Jaren terug op vakantie in Vietnam kwamen we deze salade voor het eerst tegen. Het was geen liefde op het eerste gezicht toen we het op ons bord zagen liggen, maar na de eerste hap waren we verkocht. In een ogenschijnlijk simpel gerecht was alles zó goed op elkaar afgestemd qua kruiden, pittigheid en de combinatie van zachte noedels met de crunch van pinda’s, dat we er geen genoeg van konden krijgen.
Het zijn van die eetsensaties die je nooit meer vergeet. Lekker eten kan op emotioneel vlak veel met je doen. Uiteraard kan dit ook in negatieve zin, als die associatie er is met ongezond eten. Des temeer redenen om de recepten te koesteren waar je een positief gevoel van krijgt én die ook nog eens licht verteerbaar en rijk aan vitaminen zijn.
Nu moet ik eerlijk bekennen dat mijn man de thuis-kok is en hij onderstaand recept heeft ontwikkeld aan de hand van meerdere pogingen om het gerecht te perfectioneren. Het is dus niet een volledig ‘doktersrecept’, maar het krijgt wel de volledige goedkeuring van de dokter. Laten we beginnen!
Hoe maak je deze voedzame en lekkere Vietnamese noedelsalade?
Ingrediënten:
Per stap vind je hieronder de ingrediënten.
Stap 1 – Maak de salade
Hiervoor heb je nodig:
- 1 paksoi (of sla naar keuze)
- 1 pakje munt (15 gram)
- 1 pakje koriander (15 gram)
- een halve komkommer, waarbij je de binnenkant uitholt
Snij alles ongeveer even groot en mix het door elkaar in een grote kom.
Stap 2 – Maak de dressing
Voor de dressing -dé smaakmaker van het gerecht- meng je onderstaande ingrediënten in een klein kommetje:
- 1,5 eetlepel vissaus
- 2 gecrushte teentjes knoflook
- 1,5 eetlepel bastaardsuiker
- 1,5 eetlepel olijfolie
- sap van 1 limoen
- 2 eetlepels water
- 1 kaffir limoenblaadje (fijngesneden) of 1 theelepel citroengraspoeder
Stap 3 – Kook de noedels
Wij gebruiken hiervoor bruine rijst noedels, maar dit kan uiteraard ook een andere noedel-variant zijn. Kook ca. 150 gram noedels volgens de verpakking.
Stap 4 – Bak de garnalen
Bak 150 gram garnalen in olijfolie, in een hete pan, in circa vier minuten gaar.
Stap 5 – Mixen
Voor het mixen is de volgorde belangrijk. Schep eerst de garnalen bij de salade. Vervolgens meng je de dressing door de salade. Pas daarna voeg je de noedels toe.
Stap 6 – Garnering
Hak een handvol ongezouten pinda’s fijn en strooi deze over de Vietnamese noedelsalade. Serveer daarnaast een limoenschijfje om naar smaak toe te voegen.
Met bovenstaande hoeveelheden kan je de magen van 2 tot 3 personen vullen. Neem jouw familie, vrienden of gewoon jezelf figuurlijk mee naar Azië met dit smaakvolle, gezonde gerecht en eet smakelijk! Of eigenlijk ăn ngon miệng nhé!
–
Bekijk hier mijn doktersadvies voor een heerlijke lunchsalade.
Laatste berichten van Waarnemend Huisarts (toon alles)
- Wat als je niet blij bent met je dokter? - 16 juni 2023
- Doktersrecept: Vietnamese noedelsalade - 6 juni 2023
- Is er een oplossing voor schimmelnagels? - 28 april 2023
Laat een reactie achter