“Can’t Hurt Me” is een autobiografie geschreven door voormalig Navy SEAL (speciale eenheid van het Amerikaanse leger) en ultramarathonloper David Goggins. Het boek biedt een diepgaand inzicht in het buitengewone leven van Goggins en de ongelooflijke mentale veerkracht die hem heeft geholpen om obstakels te overwinnen.
Goggins was een straatjochie dat gediscrimineerd werd. In eerste instantie versterkte dat zijn gedrag. Hij maakte mensen zelfs bang met zijn kleding, houding en gedrag. Leren vond hij onzin. Maar hij wilde wel graag bij de elitetroepen van het Amerikaanse leger (Navy SEALS). Dan heb je goede cijfers nodig en een bepaalde fysieke gesteldheid. De wens om bij de Elitetroepen te komen, was de aanzet om zijn leven te verbeteren.
De boekomslag ziet er wellicht wat gelikt uit en geeft mijns inziens niet helemaal goed aan waar het boek over gaat. Het is vooral een rauw en heel eerlijk boek over het doorzettingsvermogen van Goggins.
De rode draad door het verhaal is Goggins’ streven naar zelfverbetering en zijn vermogen om zijn eigen limieten te overstijgen. Hij deelt openhartig zijn persoonlijke ervaringen, waaronder een zware jeugd, fysieke uitdagingen en zijn reis om Navy SEAL te worden. Goggins benadrukt het belang van het doorbreken van de “comfortzone” en confronteert de innerlijke demonen die ons beperken.
Hij moedigt lezers aan om zichzelf uit te dagen, fysiek en mentaal, om persoonlijke groei te bereiken. Dit doet hij niet alleen voor zijn werk, maar ook als ultramarathonloper. Dit zijn extreme marathons die bijvoorbeeld wel 24 uur kunnen duren.
“Can’t Hurt Me” biedt niet alleen een inspirerend verhaal, maar bevat ook praktische adviezen en strategieën voor het ontwikkelen van doorzettingsvermogen en mentale kracht. Het boek combineert Goggins’ levensverhaal met zelfhulplessen, waardoor het een motiverende en meeslepende leeservaring is voor diegenen die op zoek zijn naar inspiratie om zelf ook te veranderen.
Hier zijn 10 belangrijke inzichten van David Goggins uit zijn boek Can’t Hurt Me:
1 Eigen verantwoordelijkheid nemen:
Goggins benadrukt het belang van het volledig aanvaarden van de verantwoordelijkheid voor je eigen leven, keuzes en acties.
Veel mensen laten bepaalde gedachtes of externe factoren leidend zijn, bijvoorbeeld: ik word gepest, ik word gediscrimineerd, ik heb geen geld, ik heb geen geluk, mijn gezondheid zit me in de weg, ik heb kinderen dus veel te druk, enzovoort.
2 De kracht van doorzettingsvermogen:
In het boek laat Goggins zien dat je altijd het vermogen hebt om door te zetten ondanks fysieke en mentale tegenslagen.
3 Uit je comfortzone:
Goggins moedigt aan om regelmatig uit je comfortzone te gaan en te streven naar groei door ongemakkelijke situaties aan te (durven) gaan.
4 Zelfbewustzijn ontwikkelen:
Het boek spoort aan om eerlijk naar jezelf te kijken, je zwakheden te erkennen en bewust te worden van de noodzaak tot verbetering. Zo staat Goggins voor de spiegel en spreekt een hartig woordje met zichzelf. Wat gaat er niet goed? Wat zie je als je in de spiegel kijkt? Hoe trots zou je op jezelf zijn als je echt een aantal zaken oppakt of verandert?
5 Negatieve zelfpraat overwinnen:
Goggins deelt zijn strijd met negatieve zelfpraat, iets wat we allemaal zullen herkennen. In het boek laat hij zien hoe hij die negatieve zelfpraat kan uitzetten. Hij moedigt lezers aan om die negatieve gedachten ook te overwinnen. Hij moedigt je aan om een soortgelijke innerlijke strijd aan te gaan.
6 Het “cookie jar” principe:
Dit concept houdt in dat je in moeilijke tijden kunt teruggrijpen naar positieve ervaringen uit het verleden om door te gaan. Door aan iets te denken wat je blij maakt, krijg je weer energie en zo kun je weer makkelijk verder met waar je bezig bent. Zeker op moeilijke momenten als je denkt dat je het echt niet meer kunt volhouden, kan dit helpen om weer moed en zin te krijgen om door te zetten.
7 Zelfdiscipline opbouwen:
Goggins deelt zijn rigoureuze benadering van zelfdiscipline en moedigt aan om kleine dagelijkse gewoonten te ontwikkelen die leiden tot grotere prestaties. Lees ook: uitstelgedrag aanpakken of over de 5-seconden-regel.
8 Mentale veerkracht opbouwen:
We mogen wat harder voor onszelf worden. Niet meteen alles aantrekken wat er tegen je gezegd wordt. Eerlijker naar onszelf kijken. Eelt op onze ziel hebben. Laten we geen watjes zijn, maar bikkels die ervoor gaan!
9 Doelen stellen en visualiseren:
Goggins moedigt lezers aan om ambitieuze doelen te stellen en vastberadenheid te tonen bij het nastreven van deze doelen, ongeacht de obstakels. Als je een doel bepaalt hebt, visualiseer je hoe het zal gaan. Het einddoel en de tussenstappen, maar ook wat voor tegenslagen je kunt krijgen, wat je valkuilen zullen zijn, wat je heel moeilijk gaat vinden, enzovoort. Door je zo goed voor te bereiden, zullen tegenslagen of valkuilen veel minder grip op je hebben.
10 Zwakke punten verbeteren
We leven in een maatschappij waarin we vooral de sterke punten willen benadrukken. Goggins geeft aan dat je zeker ook moet werken aan je zwakke punten om je doelen te kunnen halen. Iedereen heeft zwakke punten die een doel in gevaar kunnen brengen. Werken aan zwakke punten is vaak een kwestie van hard werken, maar het brengt je wel veel verder.
Hoe kun je de lessen van Goggins vertalen naar je eigen leven?
De meesten van ons doen niet zulke extreme dingen als Goggins. Dus wat kun je leren van zijn lessen als je het op je eigen leven toepast?
Goggins geeft aan dat als je denkt dat iets echt niet meer kan of niet meer lukt, je vaak slechts op 40% van je kunnen zit. Een heel duidelijk voorbeeld: als je 10 push-ups kunt doen en dan helemaal gesloopt bent, zou je er toch echt wel 2 extra kunnen doen. Je moet je grenzen dus oprekken.
Dat kan ook als je wilt afvallen. Als je denkt dat je heel veel trek hebt in iets lekkers, dan is dat maar een aanname. Stel het uit en en stel het nog een keer uit. Uiteindelijk wordt het gemakkelijk om het te weerstaan. Het is wel een training in een mindset. Maar daag jezelf wel keer op keer uit.
Voor studies geldt dit eveneens. Net als bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid. Je denkt wellicht dat je iets niet kunt of dat het te zwaar voor je is. Maar dat is onzin volgens Goggins. Misschien is het niet iets dat je makkelijk afgaat, maar je kunt het wel leren. Het vergt alleen meer doorzettingsvermogen.
Daarnaast is het belangrijk om je eigen koers te volgen en je niet te veel aan te trekken wat andere mensen zeggen, tenzij het mensen zijn tegen wie je op kijkt en die je motiveren om je doelen te halen.
Kortom, aan de slag. Je kunt het!!
Spreken deze lessen je aan?
Lees dan zeker dit boek Can’t Hurt Me van David Goggins (Nederlandstalig).
Het vervolg op dit boek van David Goggins is: Never Finished (ook Nederlandstalig)
Ook een goed idee om aan iemand cadeau te geven!
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter