – het boek eindigt rond het nut van de menopauze. Wij, mensen, zijn heel anders dan de meeste diersoorten.
Bij de meeste diersoorten overlijden de vrouwtjes, na de geboorte of nadat hun kroost is opgegroeid. Onze moeders, de oma’s hebben echt nog een actieve rol in de verzorging van kinderen en kleinkinderen. Zo dat er gewerkt kan worden en eventueel nog meer nageslacht kan komen.
Er verandert fysiek behoorlijk wat bij de vrouw na de menopauze. Er zijn allerlei testen gedaan met vrouwen door de menopauze. Dit is niet zomaar. Bij de geboorte krijgen we 1 tot 2 miljoen follikels mee. De meeste zijn al verdwenen bij de pubertijd (dat wist ik niet). In de volgende tientallen jaren verdwijnt de rest. Het betekent dat er geen eitjes meer worden aangemaakt en dat leidt ook tot een dalend hormoonniveau. En daar wil je toch niet aan rommelen?
Boek met aandacht
Het is een boek dat je met aandacht leest. Het is geen ‘flutromannetje’ dat je zo even tussendoor leest. Er is veel aandacht besteed aan vele wetenschappelijke onderzoeken. En dat is wel de waarde van het boek. Dus ga er maar even voor zitten en je wordt een stuk wijzer.
Meer over het boek – Ondergeschikt
Hoe vrouwen over vrouwen ons misleidt en wat we daaraan kunnen doen
Auteur: Angela Saini
Nederlands – Paperback
288 pagina’s | Uitgeverij Have, Ten | maart 2018
ISBN 9789025906344
Prijs 19,99 (9,99 voor e-book)
Te koop bij bol.com, Ako en Bruna
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- Bijzonder recept: grapefruit Gazpacho - 16 oktober 2024
- Paar minuten adempauze op het werk vermindert stress - 6 oktober 2024
- Bosvruchten smoothie - 4 oktober 2024
Laat een reactie achter