Van de week liep ik tegen een leuk onderzoek aan dat ik graag met jullie wil delen. Het gaat namelijk om iets heel eenvoudigs toevoegen in de keuken: kurkuma of koenjit. Daarin zit de basisstof curcumine. Curcumine is een extract van geelwortel, de wortel van de kurkumaplant.
Kris Verburgh gebruikt dagelijks kurkuma
Vanuit de oudheid wordt het kruid gebruikt om zijn vermeende geneeskrachtige werking. Zelf kende ik het eigenlijk niet echt. Ik gebruik het tegenwoordig wel vaak, zoals bijvoorbeeld in pastasaus om de zure tomaten iets zoeter te maken. Kris Verburgh, de auteur van De Voedselzandloper strooit het dagelijks over zijn eten.
Klein onderzoek in China
Veel hard bewijs is er niet. In China is er een klein onderzoek gedaan over het gebruik van kurkuma. Na afloop werd vastgesteld dat curcumine een aanzienlijke verlaging van de lipiden in het bloed te zien gaf. Het slechte cholesterol was gedaald en het goede cholesterol was iets gestegen.
Bij de patiënten kon geen verbetering in lichaamsgewicht en glucosehuishouding worden vastgesteld. Dus daar hoeven we het niet voor te eten.
Toch houden voedselexperts vast aan het fenomeen dat het erg gezond is. Nu is mijn eenvoudige idee – baadt het niet dan schaadt het niet. Het is in ieder geval een specerij dat erg lekker is. Mijn tip is echt probeer het eens door zelfgemaakte pastasaus.
Lees meer over dit onderzoek op foodlog.nl
Vanessa
Laatste berichten van Vanessa (toon alles)
- UV-filter bij zonnebrillen, welke categorie heb jij nodig? - 25 juni 2024
- Hoe gezond zijn frambozen? - 11 juni 2024
- Review boek: Afvallen zonder Bullshit - 18 mei 2024
Boz zegt
Dus jullie hebben het net als de farmaceutische industrie over slecht cholesterol, wat is dan slecht cholesterol?
Abdurrahman- zegt
Heel hartelijk bedankt, want ik gebruik merendeels kruiden die voor het gezond houden van het lichaam. Dus als Kurkuma ( geel wortel ) aan het lijstje toegevoegd, is altijd prettig