Als je een moeilijke tijd doormaakt en het lijkt alsof je nergens meer controle over hebt, kan dat een gevoel van machteloosheid en onrecht in je teweegbrengen. Misschien drijft het je tot ‘waanzin’ en vraag je je af waar je dit aan hebt verdiend of krijg je het gevoel dat deze situatie of dit gevoel nooit beter zal worden. Hoe kun je met dit soort situaties omgaan en een gevoel van rust blijven ervaren te midden van de storm in je leven?
Volgens Zenboeddhisten is de definitie van lijden: “hier zijn, maar daar willen zijn”. Het blijkt namelijk dat het accepteren van dingen zoals ze zijn en ze niet ‘wegwensen’ een meer productieve manier is om met dingen om te gaan waar we geen controle over hebben. In plaats van onszelf als slachtoffer of onze situatie als een straf te zien, zorgt acceptatie ervoor dat we iedere gebeurtenis in zijn puurste vorm kunnen ervaren. Daardoor voelen we ons meer gesterkt om na te denken over mogelijke wegen die we kunnen bewandelen om de situatie te verbeteren.
Maar wat is acceptatie? Hoe accepteren we gebeurtenissen? En hoe weten we dat we een situatie accepteren voor wat het is?
Wat is acceptatie?
Een vervelende gebeurtenis accepteren betekent niet dat je een grote dikke duim omhoogsteekt. Je accepteert je vrienden, partner en familie voor wie ze zijn. Je weet dat je niet verantwoordelijk bent voor hun acties en dat je geen controle hebt over hoe en wanneer ze handelen. Dus als ze dingen doen waar je het niet mee eens bent, kun je niet anders dan daar mee om leren gaan. In sommige gevallen kun je transparant (proberen te) praten over hoe jij hun gedrag ervaart, maar alleen daar waar de omstandigheden het toelaten. Want niemand heeft de wijsheid in pacht.
Hetzelfde geldt ook als je door een moeilijke tijd in je leven gaat. Er kunnen dingen gebeuren waar je totaal geen controle over hebt – of het nu gaat om een relatiebreuk, het verlies van (plezier in) je baan of het overlijden van een dierbare. Het zijn situaties die je niet tegen kunt houden, iedereen krijgt daar vroeg of laat mee te maken. En dat is oké. In plaats van de situatie te willen controleren/tegenhouden kun je dus beter oefenen om er zo goed mogelijk mee om te gaan: het ondergaan, accepteren, ermee dealen en verder leven.
Het is normaal om je verdrietig, boos, gefrustreerd, teleurgesteld, verward, gekwetst en zelfs woest te voelen. Het punt is dat als je weigert de omstandigheden die deze emoties hebben gecreëerd te accepteren je daarmee ook die emoties in stand blijft houden. Dit geeft alleen maar méér pijn en lijden. Als je erin slaagt te accepteren dat dit de situatie is die op dit moment plaatsvindt, kan je geest zich concentreren op wat je kunt doen om het leven te ontvangen, omarmen en te verbeteren.
Daar waar het accepteren van ‘mooie’ en vreugdevolle gebeurtenissen ons heel gemakkelijk afgaat staat er één ding vast: het accepteren van vervelende en verwarrende omstandigheden is allesbehalve eenvoudig. Denk aan iets waar je mee worstelt en probeer deze drie tips eens, om te zien of je de omstandigheden beter en makkelijker kunt accepteren.
3 tips om beter te leren accepteren
1 Stel je voor wat iemand die jou inspireert in dezelfde situatie zou doen
Het is normaal om boos te zijn als je de baan waarop je hebt gesolliciteerd niet scoort. Maar soms raken we zo verstrikt in teleurstelling en boosheid, dat we de werkelijke situatie uit het oog verliezen. We kunnen onszelf dan streng veroordelen.
Een betere reactie is om te proberen jezelf hetzelfde advies te geven dat je een aan een vriend(in) zou kunnen geven. Wat zou je tegen ze zeggen om ze te helpen/troosten? Zou je ze veroordelen of accepteren? Als je ze zou accepteren, probeer die acceptatie dan op jezelf toe te passen en behandel jezelf als je eigen goede vriend(in).
Eén van mijn favoriete strategieën is om je voor te stellen hoe een ander het probleem waarmee je wordt geconfronteerd zou oplossen of de situatie zou benaderen. Dit kan iedereen zijn wiens manier van denken je kent en bewondert. Waarom? Omdat je voor het oplossen van de meeste problemen geen nieuwe ideeën nodig hebt. In plaats daarvan heb je “slechts” een nieuw perspectief nodig, een nieuwe manier om dezelfde situatie te beoordelen en tot nieuwe inzichten te komen. Door naar de situatie te kijken zoals persoon “X” het mogelijk ook zou doen, werp je een nieuwe blik op de omstandigheden en ontstaan er mogelijke nieuwe wegen om de situatie te benaderen.
2 Schrijf je gedachten op
Stress kan ons tot negatieve gedachten over onszelf brengen: strenge veroordelende stemmen op de achtergrond. Dit kunnen dingen zijn als ‘Ik zeg altijd het verkeerde’, ‘ik kan ook nooit eens iets goed doen’, ‘het gaat me toch niet lukken’, ‘ik ben niet leuk of gezellig genoeg’ of ‘ik ben hier slecht in’. Zodra je deze dingen over jezelf denkt, is het gemakkelijk in een neerwaartse spiraal terecht te komen en nog meer negatieve gedachten te produceren en zo je focus op alle slechte dingen te versterken.
Het is belangrijk om te begrijpen dat we niet onze gedachten zijn. Gedachten kunnen om een heleboel redenen in je hoofd opkomen. Door te accepteren dat gedachten geen feiten zijn, verliezen ze een deel van hun kracht om ons van streek te maken. Probeer de woorden op te schrijven die door je hoofd gaan, vooral als je je in een moeilijke situatie bevindt. Lees ze dan terug alsof iemand anders ze heeft geschreven. Dit kan je helpen te beseffen dat jij niet je gedachten bent en ze te accepteren voor wat ze zijn: alleen maar gedachten. Je kunt ze voelen en ervaren maar ze zijn niet ‘de waarheid’ en bepalen al helemaal niet wie jij bent.
Wanneer je bijvoorbeeld door een relatiebreuk gaat, kan het voelen alsof je hart echt in stukken versplintert. De meesten van ons hebben het meegemaakt, en gezegend zijn degenen aan wie deze ervaring voorbij is gegaan. Wat zeker is, is dat we in dat soort omstandigheden geconfronteerd worden met gedachten zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik zal altijd alleen blijven’. Door deze gedachten op te schrijven, erken je dat het slechts gedachten zijn. Je kunt zelfs proberen ze van tevoren opnieuw in te kaderen met ‘Ik had net de gedachte dat …’. ‘Ik had net de gedachte dat ik niet goed genoeg ben om/voor’. Deze zinsopbouw is minder verontrustend en waarheidsgetrouwer dan de gedachte zelf.
3 Praat met anderen over hoe je je voelt
Het is normaal om allerlei gevoelens (verdriet, teleurstelling, frustratie, woede, wanhoop, machteloosheid, angst) te ervaren wanneer je met stress wordt geconfronteerd. Soms kun je het erger maken door jezelf te veroordelen omdat je deze emoties voelt. We zouden kunnen denken: ‘Ik zou altijd blij moeten zijn’ of ‘Als ik verdrietig ben, is er iets mis met mij’. Het is niet verrassend dat we ons door deze gedachten nog slechter gaan voelen.
Praten met vrienden, familie of iemand anders bij wie je je op je gemak voelt, kan ervoor zorgen dat je je minder alleen voelt in je ervaring.
Het kan moeilijk zijn om tot dit gesprek te komen en openlijk te praten over wat je meemaakt. Je bent misschien bang dat anderen je toch niet zullen/kunnen begrijpen. Maar als je je eenmaal openstelt voor de verbinding met anderen, realiseer je je vaak dat het helemaal prima is om te praten over wat je bezighoudt. In feite kan het ook een opluchting zijn voor de andere persoon, omdat ze iets soortgelijks kunnen voelen. Als we ons realiseren dat andere mensen hetzelfde doormaken, kunnen we het gevoel krijgen dat onze emoties normaal, geldig en oké zijn om te voelen.
Resumerend hebben we twee keuzes als er iets ergs met ons gebeurt waar we geen controle over hebben. Ofwel we kunnen ermee worstelen omdat we er geen controle over hebben en lijden omdat we de situatie (die heeft plaatsgevonden en nooit teruggedraaid zal kunnen worden) wegwensen, ofwel we kunnen het accepteren en verder gaan. Acceptatie is iets dat de moeite waard is om te beoefenen. En ook hier geldt: oefening baart kunst. Hoe vaker je het op verschillende situaties toepast, hoe gemakkelijker je het zult vinden om het ook op grotere ontregelende gebeurtenissen toe te passen.
Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:
- Download: het e-boek ‘Multi Less en Simle More’ >>
- Doe: Quarterlifecrisis check >>
- Boek: een vrijblijvend Oriëntatiesessie >>
- Lees: over onze ‘Oplossingen’ >>
- Volg: Quarterlife Cursussen >>
- Doe mee: Quarterlife inspiratieworkshops >>
Laatste berichten van Mami Veza (toon alles)
- Door loslaten innerlijke rust vinden: de kracht van vergeving - 15 oktober 2024
- De 5 Stress Talen: Omgaan met Stress in Relaties - 13 augustus 2024
- Onvoorwaardelijke liefde geven en ontvangen, hoe doe je dat? - 16 juli 2024
Laat een reactie achter