Misschien herken je het wel: je hebt een hele dag gewerkt en je komt moe thuis van werk. Het enige wat je dan nog wilt, is met een goed kop thee op de bank en een lekker groot stuk chocolade erbij.
Je voelt je misschien schuldig na afloop, want doordat het zo lekker was heb je toch iets teveel van de chocolade opgegeten. Hoewel ik niet zou aanraden om een hele reep chocolade op te eten, is een stukje chocolade op zijn tijd helemaal niet erg. Het schijnt, volgens de wetenschap, zelfs goed voor je te zijn. Waarom? Dat ga ik jullie vertellen.
Waarom is chocolade goed voor je?
In chocolade zitten flavanolen en antioxidanten die kunnen helpen tegen beschadigingen aan cellen en weefsels. Flavanolen staan onder andere ook bekend als stofjes (organische bindingen) die stress tegen zouden kunnen gaan.
Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat bij een dagelijkse inname van ongeveer 200 milligram flavanolen afkomstig uit cacao dit zorgt voor een positief effect op de elasticiteit van je bloedvaten. Daarnaast bevat cacao ook het zogenaamde knuffelhormoon oxytocine, waardoor je een gelukzalig gevoel krijgt na het stukje eten van chocolade (bron).
Nou is het wel zo dat er verschillen bestaan tussen pure chocolade, witte chocolade en melkchocolade. Het belangrijkste verschil hiertussen is de hoeveelheid suiker.
Over het algemeen bevat witte chocolade meer suiker, waardoor het ook zoeter smaakt. Pure chocolade, hoewel het misschien het bitterst is, is de gezondste keuze. Het kan ook heel lekker zijn! Zeker als je het combineert met wat vers fruit. Als je pure en ongezoete cacao gebruikt, kun je hiermee ook een lekkere smoothie maken.
Denk bijvoorbeeld aan:
- 200 ml magere yoghurt
- 2 eetlepels cacao
- een flinke hand bevroren bosbessen of frambozen
- voor extra eiwitten en een lekkere smaak kun je hier nog een scoop vanille eiwitpoeder aan toevoegen
Mix alles tot een lekkere smoothie.
Of nog beter: brokkel een klein beetje pure chocolade in je muesli bij de yoghurt. De keuze is reuze! Sowieso is het lekker om je tussendoortjes af te wisselen. Neem de ene keer een stuk chocolade en de andere keer een banaan. Zo eet je afwisselend, maar geniet je ook.
Hier vind je nog een recept en tips over pure chocolade.
Is chocolade slecht voor je?
Natuurlijk heeft chocolade eten ook zijn keerzijde. In grotere mate bevat het veel onverzadigd vet, wat het cholesterolgehalte in je bloed kan verhogen. Daarnaast bevat het veel suiker, maar dit verschilt per merk chocolade. Je kan hier dus ook zeker opletten als je in de supermarkt op de snoepafdeling bent.
Sommige merken chocolade bevatten nou eenmaal veel meer suiker en vetten dan andere merken. Eet dus zeker niet elke dag een hele reep, want dat is vanzelfsprekend niet gezond. Maar dit geldt natuurlijk voor alle voedingsmiddelen. Eet nooit teveel van iets.
Maar als je een stukje chocolade combineert met gezonde voeding en bijvoorbeeld een lekkere wandeling… dan heb je natuurlijk een win win situatie.
De volgende keer, als je dus weer lekker op de bank zit en je even bijkomt na een dagje vergaderen, tillen of typen… eet dat stukje chocolade! Maar dan puur en let erop dat er zo min mogelijk suiker in zit. Dan hoef je je er niet schuldig over te voelen.
Een stukje chocolade op zijn tijd kan helemaal geen kwaad en kan zelfs heel goed voor je zijn.
Hmm… ik ga nu toch nog even dat stukje chocolade pakken wat is blijven liggen 😉
PS Leer hoe je zelf chocolade kunt maken.
Laatste berichten van Emily Faber (toon alles)
- Wat we kunnen leren van kinderen: Levenslessen voor volwassenen - 8 november 2024
- Zingen is gezond! Hoe zingen je welzijn beïnvloedt - 24 oktober 2024
- Geluk is beseffen dat je niet altijd gelukkig kunt zijn - 1 oktober 2024
Laat een reactie achter