De pondjes en kilo’s vliegen er door het vele thuiszitten eerder aan dan af. Aankomen gaat altijd sneller; afvallen is hard werken. Maar is snel afvallen dan echt niet mogelijk? Jawel, maar het is niet gezond voor je lichaam. Bovendien kun je na een crash dieet juist weer enorm aankomen.
Crash dieet: extreem weinig calorieën
Bij een crash dieet kies je ervoor om extreem weinig calorieën tot je te nemen. Je creëert een enorme schaarste in de hoop dat je lichaam de overige energie vrij maakt vanuit je vetreserves. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën voor een man 2500 kcal en voor vrouwen 2000 kcal bij een normaal eetpatroon. Bij een dieet ga je daar iets onder zitten om dat verbrandingsproces op gang te brengen. Maar als je gaat crashen kies je voor minder dan 1000 kcal. Soms wel slechts 400 tot 800 kcal per dag. Uiteraard val je af door zo’n extreme calorie schaarste. Echter, je verliest vooral veel vocht en niet veel van je vetreserves. Een crash dieet is bedoeld om in korte tijd gewicht te verliezen. Je mag het ook zeker niet langer dan voorgeschreven doen. Het is immers niet vol te houden.
Calorie schaarste door eenzijdig eten
Er zijn verschillende soorten crash diëten, maar ze hebben allemaal iets gemeen: ze hebben een eenzijdig voedingspatroon. Op strenge wijze worden voedingsproducten vermeden of juist verplicht gesteld om te eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sapkuur, waarbij je alleen vruchten- en groentesappen drinkt. Groenten staan vaak wel centraal (zoals bij een soepdieet) of juist een hogere inname van eiwitten. Het ei-dieet en yoghurtdieet zijn daar goede voorbeelden van. Hoewel je er snel van zal afvallen, is het af te raden om langdurig een crash dieet te volgen, omdat je door het eenzijdige voedingspatroon essentiële voedingsstoffen te kort gaat komen. En dat is niet goed voor je.
In de spaarstand
Hoewel je tot 5 kilo per week kan verliezen met een crash dieet is het maar de vraag of het echt effect heeft gehad. Zoals gezegd verlies je vooral vocht en dus geen lichaamsvet. Door de enorme calorie schaarste kan je lichaam ook zeggen ‘ik ga in de spaarstand’. Dit is een soort overlevingsstand, waarbij het de stofwisseling vertraagt om zo geen energie te verspillen. Het lichaam weet immers niet wanneer er weer voldoende voedingsstoffen beschikbaar zullen zijn. Doordat het lichaam in de spaarstand staat, kom je na een crash dieet juist heel erg aan. Al die dagen uithongeren is dan echt voor niets geweest.
Gezond eten
Afvallen kost gewoon tijd. En het kan beter langzaam en geleidelijk gaan dan via een crash dieet. Zo leert je lichaam omgaan met de nieuwe situatie en zal het de spaarstand niet aanzetten. Ook leer je jezelf een gezonder leefpatroon aan. Je kan beter voor maaltijdvervangers kiezen in combinatie met licht verteerbare, maar gezonde maaltijden. Dan val je gezond, verantwoord en vooral blijvender af. En dat hou je veel langer en met meer plezier vol!
Lees ook:
Met dank aan een van onze partners voor het aanleveren van dit artikel, red.
Laat een reactie achter