Ken je dat gevoel? Je weet dat je nog 101 dingen moet doen, maar je weet eigenlijk niet waar te beginnen. Dus ben je nog een beetje aan het dralen, je pakt nog maar eens koffie en je hebt moeite met beginnen.
Aan het eind van de dag, bekruipt je het gevoel alsof je nog zoveel moet doen en dat je niet genoeg gedaan hebt. De onrust in je hoofd neemt toe…
Dat kan ook anders!
Want met een goede dagplanning heb je ’s avonds een voldaan gevoel, je voelt je tevreden en je kunt rustig slapen. Het maakt je gelukkiger, want je hebt het gevoel dat je je dag nuttig hebt doorgebracht.
Een goede dagplanning is voor bijna iedereen belangrijk. Of je nu een werkdag hebt, thuis bent, studeert, chronisch ziek thuis zit, het maakt niet uit. Je hebt altijd wel iets dat je bereikt wilt hebben, of dat je gewoon moet of wilt doen.
Daarom vind je hieronder 5 gouden tips voor een goede dagplanning. Kijk wat voor jou het beste werkt! En bedenk: ook in het weekend kun je een dagplanning maken!
1 Gebruik je smartphone
De agenda op je smartphone kun je uiteraard gebruiken voor je afspraken, maar je kunt hier ook de dag plannen. Je kunt je dan ook van tevoren laten herinneren dat deze taak er bijna aankomt. Ik heb zelf een iPhone en doe dit regelmatig. De avond daarvoor ga ik dan de planning in mijn telefoon zetten.
Het kan soms wel lastig zijn om de tijd dat iets duurt goed in te schatten. Neem daarom per taak iets meer ruimte. Voordeel is dat je daardoor niet in de problemen komt bij onverwachte gebeurtenissen, zoals een telefoontje, een extra klusjes, of zoiets. Vergeet niet dat je ook tussendoor momenten hebt dat je gaat eten, dat je de hond moet uitlaten, een rustmoment, je mail lezen of wat dan ook (zie de opsomming onderaan).
Als het in mijn telefoonagenda staat, voel ik een soort plicht om het ook echt te doen. Als ik het gedaan heb, verwijder ik de activiteit voor die dag uit mijn telefoon. Je kunt ook je lijst aan het eind van de dag opschonen.
Voordeel is ook dat ik een realistische to-do-lijst heb, want mijn dag is gevuld en ik kan geen wonderen verrichten door nog meer te doen die dag. Zelf zet ik er zowel huishoudelijke klussen in (bijvoorbeeld toilet schoonmaken) als werkgerelateerde dingen. Ondanks dat ik vaak bij ons op kantoor werk, plan ik daarvoor of daarna ook nog wel eens wat taken in die ik in huis gedaan wil hebben. Op dagen dat ik thuis werk, gaat dat nog meer door elkaar.
2 Een goede to-do-lijst ’tekenen’
Je kunt ook gewoon met pen en papier een dagplanning maken. Het beste is om dan een to-do-overzicht te maken zoals ik in de blog uitleg die ik hier eerder over schreef: Maak een einde aan uitstelgedrag. Op de derde afbeelding in deze blog zie je wat ik bedoel. Je schrijft willekeurig de taken voor die dag op een papier en je zet er een rondje omheen. Vervolgens maak je met pijlen een dagvolgorde. Dat laatste is erg belangrijk! Ik doe dat niet zo precies zoals op de afbeelding. Bij mij gaat alles kris-kras door elkaar, de pijlen vliegen alle kanten op. Het werkt voor mij heel goed voor taken op kantoor en Vanessa gebruikt deze werkwijze nu ook vaak.
Belangrijk is dat je niet teveel plant, want je tijd is natuurlijk beperkt. Het gaat er alleen om wat je die dag kunt en wilt doen! Als je iets gedaan hebt, kleur je het rondje in. Lekker duidelijk en motiverend. Tip om met dingen te beginnen die je minder leuk vindt, dan is dat maar gedaan 😉
3 Gebruik een leuke (tweede?) papieren agenda voor je dagplanning
Je hebt één agenda voor je afspraken. Bijvoorbeeld via de agenda in je telefoon. Of een gewone agenda. Je kunt hier in grote lijnen zetten hoe je je dag vult, zodat het duidelijk is:
Werk – huishouden – studie, etc. Geen details. Wel uiteraard je afspraken.
(lees hieronder verder)
In een tweede papieren agenda zet je nu alle taken die je die dag wilt doen. Probeer ook al een tijdsindeling te maken. Daarom is een agenda handiger dan een gewoon schriftje.
Vanessa koopt elk jaar een mooie agenda en die vult zij helemaal met taken. Het ziet er geweldig uit, ze werkt ook nog eens met kleurtjes en reminders.
4 Noteer alles wat je later nog wilt of moet doen
Terwijl je bezig met de uitvoering van je dagplanning, komen er wellicht alweer nieuwe taken voorbij. Of je krijgt ineens een idee wat je ook nog moet of wilt doen. Van een offerte uitbrengen tot een kledingkast uitruimen.
Dat moet meteen uit je hoofd! Dat leidt alleen maar af. Tenzij het natuurlijk heel urgent is, dan moet je er tijd voor vrij maken en iets anders doorschuiven naar morgen. In alle andere gevallen zet je het op een andere lijst. Die lijst kun je ook in je telefoon maken, of in een schriftje (geen losse papieren hiervoor gebruiken, tenzij je ze ophangt!)
Maak drie verschillende lijsten:
- Op kort termijn
- Geen prioriteit, maar moet wel gebeuren
- Wensenlijst
Deze lijsten kunnen je helpen met de dagplanning voor andere dagen. Kijk regelmatig wat je nog moet doen, maar ook wat je wilt doen (wensenlijst). Streep de taken die je nog moet doen wel door en als het onoverzichtelijk wordt, maak je de lijst opnieuw.
5 Zorg voor een goede en efficiënte voorbereiding
Helemaal goed als je nu een goede dagplanning hebt, maar sommige zaken kun je beter goed voorbereiden, anders gaat er onnodig veel tijd verloren op de dag zelf. Iets waar ik ook nog aan moet werken, is de planning voor het avondeten. Het is veel makkelijker als je niet elke dag hoeft te bedenken wat je gaat eten en wat je dan nodig hebt. Je kunt beter 1 of 2x per week een planning maken voor het eten van de komende dagen.
Je zorgt dat je zoveel mogelijk in één keer in huis haalt, zodat je je daar niet meer mee bezig hoeft te houden. Op je dagplanning staat dan alleen nog wat jij/jullie gaan eten die dag en de tijd die je daarmee kwijt bent. Vanessa heeft in een blog geschreven hoe zij dit allemaal doet: gezond eten, begint met een goede planning.
Er zijn andere zaken die je ook vooraf kunt voorbereiden en die veel tijd opleveren. Een paar voorbeelden:
- Bespreken wie/wanneer de kinderen wegbrengt/ophaalt die week
- Bepaalde zaken uitbesteden aan anderen. Voor mijn gezinsleden maak ik ook wel eens kleine takenlijstjes die ze die dag of week moeten doen. En ze mopperen daar nooit over, dat gaat prima. Beter dan als ik iets 3x moet vragen en mij hierover ga ergeren.
- Schrijf meteen de boodschappen op die je nog moet halen als je er aan denkt. Bijvoorbeeld als je de laatste keukenrol pakt, of als de boter bijna op is. Het is meteen uit je hoofd en als je de volgende keer je boodschappen doet, kun je meteen dit lijstje erbij pakken.
- Het bedenken en opschrijven van kledingcombinaties of dit voor de kinderen klaarleggen de avond ervoor.
- Gewoontes aanleren. Net zoals je elke ochtend en avond je tanden poetst. Dat hoeft niet meer op je lijstje, dat is vanzelfsprekend. Zo kun je ook andere gewoontes aanleren, zoals je aanrecht leeg en schoon voor je naar bed gaat. Buikspieroefeningen als je wakker wordt. Je dagplanning maken! Het moet helemaal vanzelfsprekend worden. Ook kan dat iets zijn dat wekelijks terugkomt, zoals planten water geven op dinsdagochtend, of strijken op woensdagavond na het eten.
Wat kun je allemaal op je dagplanning zetten?
Het is natuurlijk ook wel handig om je dagplanning echt goed te maken, anders komt er van alles tussendoor, wat je eigenlijk wel kon verwachten, maar waar je geen tijd voor hebt vrij gemaakt. Je kunt natuurlijk niet alles doen, maar je kunt ook meer doen op een dag dan je denkt!
Wat kan er op je dagplanning gezet worden:
- werkgerelateerde taken
- huishoudelijke taken
- social media
- sociale contacten met gezin, familie en vrienden
- rustmomenten
- lezen (werkgerelateerd of gewoon een boek)
- reistijd
- koken / eten
- studeren (bijvoorbeeld 1 hoofdstuk uit een studieboek)
- e-mails lezen / beantwoorden
- opruimen (wees specifiek wat je wilt opruimen!)
- hobby
- sporten / bewegen
- tanken / auto wassen
- reistijd
- kinderen (ophalen, huiswerk doornemen, naar sport brengen etc).
- boodschappen (online en/of naar de winkel)
- huisdieren verzorgen / uitlaten
- dagplanning maken voor de volgende dag
Je ziet het, genoeg te doen op een dag 😉
En als je een beetje chaotisch bent (in je hoofd), is het heerlijk om op een rijtje te hebben staan, wat je nu echt moet doen die dag. Het zorgt ook nog eens voor veel minder stress.
Veel succes!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter