HAK valt op door hun duurzame statements en hun actieve maatschappelijke houding. Wij zeggen hier vaak dat niets zo gezond is als verse groenten en fruit, maar zijn groenten uit blik of pot dan zo slecht?
Ondanks dat dit absoluut geen gesponsord artikel is, zijn we misschien wel een beetje bevooroordeeld door de proactieve, opvallende missies van HAK. Tijdens de coronaperiode hadden ze mooie een actie voor de voedselbanken. En sinds juni pleit HAK voor ‘Het Groene Normaal’. Dat houdt in duurzame, lokale teeltmethoden, kortere aanvoerketens, en een meer plantaardig eetpatroon waarin groenten en peulvruchten uit het seizoen de hoofdrol spelen. De slogan is daarom ook: Plantaardig en lokaal, dat wordt het Groene Normaal! (bron)
> Ook interessant om te lezen: groenten en fruit met veel vitamine C
Nutri-Score
Naast het pleidooi voor meer groenten in ons eetpatroon is HAK ook een voorstander van de door de overheid geïntroduceerde Nutri-Score. Dit is een onafhankelijk voedingskeuzelogo die je op steeds meer producten in de supermarkt zult vinden. Het helpt ons om gezondere keuzes te maken. Overigens gaat de Nutri-Score uit van de Schijf van Vijf. HAK is de eerste in Nederland die heeft toegezegd de Nutri-Score op haar producten te gaan vermelden.
Hoe gezond is het om te kiezen voor groenten uit een potje?
We blijven een voorstander van verse groenten, maar we zijn ook realistisch en praktisch. Het is gewoon super handig om een voorraadje groenten in pot in huis te hebben. Sommigen groenten zijn wel erg makkelijk als je het zo kunt gebruiken, denk aan rode kool, of aan bonen (ik vind jonge veldertjes/kapucijners uit pot echt heerlijk!).
De groenten in een pot worden snel verwerkt en zo behouden ze grotendeels hun voedingswaarde.
Bij HAK houden ze rekening met seizoensgroenten. De groenten van HAK worden in het seizoen geoogst en daarna door middel van hitte (en vacuüm) houdbaar gemaakt in glazen potten. Dat gaat met een soort wecktechniek. Doordat het al verhit is, kan het zijn dat de groenten er al gekookt uitzien, zoals bijvoorbeeld de pott en spinazie en boerenkool.
Extra toevoegingen in potten met groenten
Er is kritiek op de toevoeging van zout en suiker in potten groenten. Je moet ook goed op de etiketten kijken of dit extra is toegevoegd. Per merk en per soort groenten kan dit verschillen, evenals de hoeveelheid. Bij bepaalde groenten is de kans op toegevoegde suikers erg klein, zoals bij sperziebonen. Bij rode kool is de kans juist groot op toegevoegde suikers.
Waarom voegt men suiker toe aan een pot groenten? Dat heeft vooral met de smaak te maken. Veel mensen vinden de groenten dan smakelijker. Dat kun je natuurlijk ook zien als gewenning en je kunt leren hoe je je groenten op een andere manier -smakelijk- kunt bereiden. Gelukkig zie je nu steeds meer groenten in pot zonder suiker. Je kunt ook bijvoorbeeld rode kool met appel zonder suiker kopen van HAK. Sommige groentes hebben potten mét en zonder suiker, bijvoorbeeld bieten en rode kool. Let dan op het speciale etiket:
Assortiment HAK groenten zonder suiker:
- Rode bieten (sticks)
- Rode kool met appel
- Wortels (alle potten)
- Doperwten (alle potten)
- Sperziebonen / gesneden bonen / haricots verts / tuinbonen (alle potten)
- Boerenkool (alle potten)
- Spinazie (alle potten)
- Spruiten (alle potten)
- Asperges (alle potten)
- Schorseneren (alle potten)
- Wijnzuurkool (alle potten)
- Veldertjes (alle potten)
- Bruine bonen
Zout wordt regelmatig toegevoegd om de structuur van de groenten in pot te verbeteren en helpt bij het conserveren. Nu hoeft zout geen probleem te zijn, want veel mensen voegen zelf ook zout toe. Maar als je een zoutarm dieet volgt, of minder zout wilt eten, dan kan het een reden zijn om niet zomaar groenten uit pot te kopen.
Je kunt bij HAK enkele potten kopen zonder toegevoegd zout. Dit staat in het blauw groot vermeld op het etiket:
- pot doperwten/worteltjes
- pot rode bieten
- pot rode kool met appel
- pot bruine bonen
- pot witte bonen in tomatensaus
Voedingswaarde verse groenten en groenten uit pot
Het is misschien wel wat verrassend, maar de voedingswaarde tussen verse groenten en groenten uit pot verschilt nauwelijks, geeft het Voedingscentrum aan.
Vaak is de voeding uit een pot wat zachter en dit kan bij sommige mensen zelfs helpen voor een betere spijsvertering. Lokaal geteelde verse groenten, die je snel bereidt en opeet, bevatten echter de hoogste hoeveelheid vitamines en mineralen.
Een pot groente biedt veel gemak, omdat je het snel kunt verwarmen of kunt verwerken in een maaltijd. En verse groenten zijn soms minder vers dan je denkt. Het kan zomaar zo zijn dat ze al een tijdje in een koelcel liggen te wachten voor het afgevoerd wordt naar een winkel. Ook als je zelf de groenten te lang bewaard kan de kwaliteit minder worden en dus ook de kwaliteit van de voedingsstoffen.
> Tip voor een lekker recept: gehaktbrood met spinazie
Qua smaak vinden wij ook niet álle groentes uit pot even lekker. Dat is een persoonlijke keuze en voor iedereen is de smaakbeleving anders. Zelf eet ik wel bijvoorbeeld altijd rode kool uit pot, omdat ik dat makkelijk én erg lekker vind. Mijn mannen thuis zijn gek op doperwtjes en die eten we ook vrijwel altijd uit de pot. Zelf ben ik niet zo dol op die smaak, geef mij maar bruine bonen of kapucijners (daar houden de mannen thuis weer niet zo van). Wortels vind ik heerlijk, maar wel rauw. Gekookte wortels vind ik niet lekker, dus uit een potje ook niet. En zo heeft iedereen z’n eigen voorkeur 🙂
Verse groenten en groenten uit pot afwisselen, is dus prima en gezond. Wel kun je bewust potten groenten kopen zonder toegevoegde suikers, om zo een extra gezonde keuze te maken.
Eet smakelijk!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter