Dikke mensen worden al snel geassocieerd met gezellig en humor. Een soort vrijbrief om ook meteen over hen te lachen. Wouter Cornet wil hier korte metten mee maken. In zijn nieuwste boek “De dikke mensenshow” geeft hij aan dat het uitlachen van mensen met overgewicht (fatshaming) iets van alle tijden is. Van de bijbel tot social media.
Wat niemand zich realiseert is dat dit een zeer schadelijk effect heeft op het zelfbeeld van mensen met obesitas. Fatshaming leidt tot depressies, sociaal element en vaak tot nog meer eetbuien.
Wat ik heel goed vind aan dit boek is dat Cornet niet alleen fatshaming van de entertainment-industrie en op social media aan de kaak stelt, maar ook de vooroordelen die veel mensen hebben over mensen met obesitas. En die vooroordelen worden ook gedaan door docenten, huisartsen, politici, diëtisten en zelfs familieleden!
Review boek De Dikke Mensenshow
Eigenlijk kun je door dit boek heel goed concluderen hoe de maatschappij het mensen met obesitas alleen maar extra moeilijk maakt om af te vallen.
Cornet gaat overigens in dit boek ook verder in op hoe het komt dat zoveel mensen obesitas hebben. Deels gevoed dus door de maatschappij, maar er spelen vaak allerlei andere factoren mee. Zoals genen en bepaalde ziektes. Genen spelen niet alleen fysiek een rol, maar ook mentaal. Hoe ga je om met sociale invloed bijvoorbeeld. Ook hierin kan een genetische invloed meespelen. Kortom, overgewicht kan ontstaan door allerlei factoren die het overgewicht in de hand helpen.
Daarom moet je niet alleen voorzichtig zijn met fatshaming, maar er ook voor zorgen dat mensen met overgewicht beter geholpen worden. De maatschappij is nu vaak nog overgewicht aan het stimuleren.
Denk aan de beloningen bij ongezonde voeding. Zoals het speeltje bij een Happy Meal wat inmiddels in Chili is verboden om zo obesitas te bestrijden.
Maar ook de sociale druk door de schoonheidsidealen die ons opgelegd worden. Met name begonnen in Hollywood door de films, maar nu ook door social media.
Schokkend is dat professionals vaak mensen met overgewicht anders beoordelen. Denk aan artsen, fysiotherapeuten of docenten die volwassenen of kinderen al snel als lui beoordelen en mensen zonder discipline. Er zou veel meer oog moeten zijn voor de effecten van zorgprofessionals op deze vorm van bodyshaming.
Dit boek is daarom ook uitermate geschikt voor mensen en hulpverleners die regelmatig mensen met overgewicht zien. Het laat een andere kant zien van mensen met overgewicht en dat goedbedoelde opmerkingen of humor vaak een averechts effect heeft. Dat geldt overigens niet voor alle mensen met obesitas. Een klein deel blaakt van het zelfvertrouwen en heeft er weinig last van. Echter het grootste deel worstelt juist wel met zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Bepaalde opmerkingen kunnen iemand alleen maar verder de put in duwen. Zorgvuldigheid is dus gewenst.
Cornet pleit dus voor wat meer vriendelijkheid tegen mensen met obesitas en het stoppen met oordelen. Omdat je het nooit precies weet wat er aan de hand is.
Ik mis misschien nog wel een beetje aanwijzingen wat je dan wel kunt doen. Hoe kun je iemand met overgewicht wel op een goede manier ondersteunen? Of hoe je hier zelf mee kunt omgaan als je te maken hebt met fatshaming. Al staan er wel een paar voorbeelden in hoe beroemdheden op fatshaming reageren.
In ieder geval vergroot dit boek wel direct het besef dat we niet alleen maar de maatschappij de schuld kunnen geven van de vele mensen met overgewicht, maar dat we hier misschien zelf ook een rol in hebben.
Wie is Wouter Cornet?
De auteur van dit boek, Wouter Cornet (1981), heeft psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft zelf geworsteld met obesitas. Hij is inmiddels veel afgevallen (zie ons artikel over zijn eerdere boek “Het gewicht tussen je oren”) en spreekt dus als ervaringsdeskundige.
Praktische informatie
Titel: De dikke mensenshow
Ondertitel: Waarom wwe moeten stoppen met lachen om overgewicht
Auteur: Wouter Cornet
Uitgeverij Lucht
ISBN: 9789493272552
Paperback
Aantal bladzijden: 232
Prijs: 15,-
Bestel hier het boek
Jenny
Laatste berichten van Jenny (toon alles)
- Pijn aan één knie tijdens het fietsen: oorzaken, tips en preventie voor fietsers - 20 november 2024
- Hoe kan ChatGPT helpen met een gezondere levensstijl? - 17 november 2024
- Helpt ontzuren of ontgiften (detoxen) bij reuma of fibromyalgie? - 13 november 2024
Laat een reactie achter