De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven. Waar we in de jaren 90 nog van mening waren ‘dat ze maar moeten terugbellen als ik niet thuis ben’, staan we nu heel de dag ‘aan’ en zijn mobiele telefoons nu onderdeel van ons dagelijkse leven.
We spenderen, volgens een onderzoek van GWI, dagelijks 2 uur en 21 minuten op onze mobiele telefoon. Maar wat voor effect heeft het dagelijks intensieve gebruik van mobiele telefoons eigenlijk op onze mentale gezondheid en hoe kan je jouw schermtijd beperken? Lees hieronder gauw verder!
Effect van mobiele telefoongebruik op de mentale gezondheid
Het langdurige gebruik van mobiele telefoons kan negatieve gezondheidseffecten hebben. Vooral de mentale gezondheid kan aangetast worden door (overmatig) gebruik van jouw mobiele telefoon.
Volgens nieuw onderzoek zijn de meest voorkomende klachten die mensen hebben met betrekking tot een mobiele telefoon; stress, angst en depressie. Dit wordt versterkt omdat we de hele dag door meldingen van nieuwe e-mails, sms’jes en WhatsApp berichten krijgen. Dit kan zorgen voor te veel prikkels voor je brein, want wanneer je met jouw mobiele telefoon bezig bent is jouw brein constant druk in de weer om deze prikkels te verwerken.
Ook kunnen mobiele telefoons zorgen voor extra sociale druk. Als jongere heb je tegenwoordig al gauw het idee dat je er niet meer bij hoort wanneer je niet actief bent op sociale media of een bepaald bericht mist. Daarnaast laat social media vaak alleen het ‘perfecte’ leven zien, wat kan zorgen voor onzekerheid of depressieve gevoelens. Naast stress, angst en depressie loop je een verhoogde kans op slaap- of concentratieproblemen.
Heb jij last van stress, angst, depressie, slaap- of concentratieproblemen? Mogelijk wordt dit versterkt door het overmatige gebruik van jouw smartphone. Daarom is het een goed idee om je schermtijd te beperken.
Tips voor het beperken van jouw schermtijd op je telefoon
Er zijn verschillende manieren voor het beperken van jouw schermtijd. De meest voor de hand liggende manier is het wegleggen van jouw mobiele telefoon. Vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je jouw telefoon op stil of niet storen zet, helemaal uitschakelt of jouw wifi-verbinding verbreekt, is het eenvoudiger jouw smartphone wat langer te laten liggen. Je krijgt dan namelijk geen nieuwe meldingen binnen, waardoor jij geen mogelijke stress ervaart of druk voelt om op jouw telefoon te gaan kijken.
Bovendien herken je het wellicht zelf ook wel, je (mobiele) wekker gaat en het eerste dat je doet is je mobiele telefoon controleren. Het probleem is dan echter dat je meteen wordt overrompeld met verschillende meldingen die voor stress kunnen zorgen. Het is dus beter om in de ochtend eerst goed wakker te worden en een kopje koffie te drinken, voordat je jouw telefoon controleert. Kies dus voor een gewone wekker!
Daarnaast wijst onderzoek uit dat je beter en rustiger slaapt, wanneer je jouw mobiele telefoon een paar uur eerder weglegt voordat je gaat slapen. Door het blauwe licht van de telefoon wordt namelijk de aanmaak van melatonine verstoord, waardoor je minder snel moe wordt. Leg je telefoon dus een paar uur eerder weg voordat je gaat slapen. Zo heb jij een betere nachtrust.
Tot slot kun je jouw schermtijd beperken door regels voor jezelf in te stellen waar jij je aan gaat houden. Stel bijvoorbeeld de regel in dat je elke dag een uur met je smartphone bezig mag zijn of leg je mobiele telefoon na het avondeten standaard weg. Minder schermtijd kan je nachtrust flink bevorderen.
Ik ken mensen die automatisch hun Wifi uit laten springen om bijvoorbeeld negen uur ’s avonds. Dat betekent dat het telefoongebruik veel minder wordt, maar ook bijvoorbeeld Netflixen kan niet meer. In plaats daarvan gaan ze eerder naar bed, hebben een goed gesprek, lezen een boek of gaan iets anders doen.
Onze relatie met smartphones moet veranderen
We zijn het er inmiddels bijna allemaal over eens dat we vaak te veel bezig zijn met onze mobiele telefoons. Je ziet ze overal om je heen en iedereen heeft altijd een smartphone bij de hand. Onze relatie met mobiele telefoons zullen we opnieuw moeten vormgeven, zodat deze niet al onze aandacht opeisen.
Ook het doorlopend willen kopen van het nieuwste model smartphone is een trend die de aarde niet goed doet.
Mobiele telefoons bevatten tal van milieugevaarlijke stoffen en moeten op een speciale manier worden gerecycled. Een telefoon reparatie zou een betere optie zijn dan het aanschaffen van een nieuw toestel. Beter voor het milieu en de aarde, en ook niet geheel onbelangrijk, ook beter voor de portemonnee.
Er zijn tegenwoordig diverse winkels gespecialiseerd in telefoonreparaties, waaronder ThePhoneLab. Je kunt bij hen je Samsung laten repareren, maar ook je iPhone, iPad, OnePlus, OPPO en nog veel meer. Na een bezoek aan ThePhoneLab Utrecht was mijn telefoon weer zo goed als nieuw!
Omdat het nieuwe jaar al bijna voor de deur staat is dit een mooi moment voor goede voornemens. Minder schermtijd en langer doen met onze mobiele telefoons kunnen alvast op het lijstje!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter