• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Logo Goed eten Gezond leven
  • Goed eten
    • Voeding
    • Drinken
    • Tussendoortjes
    • Buiten koken
  • Gezond leven
    • Gezondheid
    • Beter Slapen
    • Zelfzorg
    • Mind
    • Vitamines & mineralen
    • Liefde & Relaties
    • Op je werk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Desserts
    • Tussendoortjes
    • Drinken
    • Vegan
    • Koolhydraatarm
  • Afvallen
  • Supplementen
    • Natuurlijke slaapmiddelen
    • Natuurlijke fatburners
    • Greenjuices
  • Beweging
    • Oefeningen voor thuis
    • Wandelen
    • Yoga
  • Boeken
    • Kookboeken
    • Boeken over Afvallen
    • Boeken Gezonde Leefstijl
    • Boeken over Gezondheid
    • Boeken Zelfontwikkeling
    • Boeken over Beweging
  • Leuk!
    • Restaurants
    • Erop uit
    • Cadeautips
    • Schoonheid
    • WellnessVakanties
    • Productreviews
    • Persoonlijke Blogs
  • %s
Hide Search
%s
Je bevindt je hier: Home   Gezond leven   Cholesterol – Hoe zit dat nou eigenlijk?

Cholesterol – Hoe zit dat nou eigenlijk?

Laatste update: 2 januari 2020 - Door Lynda Schutten | Leestijd ca. 5 minuten

Cholesterol staat vaak in een slecht daglicht omdat het niet helemaal duidelijk is wat het precies is en wanneer het slecht voor je is. Vaak wordt het alleen in verband gebracht met de welvaartsziekte “te hoog cholesterol”.

In dit artikel lees je wat cholesterol precies is, dat het misschien toch niet zo slecht voor je is en hoe je kunt voorkomen dat het wel schadelijk wordt voor je gezondheid.

Hoe ontstaat cholesterol?
Cholesterol in je aderen

Wat is cholesterol ?

Cholesterol is een vetachtige stof die vaak voorkomt in vetten en olie. Het is een essentiële bouwstof voor alle celwanden ter ondersteuning van de doorlaatbaarheid van de cellen.  Daarnaast is het een belangrijke stof voor ons hersen- en zenuwweefsel en is het nodig voor de productie van hormonen en vitamine D.

Onze lever is verantwoordelijk voor de aanmaak van cholesterol. Ongeveer 80%  van het cholesterol dat we nodig hebben wordt door de lever zelf aangemaakt. De resterende 20% halen we uit onze voeding.

Cholesterol is onder te verdelen in twee typen:

  1. High density lipoprotein (HDL): Dit wordt ook wel het goede cholesterol genoemd. Het HDL lipoproteïne kan cholesterol opnemen uit weefsels en transporteren naar de lever. Hier wordt het uitgescheiden of hergebruikt. Een hoge HDL-waarde geeft bescherming tegen hart– en vaatziekten.
  2. Low density lipoprotein (LDL): Dit wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd. Dit komt omdat het circuleert in je bloed en zich gaat nestelen in de slagaderen, waardoor vernauwing ontstaat. Wanneer er een stolling zou ontstaan in een vernauwde slagader die verbonden is met het hart of de hersenen, kan het resulteren in een hartinfarct of beroerte.

Wanneer is cholesterol slecht voor ons ?

Cholesterol veroorzaakt pas problemen wanneer het gaat oxideren. Oxidatie van cholesterol is een belangrijke oorzaak van hart– en vaatziekten. Het geoxideerde cholesterol slibt namelijk gemakkelijk aan de vaatwanden.

Het is van belang dat de twee typen cholesterol (HDL en LDL) in de juiste verhouding aanwezig zijn in ons lichaam. Dat betekent dat het HDL hoger aanwezig moet zijn dan het LDL. Een goede voorziening van het HDL zorgt voor de afvoer van cholesterol voordat het gaat oxideren.

Er is sprake van te hoog cholesterol wanneer we continu nieuw cholesterol opslaan zonder dat het oude cholesterol wordt afgevoerd.

Waar wordt deze disbalans door veroorzaakt: Ons lichaam heeft een automatische functie om het cholesterol op peil te houden. Wanneer het te vaak wordt blootgesteld aan onvolwaardige voeding, te weinig beweging en stress kan het niet goed meer functioneren.

Daarnaast zijn oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte:

  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Traag werkende schildklier
  • Erfelijke aanleg
  • Te veel verzadigd vet

Verzadigd vet: voedsel dat hoog is in verzadigd vet kan het cholesterolgehalte doen stijgen. Dit komt doordat verzadigde vetten bij lichaamstemperatuur een veel stijvere consistentie hebben, waardoor dit gemakkelijker vast blijft zitten op de wanden van de bloedvaten.

Verzadigd vet vind je vooral in dierlijk vetweefsel, melk en in plantaardige oliën zoals palmolie, kokosolie.

Verzadigd vet in de vorm van kokosolie is niet slecht voor je gezondheid. Het heeft zelfs een cholesterol verlagende eigenschap. Dit komt door het hoge laurinezuur gehalte in kokosolie.

Transvetten

Onverzadigde vetzuren worden tegenwoordig door een kunstmatig chemisch proces omgezet in verzadigde vetzuren. Deze worden ook wel transvetten genoemd.

Transvetten zijn geharde oliën zoals halvarine en margarine. Je vindt transvetten in: koekjes, bladerdeegproducten, chips, snoep, gebak, cake, frituurvet en gefrituurd voedsel, diepvriesproducten, koffiemelkpoeder, pizza’s, kant-en-klaarmaaltijden, instantmixen en –sauzen.

Daarnaast kan het teveel aan verzadigde vetten ontstaan bij een hoge suikerconsumptie. Dit komt omdat het lichaam een overbodige hoeveelheid brandstof opslaat als vet.

Bij een hoog cholesterolgehalte is er vaak ook sprake van een tekort aan:

  • Vitaminen B3, B6, B11, B12, C en E
  • De mineralen kalium en magnesium
  • De onverzadigde omega 3-vetten
  • Fytonutriënten

Tips om je cholesterolwaarden in de juiste balans te houden:

1. Kies voor een suikervrij dieet en vermijd glutenrijke granen. Suikervrij eten doe je door enkelvoudige koolhydraten te vermijden.

Enkelvoudige koolhydraten zijn:

  • Brood
  • Witte pasta
  • Witte rijst
  • Koekjes
  • Snoep
  • Vruchtensappen
  • Zoete snacks uit de supermarkt
  • Kant-en-klaarmaaltijden

Glutenrijke granen die je het beste kunt vermijden zijn:

  • Tarwe
  • Rogge
  • Gerst
  • Spelt
  • Kamut

2. Zorg dagelijks voor voldoende omega 3-vetten. Dit haal je vooral uit vette vis zoals makreel, zalm, sardines. Kies voor krillolie supplementen wanneer je niet 2 keer per week vette vis eet.

3. Vermijd transvetten en vervang deze voor gezonde vetten.

Gezonde vetten vind je in:

  • Olijven en olijfolie
  • Kokosnoot en kokosolie
  • Biologische rauwe zuivelproducten
  • Avocado’s
  • Rauwe noten en zaden
  • Biologische eieren
  • Gras gevoerd vlees

Aanvullende tips

  • Vermijd roken en overmatig gebruik van alcohol.
  • Zorg voor voldoende beweging.
  • Zorg voor voldoende vitamine D vanuit zonlicht. Vitamine D speelt een rol in de preventie van plakvorming in de aderen

Maak je je zorgen over cholesterol? Hier vind je meer informatie over cholesterol.

—

Deze blog over cholesterol hebben wij gekregen van Lynda van Leef Puur Natuur. Wil je meer informatie van haar? Neem dan een kijkje op haar profiel hieronder.  

Misschien vind je dit ook interessant:

  • eieren-cholesterol
    Het ei en hoog cholesterol, wel of niet?
  • Voedselzandloper over eieren en kaas
    Voedselzandloper over eieren en kaas
  • kees-kaas-cholesterol-plantaardig
    Kees-kaas, goed voor het cholesterol, maar is het…
  • Waarom olijfolie gezond is!
    Waarom olijfolie goed voor je is
The following two tabs change content below.
  • Biografie
  • Laatste Berichten
Mijn Facebook profiel

Lynda Schutten

Vanuit orthomoleculair oogpunt wil ik de mensen in Nederland graag op een eerlijke en duidelijke manier informatie geven over gezonde voeding. Mijn missie is om met www.leefpuurnatuur.nl mensen te helpen gezonder, energieker en gelukkiger te worden. Om met mijn kennis over voeding een bijdrage te leveren aan de preventie van vele gezondheidsklachten, waaronder diabetes, cholesterolproblemen en een hoge bloeddruk.
Mijn Facebook profiel

Laatste berichten van Lynda Schutten (toon alles)

  • Tips voor een gezond en suikervrij leven, met dagmenu - 24 februari 2017
  • De acht gezondheidsvoordelen van wortels - 5 november 2016
  • Hoe gezond is groene thee? - 6 oktober 2016

Interessant? Lees dan ook onze andere artikelen over: aanvullende tips, cholesterol, gevolgen, gezonde vetten, gezondheid, oorzaken van cholesterol, vetten

Lees Interacties

Reacties

  1. H. Kal zegt

    25 juli 2019 om 10:30

    Hoe de Pharma-industrie ons bedonderd, alleen om geld te verdienen aan staninen, die levensgevaarlijk zijn.

    Lees het boek “De cholesterol leugen” van prof. Dr. Walter Hartenbach.

    Cholesterol is van levensbelang
    De verlaging van het cholesterolgehalte is vaak onnodig en schadelijk
    Cholesterol alleen heeft geen invloed op het ontstaan van arteriosclerose en hartinfarct

    Er is geen goed en slecht cholesterol, er is maar 1 cholesterol.
    HDL en LDL zijn echter geen cholesterolvormen, maar vervoerseiwitten (dus
    proteïnen). Ze bezitten het vermogen om vetlichaampjes (lipiden) op te
    nemen (hiertoe behoort ook het lipide cholesterol), waardoor deze
    transportabel worden. Daarom spreken we van het HDL-cholesterolcomplex
    en het LDL-cholesterolcom-plex.

    Cholesterol heeft niets uitstaande met de ontwikkeling van arteriosclerose
    en het ontstaan van hartinfarcten. In de arteriosclerotische verdikkingen van
    de bloedvaten, die uit cellen en bindweefsels bestaan, kan maximaal 1
    procent aan cholesterolaanslibsels worden gevonden,

    Beantwoorden
  2. Marry Monné zegt

    16 mei 2019 om 07:37

    Het kan ook aan je genen liggen toch?

    Beantwoorden
    • Marry Monné zegt

      16 mei 2019 om 07:39

      Sorry, ik had niet goed gelezen; er stond erfelijke aanleg.

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Volg ons ook op Facebook

Goed eten Gezond leven

Abonneer je op onze wekelijkse update!


  Thank you for Signing Up

Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Partners:

Wil je ons helpen? Dankzij onze partners zijn wij in staat om deze website te blijven maken. Daar zijn we blij mee. Zij bemoeien zich overigens niet met de inhoud van onze site!

Body and Fit shop    

Direct Diagnostics

Ontvang 1x per 2 weken onze update met inspiratie en nieuws voor een gezond(er) leven.

<script>” title=”<script>
<script>

<style>

  Thank you for Signing Up
Vul a.u.b. de gemarkeerde velden juist in


















1,true,6,Contact Email,2
1,false,1,First Name,2
1,false,1,Last Name,2



Footer

Recente berichten

  • Gezond leven met ADHD: zo wordt het wél haalbaar
  • Waarom heb je misschien extra vitamine K nodig?
  • Griekse Yoghurt, hoe gezond is dat nou eigenlijk?
  • Tips voor het afvallen met eiwitten
  • Mango-Kokos-Sorbet: Gezond en lekker Ninja Creami recept

Let op

Deze website geeft geen medisch advies en is slechts ter inspiratie bedoeld voor een gezonder leven en zelfzorg met de juiste voeding, leefstijltips en tips voor beweging. Bij fysieke of mentale klachten dien je te allen tijde je (huis)arts te raadplegen.

Meest gelezen artikelen op onze site

  1. Is kurkuma gezond?
  2. Welke maaltijdboxen zijn er allemaal?
  3. Is muntthee gezond?
  4. Feiten over het ontzuren van je lichaam
  5. Basisrecept speltpannenkoeken
  6. Tips om af te vallen als je ouder dan 40 bent
  7. Welke eiwitshake is het beste?
  8. Fitness artikelen voor de thuisfitness
  9. Collageen-proteïnepoeder getest, goed voor huid, spieren en gewrichten
  10. De lekkerste en beste suikervervanger

Goed eten Gezond leven

Over ons, onze visie en missie
Disclaimer
Privacy statement
Partners
Adverteren
Gastbloggers
Nieuwsbrief
Contact

Zie ook:
Wellness Vakanties

Volg ons op Social Media

Volg ons op Facebook Volg ons op Pinterest Volg ons op Instagram

© 2025 Goed Eten Gezond Leven