Steeds vaker kiezen mensen ervoor om geen of minder gluten te eten, terwijl zij geen glutenintolerantie of glutenallergie hebben. Het uitsluiten van gluten in je dieet, kan namelijk een aantal gezondheidsvoordelen opleveren. In dit artikel lees je wat de voordelen zijn van het minderen of uitsluiten van gluten in je dieet.
De basis: wat zijn gluten precies?
Gluten is een verzamelnaam voor een groep eiwitten die voorkomt in graanproducten. Deze gluten komen van nature voor in alle graansoorten, zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Gluten worden voornamelijk gebruikt om brooddeeg luchtiger te maken. Alhoewel gluten belangrijke eiwitten bevatten, heeft ons lichaam de gluten op zichzelf niet nodig. Eiwitten kunnen namelijk ook uit andere voedingsmiddelen worden gehaald of zijn op een andere manier toe te voegen aan producten als glutenvrij brood.
Welke gezondheidsvoordelen biedt het uitsluiten van gluten?
1 Glutenvrij eten verlicht darmklachten
Gluten kunnen de darmwand aantasten. Vrijwel iedereen is namelijk in enige mate gevoelig voor gluten, waardoor het darmmilieu verstoord kan raken en er storende darmklachten kunnen ontstaan. Het vermijden van gluten kan dergelijke darmklachten voorkomen of verlichten.
2 Glutenvrij eten verhoogd het energielevel
Gluten hebben invloed van allerlei processen in ons lichaam. Inname van gluten kost ons immuunsysteem dan ook onnodig veel energie. Een glutenvrij dieet zorgt ervoor dat ons lichaam haar energie op een efficiëntere manier kan verdelen.
3 Glutenvrij eten stimuleert de aanmaak van endorfine
Gluten hebben een remmende werking op de aanmaak van endorfine in onze hersenen. Endorfine staat bekend als het ‘gelukshormoon’. Hoe minder endorfine vrijkomt, hoe minder blij we onszelf voelen. Glutenvrij eten draagt dus bij aan een betere stemming.
4 Glutenvrij eten zorgt voor een mooiere huid
Bovendien kunnen gluten gistingsprocessen in de hand werken, wat de aanmaak van puistjes en andere huidproblemen versterkt. Het schrappen van gluten uit je dieet, kan daarom een mooiere huid opleveren.
5 Glutenvrij eten verlicht allergieklachten
Glutenvrij eten zorgt tenslotte voor verlichting van allergieklachten. Niet enkel de klachten van een glutenallergie, maar van allerlei allergieën. Het verlaagt namelijk het histaminegehalte in het lichaam, wat een positieve werking heeft op vrijwel alle allergieklachten.
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter