• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Goed eten Gezond leven
  • Home
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Beter Slapen
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
    • Persoonlijke Blogs
  • %s
Hide Search
%s
Je bevindt je hier: Home   Goed eten & koken   Het ei en hoog cholesterol, wel of niet?

Het ei en hoog cholesterol, wel of niet?

Laatste update: 25 augustus 2015 - Door Isabelle Trébillod | Leestijd ca. 3 minuten

eieren-cholesterolHet derde artikel uit de reeks: “het ei een wonder – is een ei gezond?” van Isabelle Trebillod, orthomoluculair therapeut van OrthoNature uit Midden-Beemster. Nu kijken we naar het ei en hoog cholesterol.

Het ei en het cholesterol

Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Het is alweer achterhaald.

Het cholesterol in een ei, de natuurlijk cholesterol, is zowel onschuldig als onmisbaar; vitamine D en de sekshormonen worden er van gemaakt, en 10 tot 20% van de hersenen is opgebouwd uit cholesterol. De celmembraan bestaat voornamelijk uit cholesterol.

Net als een aantal vitamines (zoals B2, B3 en B5), kan je lichaam ook zelf cholesterol maken, maar net als bij vitamines, kan men wel degelijk een tekort aan cholesterol krijgen als men het in onvoldoende mate via de voeding binnen krijgt. Een tekort aan cholesterol is vooral slecht voor de lever en de hersenen. Vooral voor vrouwen is cholesterol erg belangrijk. Bij een tekort aan cholesterol zal je menstruatie heel erg pijnlijk zijn.

‘In het wild’ eten veel moederdieren na een bevalling hun eigen placenta op. De placenta zit barstensvol goede cholesterol zit. Met het verlies van de placenta gaat er heel veel goede cholesterol verloren. Hierdoor kun je depressief raken.

Van goede cholesterol kan men niet teveel eten. En toch kan cholesterol ook levensgevaarlijk zijn, maar alleen waar het beschadigd cholesterol betreft, uit bereid voedsel.

Beschadigd Cholesterol

Onder de invloed van hitte oxideren vetzuren die in oxy-cholesterol hoewel transvetzuren veranderen.
Rauw eigeel bevat alleen maar gezonde cholesterol, maar als u een ei kookt of bakt, raakt een deel van de cholesterol in dat ei beschadigt; het oxideert tot oxy-cholesterol.

Van nature zorgt uw lichaam er voor dat u altijd over precies genoeg cholesterol kunt beschikken.

Is er ruim voldoende cholesterol in het bloed aanwezig, dan minimaliseert het lichaam de opname van cholesterol uit het voedsel, en de heropname van galzuren uit de verteringssappen.

Is het bloedcholesterolgehalte relatief laag, dan wordt die cholesterol uit het voedsel en die galzuren uit de verteringssappen juist optimaal benut.
Dit ‘terugkoppelingseffect’ geldt echter alleen voor gezonde cholesterol, en niet voor onnatuurlijke oxy-cholesterolen.

Het consumeren van vet(zuren) kan tot hart- en vaatziekten leiden, maar alleen als dat cholesterol afkomstig is van bereid en verhitte dierlijk voedsel dus niet bijvoorbeeld uit bijvoorbeeld noten, rauwe vis (Japans eten), vetvis of zacht gekookte eieren.

Oxy-cholesterolen ontregelen je cholesterolgehalte. En een te hoog cholesterolgehalte is dus een teken dat er teveel oxy-cholesterol via de voeding binnen komt.

Consumptiecijfers

Uit de Voedselconsumptiepeilingen blijkt dat Nederlanders gemiddeld meer dan genoeg eiwit binnenkrijgen. Helaas vaak in combinatie met (dierlijk) vet. De dooier van een ei bevat bijna 10 % vet.

Het zijn echter vooral onverzadigde vetzuren. Vanuit gezondheidsoogpunt zijn deze vetten veel beter, dan de vetten aanwezig in vlees die doorgaans van het verzadigde type zijn. Bovendien bij verhitting oxideren deze vetten en veranderen ze in de zeer ongezonde transvetzuren.

Volgende week kijken we naar de keuze welk ei je het beste kunt eten.. Het biologische ei en waarom...

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Voedselzandloper over eieren en kaas
    Voedselzandloper over eieren en kaas
  • ei muffin - champignons - lunchbox
    Eimuffin met champignons
  • hoe ontstaat cholesterol
    Cholesterol – Hoe zit dat nou eigenlijk?
  • varkensvlees
    Waarom moet men varkensvlees vermijden?
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten

Isabelle Trébillod

Mijn gezondheid was in een bepaalde tijd niet helemaal optimaal. Ik werd naar het ziekenhuis verwezen en zo kwam ik in aanraking met een orthomoleculaire therapeute. Ik moest mijn hele eetpatroon van haar veranderen! Binnen drie maanden voelde ik me weer helemaal lekker in mijn vel. Na een tijdje besloot ik om zelf deze studie te gaan doen. Nadat ik deze studie had afgerond, heb ik nog veel cursussen en workshops gevolgd. (Ayurvedische, oligotherapie, etc) Je weet namelijk nooit genoeg in dit vak! Ik heb mijn eigen bedrijf Ortho Nature gestart en help daar met veel plezier mijn cliënten. Verder ben ik een echte ondernemer. Naast gezondheid, ligt daar mijn passie. Zo ben ik ook eigenaar van taleninstituut Altha Lingua.

Laatste berichten van Isabelle Trébillod (toon alles)

  • Welke honing kiezen? De gezondheidsvoordelen van verschillende honingsoorten - 24 april 2024
  • Waarom zijn groene groente gezond? - 4 juli 2015
  • Vetzuren uit supplementen - 20 mei 2015

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: eieren

Primaire Sidebar

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Abonneer je op onze update!

Ontvang om de week een update van ons!


  Thank you for Signing Up
Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop

Direct Diagnostics

Ontvang 1x per 2 weken onze update met inspiratie en nieuws voor een gezond(er) leven.


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Footer

Recente berichten

  • Mijn leven na een psychose
  • Appelazijn of natuurazijn? Wat is beter voor je gezondheid én huishouden?
  • De kracht van natuurazijn: gezond, duurzaam en onmisbaar in elk huishouden
  • Waarom neusademhaling zó goed is voor je lichaam
  • De Griekse traditionele keuken, ken je deze grote voordelen?

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© 2025 Goed Eten Gezond Leven